Jesień i zima to czas, kiedy chętnie sięgamy po suszone warzywa. Wiosną i latem z kolei korzystamy z darów natury i najchętniej wybieramy ich świeże odpowiedniki. Świeże warzywa z reguły są zdrowsze oraz bardziej bogate w witaminy i wartościowe składniki odżywcze. Wyjątkiem od tej reguły są jednak pomidory, które zdecydowanie bardziej opłaca się spożywać przez cały rok w wersji suszonej. Dlaczego warto jak najczęściej sięgać po suszone pomidory i jak można je wykorzystać w kuchni?

Suszone pomidory i ich unikalne właściwości zdrowotne

Prozdrowotne właściwości pomidorów są dobrze znane praktycznie każdej osobie. Te czerwone, soczyste warzywa są szczególnie cenione za dużą zawartość likopenu, substancji będącej silnym naturalnym przeciwutleniaczem wspomagającym nasz organizm w obronie przed wolnymi rodnikami. Likopen wywiera bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego ciała – chroni m. in. przed chorobami nowotworowymi, opóźnia procesy starzenia się skóry i narządów wewnętrznych oraz pozytywnie wpływa na naszą odporność. Oprócz likopenu, pomidory są także bogatym źródłem błonnika, potasu, żelaza oraz sodu.

Większość z nas świadomie sięga po warzywa pragnąc za ich pośrednictwem dostarczyć sobie witamin, minerałów i substancji odżywczych w naturalnej postaci. Nie zawsze jednak warzywa świeże będą zdrowsze i bardziej wartościowe od swoich suszonych odpowiedników. Doskonale widać to na przykładzie pomidorów, których suszona wersja dzięki obróbce termicznej zawiera znacznie więcej cennego likopenu od świeżej. Likopen w suszonych pomidorach jest ponadto lepiej przyswajalny a dodatek oleju, w którym przechowywane są warzywa dodatkowo ułatwia wchłanianie witamin A, D, E oraz K, w które również obfitują pomidory.

Jak wybrać dobrej jakości suszone pomidory? Przepis na polędwiczki z suszonymi pomidorami

Suszone pomidory kupimy w praktycznie każdym większym sklepie. Miłośnicy gotowania mogą także pokusić się o samodzielne ich przygotowanie w domu, co da im pewność dobrej jakości użytych składników. Wybierając gotowe suszone pomidory warto zwrócić uwagę przede wszystkim na zalewę. Najlepiej unikać zakupu suszonych pomidorów w zalewie z oleju słonecznikowego, kukurydzianego lub z pestek winogron, gdyż oleje te są mało zasobne w cenne dla naszego organizmu kwasy omega-3.

Suszone pomidory mogą stanowić dodatek do wielu dań. W szczególności warto wypróbować polędwiczki z suszonymi pomidorami, które świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Do jego przygotowania, oprócz dobrej jakości suszonych pomidorów, potrzebne będą: polędwiczki wieprzowe (500 g), szynka serrano lub boczek (150 g), mozzarella (120 g) oraz dodatki: czosnek, świeża bazylia, oliwa z oliwek, pieprz i sól.

Polędwiczki z suszonymi pomidorami są dość łatwe w przygotowaniu. Warzywa kroimy w paski, a mięso i mozzarellę w plasterki. Polędwiczki rozbijamy i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Na dużej desce do krojenia rozkładamy obok siebie plastry szynki lub boczku, na nie kładziemy polędwiczki, mozzarellę, suszone pomidory, listki bazylii i drobno posiekany czosnek. Zwijamy całość w roladę i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Tak przygotowane danie pieczemy w 200°C przez ok. 15-18 min. Po upieczeniu odstawiamy roladę na kilka minut, a po delikatnym przestygnięciu kroimy ją na plastry – polędwiczki z suszonymi pomidorami są gotowe do podania!


Podobne artykuły:


DRUKUJ