Jesień i zima to czas, kiedy chętnie sięgamy po suszone warzywa. Wiosną i latem z kolei korzystamy z darów natury i najchętniej wybieramy ich świeże odpowiedniki. Świeże warzywa z reguły są zdrowsze oraz bardziej bogate w witaminy i wartościowe składniki odżywcze. Wyjątkiem od tej reguły są jednak pomidory, które zdecydowanie bardziej opłaca się spożywać przez cały rok w wersji suszonej. Dlaczego warto jak najczęściej sięgać po suszone pomidory i jak można je wykorzystać w kuchni?

Suszone pomidory i ich unikalne właściwości zdrowotne

Prozdrowotne wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci pomidorów sÄ… dobrze znane praktycznie każdej osobie. Te czerwone, soczyste warzywa sÄ… szczególnie cenione za dużą zawartość likopenu, substancji bÄ™dÄ…cej silnym naturalnym przeciwutleniaczem wspomagajÄ…cym nasz organizm w obronie przed wolnymi rodnikami. Likopen wywiera bardzo korzystny wpÅ‚yw na funkcjonowanie naszego ciaÅ‚a – chroni m. in. przed chorobami nowotworowymi, opóźnia procesy starzenia siÄ™ skóry i narzÄ…dów wewnÄ™trznych oraz pozytywnie wpÅ‚ywa na naszÄ… odporność. Oprócz likopenu, pomidory sÄ… także bogatym źródÅ‚em bÅ‚onnika, potasu, żelaza oraz sodu.

Większość z nas świadomie sięga po warzywa pragnąc za ich pośrednictwem dostarczyć sobie witamin, minerałów i substancji odżywczych w naturalnej postaci. Nie zawsze jednak warzywa świeże będą zdrowsze i bardziej wartościowe od swoich suszonych odpowiedników. Doskonale widać to na przykładzie pomidorów, których suszona wersja dzięki obróbce termicznej zawiera znacznie więcej cennego likopenu od świeżej. Likopen w suszonych pomidorach jest ponadto lepiej przyswajalny a dodatek oleju, w którym przechowywane są warzywa dodatkowo ułatwia wchłanianie witamin A, D, E oraz K, w które również obfitują pomidory.

Jak wybrać dobrej jakości suszone pomidory? Przepis na polędwiczki z suszonymi pomidorami

Suszone pomidory kupimy w praktycznie każdym większym sklepie. Miłośnicy gotowania mogą także pokusić się o samodzielne ich przygotowanie w domu, co da im pewność dobrej jakości użytych składników. Wybierając gotowe suszone pomidory warto zwrócić uwagę przede wszystkim na zalewę. Najlepiej unikać zakupu suszonych pomidorów w zalewie z oleju słonecznikowego, kukurydzianego lub z pestek winogron, gdyż oleje te są mało zasobne w cenne dla naszego organizmu kwasy omega-3.

Suszone pomidory mogą stanowić dodatek do wielu dań. W szczególności warto wypróbować polędwiczki z suszonymi pomidorami, które świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Do jego przygotowania, oprócz dobrej jakości suszonych pomidorów, potrzebne będą: polędwiczki wieprzowe (500 g), szynka serrano lub boczek (150 g), mozzarella (120 g) oraz dodatki: czosnek, świeża bazylia, oliwa z oliwek, pieprz i sól.

PolÄ™dwiczki z suszonymi pomidorami sÄ… dość Å‚atwe w przygotowaniu. Warzywa kroimy w paski, a miÄ™so i mozzarellÄ™ w plasterki. PolÄ™dwiczki rozbijamy i przyprawiamy solÄ… oraz pieprzem. Na dużej desce do krojenia rozkÅ‚adamy obok siebie plastry szynki lub boczku, na nie kÅ‚adziemy polÄ™dwiczki, mozzarellÄ™, suszone pomidory, listki bazylii i drobno posiekany czosnek. Zwijamy caÅ‚ość w roladÄ™ i przekÅ‚adamy do naczynia żaroodpornego. Tak przygotowane danie pieczemy w 200°C przez ok. 15-18 min. Po upieczeniu odstawiamy roladÄ™ na kilka minut, a po delikatnym przestygniÄ™ciu kroimy jÄ… na plastry – polÄ™dwiczki z suszonymi pomidorami sÄ… gotowe do podania!


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma szynka chuda
Ile kalorii ma szynka gotowana
Szynka wieprzowa bez kości kcal
Ile kalorii ma pieczona szynka wieprzowa

Wersja do druku