Patelnie, garnki i czajniki to podstawa wyposażenia każdej kuchni, nawet jeżeli jej właściciel nie ma aspiracji podążania śladami mistrzów kulinarnych. Pozornie wszystkie te sprzęty są do siebie podobne, różniąc się jedynie kształtem, rozmiarem, kolorem czy sposobem rozmieszczenia i wyprofilowania uchwytów. Jeśli jednak przyjrzeć się odrobinę uważniej, można dostrzec znaczące różnice wpływające na funkcjonalność, wytrzymałość i sposób korzystania z garnków. Na które elementy należy zwrócić szczególną uwagę?

1. Materiał wykonania
2. Rodzaje powłok
3. Sposób korzystania

Poza cechami ogólnymi warto przede wszystkim zadać sobie pytanie o sposób, w jaki korzystamy z garnków: czy wykorzystujemy je tylko do podgrzewania posiłków czy będziemy raczej przygotowywać dana od podstaw? Czy korzystamy z tradycyjnego gotowania czy zależy nam na innych metodach obróbki żywności?

Materiał wykonania

Kluczową kwestią jest materiał, z którego wykonane zostały garnki. To on odpowiada za właściwości naczynia oraz jego trwałość. Do najpopularniejszych zaliczane są garnki stalowe, dostępne pojedynczo lub - jak garnki La Bonita - w funkcjonalnych zestawach. Cieszą się dużym zainteresowaniem, przede wszystkim ze względu na przystępny stosunek jakości do ceny. Naczynia stalowe są odporne na działanie wysokich temperatury, uszkodzenia mechaniczne i zarysowania. Nie poddają się korozji i nie odkształcają. Co ważne, stal nie wpływa na smak potraw i nie wchodzi w kontakt z jedzeniem, gotowanie w takich naczyniach jest zatem zupełnie bezpieczne. Uwagę na skład stali powinni zwracać jedynie alergicy, gdyż w niektórych przypadkach używa się stali chromoniklowej, z dodatkiem uczulającego niklu.
Niektórzy preferują garnki aluminiowe o właściwościach bardzo podobnych do stalowych. Potrawy gotują się w tym przypadku nieco szybciej, trzeba jednak pamiętać, że niewskazane jest przyrządzanie w nich dań kwaśnych. Kwas w kontakcie z aluminium uwalnia szkodliwe związki. Dość łatwo jest je również uszkodzić, producenci odradzają więc korzystanie z metalowych łyżek. Z kolei praktycznie nie do zdarcia są garnki żeliwne. To zakup na lata, również mający jednak swoje wady. Takie naczynia są ciężkie, dość drogie i długo się nagrzewają.

Rodzaje powłok

Poza materiałem wykonania samego garnka spore znaczenie ma także zastosowana we wnętrzu naczynia powłoka. Najwięcej uwagi poświęca się jej, mówiąc o patelniach. Nic dziwnego, powłoka ma za zadanie ochronę przed przypaleniem i przywieraniem. Przykładem mogą być na przykład patelnie La Bonita, wykorzystujące powłokę non stick. Poza tym, że jedzenie nie przykleja się do dna, takie wykończenie ogranicza także ilość stosowanego tłuszczu, co wspiera dobre nawyki żywieniowe.

Sposób korzystania

Jak wspomniano już wyżej, ostateczny wybór garnków powinien być dokonywany także przez pryzmat codziennego użytkowania. Najpowszechniejsze są, oczywiście, garnki klasyczne, najbardziej uniwersalne. W każdej kuchni przyda się także rondle, patelnie i czajniki. Kupując każdy z tych sprzętów, należy zastanowić się, jakie potrzeby powinien on spełniać, choćby w zakresie przygotowywanych porcji. Czajniki La Bonita dostępne są w najbardziej popularnej pojemności - 2,5 litra, która sprawdzi się zarówno w gospodarstwie domowym kilkuosobowej rodziny, jak u singla. Garnki jednak stwarzają już szersze możliwości wyboru. Nie ma sensu kupować największych, jeśli będą w nich przygotowywane posiłki dla jednej lub dwóch osób.
Koniecznie należy zadać sobie też pytanie o typ kuchenki, z której korzystamy. Dzisiaj bardzo popularne są płyty indukcyjne, a nie każde naczynie jest do nich przystosowane i z nimi współpracuje. Jeśli zamierzamy garnki myć przede wszystkim w zmywarce, także ten aspekt będzie determinował wybór konkretnego modelu. Często pomijanym przy wyborze naczyń, a szalenie ważnym elementem, są pokrywki. Szklane nakrycie umożliwia bezproblemowe skontrolowanie tego, co dzieje się w środku, bez konieczności otwierania naczynia. Na funkcjonalność przekładają się także uchwyty. Te z tworzywa sztucznego są komfortowe w użytkowaniu, ponieważ nie nagrzewają się. Nie można jednak stosować ich w piekarniku, więc zapieczenie wcześniej gotowanej potrawy nie będzie możliwe w tym samym naczyniu.
Na koniec warto wspomnieć o dostępnych na rynku garnkach do zadań specjalnych. Są to specjalne naczynia do gotowania makaronu, gulaszu czy szparagów. Czy warto w nie inwestować? To zależy. Gadżeciarze na pewno będą takimi rozwiązaniami zachwyceni. Osoby, które gotują dużo i lubią odkrywać nowe smaki - również. Nie każdy ma jednak w kuchni wystarczająco dużo miejsca, by przechowywać tak dużą liczbę różnych naczyń, zwłaszcza, jeśli użytkowane są one bardzo rzadko. W takim przypadku, zamiast utonąć w zalewie okazjonalnie wykorzystywanych garnków i rondelków, znacznie lepiej jest zainwestować w zestaw solidnych garnków, zawierających od trzech do pięciu różnej wielkości naczyń z przykrywkami. Do tego wystarczy dopasować patelnię i czajnik, aby stworzyć podstawę do realizacji wszystkich kuchennych wyczynów.
 
 

Podobne artykuły:

Gulasz wieprzowy z pieczarkami kalorie

DRUKUJ