M±ka to jeden z podstawowych produktów w każdej kuchni. Ponieważ jest tak częstym go¶ciem na naszych stołach i może nawet okazać się, że jest składnikiem każdego posiłku, warto szczególnie dbać o jej jako¶ć i zawsze wybierać m±ki ekologiczne.

Dlaczego m±ki BIO?

M±ka jest dla nas zazwyczaj bardzo ważnym produktem. Z  jej pomoc± można wyczarować domowe pieczywo, pyszne ciasta, nale¶niki lub pizzę, używa się jej również do zagęszczania. Najlepszym wyborem s± m±ki ekologiczne. ZnaleĽć je można w każdym dobrym sklepie, który oferuje żywno¶ć organiczn±. Dlaczego to po nie warto sięgać? Zboża używane do ich wyrobu pochodz± z certyfikowanych upraw, oznacza to, że szczegółowo sprawdzany i kontrolowany jest każdy etap ich wzrastania. Pocz±wszy od nasion, poprzez czysto¶ć ziemi, aż po ¶rodki stosowane w celu ochrony ro¶lin i stymulowania ich rozwoju. W uprawach BIO zabronione jest używanie agresywnych pestycydów, wykorzystywane s± metody takie jak płodozmian i naturalne nawozy takie jak kompost i obornik. Do gotowych produktów nie można używać wybielaczy czy sztucznych substancji antyzbrylaj±cych. 

Jakie m±ki ekologiczne s± dostępne w specjalistycznych sklepach?

Oprócz podstawowych rodzajów m±ki takich jak żytnia i pszenna, w sklepach specjalizuj±cych się w sprzedaży zdrowych produktów znaleĽć można wiele innych rodzajów m±k ekologicznych. Dla osób na diecie bezglutenowej dobr± wiadomo¶ci± będzie to, że kupić można naprawdę wiele doskonałej jako¶ci, ekologicznych produktów bez tego składnika: m±ka jaglana, kukurydziana, gryczana, ryżowa czy teff  to tylko czę¶ć z nich. Ponadto dostępne s± m±ki z dawnych odmian pszenicy – orkiszu, samopszy i płaskurki, dzięki którym dieta może być ciekawsza i bardziej różnorodna. Co ciekawe, m±ki ekologiczne powstaj± nie tylko ze zbóż, ale także z kokosa, ciecierzycy, a nawet bananów lub żołędzi. Tak duży wybór umożliwia dobranie odpowiedniej m±ki do potrzeb naszego organizmu i planowanej potrawy. Być może potrzebujemy w diecie więcej białka, może zależy nam na niskim indeksie glikemiczny lub na delikatnych, puszystych wypiekach? Z pewno¶ci± każdy znajdzie dla siebie odpowiedni produkt w¶ród szerokiej oferty m±k BIO.