Herbatki ziołowe cieszą się dużą popularnością. Jeśli nie lubisz smaku czarnej herbaty, koniecznie zwróć uwagę na wersje ziołowe. Występują w różnych smakach, od kwiatowych i owocowych po pikantne i ziemiste. Wybór jest ogromny. Dlatego zobacz, na które herbaty warto zwrócić szczególną uwagę.


Herbata rumiankowa

To klasyczny faworyt wśród osób pijących herbaty ziołowe. Ma wspaniałe właściwości uspokajające. Wypij filiżankę tego gorącego napoju wieczorem, a będziesz spać spokojnie. Jest lekko kwiatowa i emituje ziołowy aromat. Niektórzy porównują smak rumianku do chrupkich, zielonych jabłek.

Herbata rumiankowa łagodzi stres i relaksuje. Dlatego jest popularnym naturalnym środkiem nasennym. Badania wykazały również, że pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi i regulować poziom cukru we krwi.

Herbata imbirowa

Imbir jest niezwykle popularny w medycynie naturalnej. Słynie ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Herbatka imbirowa łagodzi nudności i problemy trawienne wywołane chorobą lokomocyjną lub ciążą. Zmniejsza też stany zapalne. Wspaniale rozluźnia mięśnie brzucha, które mogą powodować skurcze i wzdęcia.

Możesz kupić herbatę w torebkach lub przyrządzić ją samodzielnie w domu. Wystarczy korzeń imbiru i gorąca woda. Pokrój korzeń na kilka kawałków i wrzuć je do wrzącej wody. Poczekaj 3-5 minut i delektuj się fantastycznym smakiem.

Pikantna herbata imbirowa wspaniale rozgrzewa. Pobudza kubki smakowe. Dodając odrobinę miodu, możesz nieco złagodzić pikantność. Kolejnym dobrym dodatkiem jest plasterek cytryny. Przenosi herbatkę imbirową na wyższy poziom.

Herbata miętowa

Cieszy się ogromną popularnością na Bliskim Wschodzie i w Afryce- szczególnie w Maroku i Turcji. W tych regionach stanowi integralną część spotkań towarzyskich i wydarzeń kulturalnych.

Herbata miętowa wspaniale chłodzi i orzeźwia od momentu, gdy dotknie Twoich ust. W zależności od rodzaju mięty herbatka może zawierać nuty wanilii, czekolady lub owoców. To również doskonały naturalny lek na dolegliwości przewodu pokarmowego. Podobnie jak herbata imbirowa łagodzi niestrawność, ból brzucha i nudności. Przeciwzapalne właściwości mięty pomagają uspokoić mięśnie w żołądku i jelitach. Chroni przed refluksem i skurczami.

Herbata Rooibos

Czerwone krzewy rooibos uprawiane są wyłącznie w górzystym regionie Cederberg w Południowej Afryce. Herbata rooibos jest naturalnie pozbawiona kofeiny. Istnieją dwa rodzaje tego napoju:

  • Czerwona: utleniona herbatka, tradycyjna odmiana, ma kwiatowe nuty i lekko cierpkie wykończenie.

  • Zielona: nie utlenia się. Wspaniale orzeźwia. Wyczuwalne są tutaj trawiaste nuty.

Zwiększa poziom przeciwutleniaczy w organizmie. Zmniejsza ciśnienie krwi. Wspomaga układ krążenia. Zwiększa dobry cholesterol HDL i jednocześnie obniża zły cholesterol LDL. Herbata rooibos pomaga również w odchudzaniu. Łagodzi problemy trawienne. Wpływa też pozytywnie na skórę i włosy.

Herbata z melisy

Zapach herbaty z melisy jest silniejszy niż trawa cytrynowa, ale subtelniejszy niż werbena cytrynowa. Jeśli chcesz, możesz ją wzbogacić odrobiną miodu lub syropu z agawy.

Herbata z melisy zwiększa elastyczność skóry. Pomaga też zapobiegać chorobom serca. Poprawia również nastrój i pamięć. Jest bogata w przeciwutleniacze, które odtruwają organizm i walczą z wolnymi rodnikami. Dzięki temu chroni przed przedwczesnym starzeniem.


Podobne artykuły:


DRUKUJ