Pieczone potrawy cechują się jedynym w swoim rodzaju smakiem i aromatem. Podczas pieczenia wydzielają się związki, które nadają daniom niesamowitych walorów. Sprawdź, jak nauczyć się piec i jak robić to ekonomicznie.

Czy pieczenie jest trudne?

Wyróżniamy 4 metody obróbki termicznej produktów spożywczych. Metodami tymi są gotowanie, smażenie, duszenie i pieczenie. Dzisiejszy artykuł poświęcimy ostatniej z tych metod, czyli pieczeniu. Pieczenie to obróbka termiczna w środowisku gorącego powietrza – bez potrzeby dodawania wody lub tłuszczu. Piec można tak naprawdę wszystkie produkty. Potrzebny jest tylko dobry piekarnik do zabudowy lub wolnostojący i odpowiedniej jakości produkty. Pieczenie nie jest trudne i można się tego nauczyć. Wbrew pozorom jest to chyba najłatwiejsza metoda obróbki termicznej jedzenia, gdyż wystarczy właściwie przygotować surowiec, umieścić go w naczyniu żaroodpornym lub na blasze i ustawić pożądany czas oraz temperaturę pieczenia, a potrawa „robi się” właściwie sama. Pieczemy w temperaturze od 100 do nawet ponad 300 stopni Celsjusza. Im temperatura jest wyższa, tym możemy szybciej upiec potrawę. Piekarniki do zabudowy o dużej mocy możesz porównać na 7agd.pl/piekarniki-do-zabudowy.

Pieczenie ciast – podstawowe zasady

Sekret dobrze upieczonego ciasta przede wszystkim zastosowaniu właściwych składników w odpowiednich proporcjach. Jeśli chcesz nauczyć się piec, na początku musisz bardzo dokładnie stosować się do procedur podanych w przepisach. Dopiero później możesz je delikatnie modyfikować i sprawdzać, jakie przyniesie to rezultaty. Każde ciasto piecze się w nieco innej temperaturze. W czasie pieczenia niektórych możesz bez problemu uchylać drzwiczki piekarnika i sprawdzać, w jakim stopniu ciasta są upieczone, a w przypadku innych (np. biszkopta), nie zaleca się otwierania drzwiczek, żeby ciasto nie opadło. Do testowania stopnia upieczenia ciasta wykorzystasz wykałaczkę lub drewniany patyczek – jeśli po wkłuciu go w ciasto na końcu patyczka zostają kawałki masy, ciasto nie jest jeszcze gotowe.

Żeby ciasto nie przywarło do blachy lub do formy do pieczenia, zaleca się, by wyłożyć ją specjalnym papierem do pieczenia lub wysmarować masłem albo olejem i wysypać bułką tartą. Wtedy stworzysz powłokę, która zabezpieczy ciasto przed przyklejaniem się do blachy i uszkodzeniem.

Po zakończonym pieczeniu warto zostawić ciasto jeszcze na jakiś czas w piekarniku, ale przy uchylonych drzwiczkach. Tak postępuje się przede wszystkim ze wspomnianym wyżej biszkoptem w celu zapobiegnięcia jego opadaniu.

Pieczenie mięs i warzyw – podstawowe zasady

Mięso przygotowane do pieczenia trzeba umieścić w naczyniu żaroodpornym, w specjalnym rękawie do pieczenia lub w torebkach do pieczenia. Takie działanie ma na celu zmniejszenie straty naturalnych soków mięsa i przeciwdziała jego zbytniemu wysychaniu. Mięso tłuste, np. udka z kurczaka, karkówkę, mięso z kaczki czy boczek można piec bez worka lub naczynia żaroodpornego i nie ma obawy, że zbytnio wyschnie. Nie da się tak jednak piec piersi z kurczaka lub szynki, bo stałaby się zwyczajnie gumowata i bardzo twarda.

Mięso przed pieczeniem trzeba zamarynować, a marynata powinna być tym intensywniejsza, im większe są kawałki mięsa. W przypadku bardzo dużych sztuk mięsa stosuje się nacinanie lub szpikowanie (np. boczkiem czy słoniną), ale jeśli kawałki są drobne, to wystarczy je zamarynować na godzinę.

Jeśli chodzi o warzywa, to nie wymagają one marynowania przed pieczeniem. W większości przypadków wystarczy je tylko lekko doprawić. Piec można zarówno bezpośrednio na blaszce czy w naczyniu, jak i w rękawie do pieczenia. Bezpośrednio pieczemy ziemniaki, frytki, dynię, buraki i marchewki, a w naczyniu można piec pomidory, kalafiora, brukselkę, paprykę czy cykorię.

Najważniejszy jest dobry piekarnik

Sukces w pieczeniu nie polega tylko na odpowiednich umiejętnościach i dobrych składnikach, ale też na wykorzystaniu właściwego sprzętu. Im lepsze są wykorzystywane piekarniki do zabudowy, tym lepsze potrawy można przygotować. Nowoczesne piekarniki mają funkcję termoobiegu, czyli intensywnego obiegu gorącego powietrza, które dokładnie piecze ciasto lub mięso w każdym miejscu. W takich piekarnikach znajdują się też funkcje grilla lub rożnów, dzięki czemu można przygotować potrawy do złudzenia podobne w smaku do tych, które robimy latem na świeżym powietrzu. Ważna jest nie tylko pojemność piekarnika, ale też liczba funkcji oraz udogodnienia takie jak funkcja szybkiego czyszczenia czy tzw. zimne drzwiczki. Najlepsze piekarniki porównasz na portalu 7agd.pl. Znajdziesz tam zestawienie sprzętów od renomowanych producentów, między innymi Bosch, Amica, Beko czy Samsung.


Podobne artykuły:


DRUKUJ