Świadomość żywieniowa mieszkańców naszego kraju nieustannie wzrasta. Jest to niezwykle optymistyczna prognoza na przyszłość.  Wraz z poprawą nawyków żywieniowych, poprawie ulega również stan naszego zdrowia oraz nasze ogólne samopoczucie. Każdy z nas powinien zadbać o siebie i zainteresować się swoim sposobem żywienia, nie od dziś wiadomo bowiem, że nasza dieta ma ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.
Ludzie dbający o swoją dietę dzielą się z reguły na dwie duże grupy, niektórzy z nas potrafią samodzielnie zarządzać swoimi posiłkami, wiedzą co jest dla nich zdrowe i umiejętnie korzystają z aktualnej wiedzy żywieniowej. Inni z kolei potrzebują wsparcia specjalistów. W tej branży obecnie najbardziej popularnym i dominującym na rynku rozwiązaniem jest korzystanie z usług cateringów dietetycznych. Są to firmy zatrudniające szereg specjalistów od żywienia zajmujących się kompleksowym przygotowaniem zdrowych posiłków dostarczanych każdego dnia pod drzwi naszego domu lub miejsca pracy.
Decydując się na korzystanie z usług cateringów dietetycznych, otrzymujemy wsparcie dietetyka, który pomaga nam wybrać dietę optymalną dla naszych potrzeb oraz stylu życia. Obecnie firmy cateringowe prześcigają się w "walce o klienta" oferując wiele wariantów diet pudełkowych. Oczywiście, każda z firm ma prawo mieć w swojej ofercie zupełnie inne rodzaje diet. Dziś postaramy się scharakteryzować niektóre z nich, aby łatwiej było Wam zapoznać się z propozycjami oferowanymi przez wybrany przez Was catering dietetyczny. Pod lupę trafią dziś następujące rodzaje diet: standardowa, sportowa, bezglutenową i wegańską. Dowiemy się czym cechują się wyżej wymienione rodzaje diet, jakie dania możemy w nich znaleźć, oraz na co powinniśmy zwracać uwagę decydując się na poszczególną opcję.
Pierwszym wariantem, oferowanym przez większość firm cateringowych jest dieta standardowa. Możemy spotkać ją również pod nazwą: dieta standard, dieta optymalna, dieta optimum, dieta life, oraz wiele, wiele innych. Ogólnie przyjmuje się, że odbiorcami tego rodzaju diety pudełkowej powinny być osoby zdrowe, pragnące odżywiać się w sposób racjonalny. Wariant ten jest zatem idealnym rozwiązaniem dla osób zabieganych, które nie mają czasu zatroszczyć się o zawartość swojego talerza. Wybór tego typu rozwiązania pozwala oszczędzić czas, nie musimy bowiem martwić się o przygotowanie posiłków, o ich różnorodność oraz odpowiednie dopasowanie wartości energetycznej poszczególnych posiłków. Dieta standardowa wprowadzana jest również po to, aby wyrobić w nas zdrowe nawyki żywieniowe oraz wyeliminować z naszego codziennego jadłospisu wszelkie wysoko przetworzone produkty i gotowe posiłki.
Odpowiednio dobrana wartość energetyczna diety standard może również pomóc nam utracić zbędne kilogramy i unormować masę ciała. Dieta standardowa skomponowana jest zwykle według zasad widniejących na piramidzie zdrowego żywienia, oznacza to, że w posiłkach w nich występujących znajdują się odpowiednie ilości poszczególnych składników odżywczych. Stosowanie takiego rozwiązania jest zatem nie tylko wygodne, pozwala nam również zmniejszyć ryzyko powstawania niedoborów pokarmowych. Stosując dobrze zbilansowaną dietę standardową, mamy pewność, że każdego dnia dostarczamy do swojego organizmu wszelkie substancje niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania.
Rozkład makroskładników w diecie standardowej zwykle opiera się na ogólnych zaleceniach zdrowego żywienia proponowanych przez Instytut Żywności i Żywienia i wygląda następująco:
  •  Węglowodany - 45-55 %
  •  Białka - 10-20 %
  •  Tłuszcze - 25-35 %
Przykładowe menu w jadłospisie diety standardowej:
I śniadanie: Owsianka z jabłkiem, cynamonem i orzechami laskowymi
II śniadanie: Jajka faszerowane pastą z awokado, podawane z pieczywem pełnoziarnistym
Obiad: Curry z kurczakiem i kolendrą podawane z ryżem basmati
Podwieczorek: Ciasto razowe z rabarbarem
Kolacja: Zupa krem z pomidorów i bazylią
Kolejnym wariantem diet pudełkowych, który często występuje w ofertach popularnych cateringów dietetycznych jest dieta sportowa. Występuje ona w wielu wariantach, możemy spotkać ją pod nazwą: dieta sport, dieta sport na masę, dieta sport na redukcję, dieta power, dieta powerfit, dieta sport plus, oraz wiele, wiele innych. Nie będziemy skupiać się na różnicach pomiędzy nimi, ponieważ jest to materiał na osobny wpis. Warto jednak przyjrzeć się dietom sportowym z bliska, zanim zdecydujemy się na wybór którejkolwiek z nich. Warianty sport, jak sama nazwa wskazuje, są rozwiązaniem idealnym dla osób aktywnie uprawiających aktywność fizyczną. W diecie sportowej najważniejszą kwestią jest jej odpowiednie zindywidualizowanie. Każda osoba aktywna, ma bowiem inne cele treningowe. Pracownik cateringu lub zatrudniony w nim dietetyk powinien dowiedzieć się:
  • Jaki jest nasz cel? Zwiększenie masy mięśniowej? Redukcja tkanki tłuszczowej? Zwiększenie siły? Lepsza wytrzymałość podczas treningu?
  • Ile razy w tygodniu trenujemy? Jakiego rodzaju wysiłek przeważa podczas naszego dnia treningowego? Jaka jest intensywność treningu?
Po zebraniu takich informacji powinno dokonać się analizy składu masy ciała w celu ustalenia odpowiedniej wartości energetycznej posiłków. Warto również zaznaczyć dni treningowe i poprosić o skomponowanie odpowiednich posiłków przed i potreningowych. Zdajemy sobie sprawę, że obraz ten wygląda nieco nazbyt idealnie, jednakże niektóre firmy cateringowe oferują takie usługi i chwała im za to. Jeśli jesteśmy osobami, które profesjonalnie zajmują się sportami lub trenują do zawodów w poszczególnych konkurencjach sportowych, potrzebujemy odpowiedniego żywienia, które będzie indywidualnie dopasowane do naszego cyklu treningowego. Jeśli uda nam się znaleźć firmę cateringową, która ma tak kompleksowe podejście do klienta, możemy być pewni, że nasze wysiłki wkładane w regularne treningi z pewnością będą owocować najlepszymi wynikami.
Jeśli chodzi o rozkład makroskładników w diecie sportowej jest to zależne od jej wariantu. Ogólnie zakłada się, że ten rodzaj diety charakteryzuje się zwiększoną zawartością białka pokarmowego (zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego).
W diecie sportowej na zwiększenie masy mięśniowej powinno wyglądać to następująco:
  •  Węglowodany - 40-45 %
  •  Białko - 20-25 %
  •  Tłuszcze - 25-30 %
Z kolei w diecie sportowej redukcyjnej rozkład makroskładników powinien wyglądać tak:
  •  Węglowodany - 40-45 %
  •  Białko - 25-30 %
  •  Tłuszcze - 25-30 %
Przykładowe menu w jadłospisie diety sportowej:
I śniadanie: Proteinowy omlet z masłem orzechowym,
II śniadanie: Pasta z tuńczyka i jajek podawana z pieczywem pełnoziarnistym,
Obiad: Grillowana pierś z indyka podawana z kaszą bulgur oraz gotowanymi na parze zielonymi warzywami,
Podwieczorek: Sernik twarogowy z musem z mango,
Kolacja: Naleśniki owsiane z serem feta, szpinakiem i kurczakiem.
Kolejnym wariantem oferowanym przez cateringi dietetyczne w naszym kraju jest dieta bezglutenowa. W tym przypadku jednak sprawa jest nieco bardziej skomplikowana, gdyż produkcja diet bezglutenowych wymaga specjalistycznego przeszkolenia personelu oraz odpowiednio przygotowanego zaplecza kuchennego w firmie cateringowej. Wybierając dietę bezglutenową w cateringu dietetycznym, mamy prawo do wglądu w certyfikaty oraz wszelkie dokumenty, które świadczą o tym, że posiłki dostarczane do nas są wykonywane w odpowiednich warunkach.
Jak doskonale wiecie, gluten jest białkiem, które jest składnikiem powszechnie spożywanych przez nas produktów spożywczych. Znajduje się w wielu produktach, między innymi w mące, chlebie, makaronach, ciastach, większości produktów przetworzonych z pszenicy, owsa, żyta i jęczmienia. Wskazaniem do stosowania diety bezglutenowej jest celiakia. Osoba cierpiąca na tą chorobę nie może spożywać nawet najmniejszych, śladowych ilości tego składnika. W diecie pudełkowej bezglutenowej powinny zatem występować bezpieczne bezglutenowe produkty, oznaczone znakiem przekreślonego kłosa - to certyfikat, świadczący o tym, że produkt jest całkowicie bezglutenowy. Osoby przygotowujące posiłki bezglutenowe nie tylko powinny korzystać z produktów oznaczonych znakiem przekreślonego kłosa, powinny również w odpowiedni sposób przechowywać i przygotowywać posiłki cateringowe.
Z bezglutenowego cateringu dietetycznego wykluczone muszą zostać produkty zawierające w swoim składzie: pszenicę, żyto, pszenżyto, orkisz, owies i jęczmień. W posiłkach nie powinno jednak brakować produktów takich jak: kasza gryczana, kasza jaglana, ryż, proso, kukurydza, amarantus, komosa ryżowa, teff, czy bezglutenowy owies.
Rozkład makroskładników w diecie bezglutenowej nie powinien różnić się od tego obowiązującego w diecie standardowej, czyli:
  •  Węglowodany - 45-55 %
  •  Białka - 10-20 %
  •  Tłuszcze - 25-35 %
Przykładowe menu w jadłospisie diety bezglutenowej:
I śniadanie: Placuszki jaglane z cukinią podawane z sosem koperkowym,
II śniadanie: Czekoladowy budyń gryczany z musem wiśniowym,
Obiad: Grillowany pstrąg z pieczonymi ziemniakami oraz surówką z kapusty kwaszonej,
Podwieczorek: Koktajl truskawkowy na bazie kefiru z nasionami chia i miętą,
Kolacja: Sałatka z komosą ryżową, suszonymi pomidorami, oliwkami czarnymi i kaparami.
W ofercie wielu cateringów dietetycznych w Polsce widnieje pozycja dieta wegańska. Nie powinno nas to w ogóle dziwić, rozwiązanie to staje się z dnia na dzień coraz bardziej popularne. Dieta wegańska jest bardziej restrykcyjną odmianą diety wegetariańskiej, wyklucza bowiem ze swoich posiłków wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego. Udowodniono, że stosowanie tej diety jest dla nas bezpieczne, gdyż wraz z wprowadzeniem diety wegańskiej zmniejszamy ryzyko występowania wielu chorób oraz nieprzyjemnych dolegliwości. Okazuje się również, że stosowanie dobrze zbilansowanej diety wegańskiej nie powoduje powstawania niedoborów pokarmowych.
Menu w diecie wegańskiej powinno zawierać tylko i wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego. Aby dieta była odpowiednio stosowana catering powinien wykorzystywać do produkcji posiłków surowce roślinne najwyższej jakości, powinny być one urozmaicone i świeże. W diecie nie powinno zabraknąć różnego rodzaju mlek roślinnych, tofu, roślin strączkowych, orzechów, nasion i zdrowych źródeł kwasów tłuszczowych. Dietetyk z którym konsultujemy wybór diety roślinnej, powinien skierować nas również na wprowadzenie odpowiedniej suplementacji diety. Składnikami, które powinniśmy suplementować w tym wypadku są witamina D i witamina B12.
Rozkład makroskładników w diecie wegańskiej powinien być taki sam jak w diecie standardowej, czyli:
  •  Węglowodany - 45-55 %
  •  Białka - 10-20 %
  •  Tłuszcze - 25-35 %
Przykładowe menu w jadłospisie diety wegańskiej:
I śniadanie: Tofucznica z grzankami czosnkowymi,
II śniadanie: Koktajl szpinakowo-arbuzowy na mleku kokosowym,
Obiad: Zapiekanka z kaszy gryczanej z tofu, suszonymi pomidorami i porem,
Podwieczorek: Wegańska szarlotka na kruchym spodzie z ciasta razowego,
Kolacja: Zupa krem z ciecierzycy i marchewki.
Wybierając odpowiednią dietę dla siebie musimy wiedzieć, czego potrzebuje nasz organizm i w jaki sposób możemy dostarczyć to do naszego organizmu. Catering dietetyczny jest świetnym rozwiązaniem, ale warto przed wyborem zapoznać się ze specyfiką poszczególnych wariantów diet pudełkowych. Dziś przedstawiliśmy jedynie niewielką część oferowanych przez cateringi dietetyczne zestawów, miejcie świadomość, że jest ich zdecydowanie więcej.
Mamy nadzieję, że tekst ten pomoże dokonać Nam właściwego wyboru.