Witamina B9, inaczej foliany, to m.in. kwas foliowy (PGA) oraz inne związki, które różni m.in. stopień utlenienia czy ilość reszt kwasu glutaminowego. Są to w zasadzie pokrewne substancje o podobnej budowie i właściwościach. Rynek oferuje witaminę B9 pod dwiema postaciami: kwasu foliowego i folianu. Czym się różnią i który wybrać?

Rola witaminy B9 w organizmie człowieka – lista właściwości

Suplementacja kwasu foliowego, będącego jednym ze związków zaliczanych do grupy folianów, kojarzona jest głównie z okresem przed i w trakcie ciąży. Przyjmowanie folianów zgodnie z zaleceniami, czyli trzy miesiące przed planowaną ciążą i przez cały okres jej trwania, ma duży wpływ na rozwój układu nerwowego u dziecka. Witamina B9 ma wpływ na wzrost komórek nerwowych i syntezę neuroprzekaźników, takich jak np. dopamina, adrenalina czy serotonina. Jej niedobór może wiązać się z pojawieniem się wad cewy nerwowej. W późniejszym okresie kwas foliowy (folian) przeciwdziała pojawieniu się chorób serca i nowotworów, a także anemii – bierze udział w procesach krwiotwórczych.

Czym jest folian?

Foliany to grupa związków, które występują naturalnie, tworząc witaminę B9. Organizm ludzki wchłania je w aktywnej formie kwasu lewomefoliowego lub 5-metylotetrahydrofolianu (5-MTHF). Na rynku możemy znaleźć również preparaty zwierające folian, dostępny pod postacią L-metylofolianu wapnia. To forma naturalnie występującego kwasu foliowego, który możemy znaleźć w pożywieniu. Co ważne, folian w tej postaci nie wymaga przetwarzania za pośrednictwem genu MTHFR, co jest ważną informacją dla osób z zaburzeniami metylacji i mutacją tego genu. Z tej przyczyny warto suplementować właśnie tę substancję, ponieważ mamy pewność, że dostarczymy organizmowi odpowiednią dawkę folianu.

Kwas foliowy a folian

Kwas foliowy należy do grupy folianów. To substancja, której organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć – dlatego ma egzogenny charakter – przyjmowana jest wraz z pokarmem lub suplementami diety. Przez lata mylnie uważano, że ta forma witaminy B9 charakteryzuje się największą przyswajalnością. Do tego, w odróżnieniu od folianów, proces przekształcania substancji w aktywną formę 5-MTHF odbywa się wolniej i mniej efektywnie. Możliwe jest także odkładanie kwasu foliowego w organizmie, które jest szczególnie niebezpieczne dla organizmu.


Podobne artykuły:


DRUKUJ