Czy ksylitol faktycznie jest dużo lepszy od cukru?
Spis treści
Autor rm
Nasze zdrowie jest w istocie niezwykle ważne. Musimy być świadomi tego, że nie wszystko, co robimy, ma na nas dobry wpływ. Czasami jemy rzeczy, które niekoniecznie są dla nas korzystne, czasami też wybieramy takie produkty, o których powiedziano nam, że są zdrowe. Zwłaszcza, kiedy chcemy zgubić trochę kilogramów.
Odchudzanie się to bardzo mozolny proces, o czym wiele z nas nie chce pamiętać. Trzeba bowiem zmienić bardzo wiele nawyków żywieniowych, położyć nacisk na ruch, zacząć intensywnie dbać o to, żeby faktycznie waga szła w dół. Ale w praktyce drakońskie diety wcale nie są pożądane. Ludzie zastanawiają się, czy odstawić tłuszcz, węglowodany albo cukier. W konsekwencji rzucają wszystko, żeby jeść jedynie „zdrowe” produkty, a później dziwią się, że waga stoi w miejscu, albo, że ciągle są głodni lub wyczerpani.
Jeśli chcemy się odchudzać, koniecznie musimy odwiedzić dietetyka. I musimy pamiętać o tym, że najistotniejszy w tym wszystkim jest ruch. Jeśli jesteśmy aktywni, możemy jeść prawie wszystko, a nasze kilogramy i tak będą ginęły. Ponadto, przy odchudzaniu warto również pamiętać o uporządkowaniu wszystkiego w głowie. Chociaż wydaje się nam to banałem, ludzie często podejmują diety dlatego, że nie do końca akceptują własną sylwetkę. Skutki potrafią być opłakane, ponieważ stają się oni uzależnieni od spożywania „zdrowych” produktów, kilogramy gubią, ale nadal nie są zadowoleni. Jeśli mają depresję lub początki anoreksji, musimy na nich patrzeć bardzo uważnym okiem. Nigdy nie wiemy bowiem, czy faktycznie chcą schudnąć, czy dążą do tego, by się zagłodzić.
Jednak musimy wziąć również pod uwagę, że mierzymy się z mitami, które raz wypuszczone, zakorzeniły się w świadomości człowieka. Pewne żywieniowe zasady, mówiące na przykład, że ksylitol jest zdrowszy od cukru. Czy tak jest rzeczywiście, czy został tutaj wprowadzony efekt potwierdzenia, na bazie którego jedni ludzie przytakują drugim?
Niektórzy nazywają ksylitol cukrem brzozowym, ale to nie jest do końca prawda. W rzeczywistości bowiem ksylitol jest alkoholem polihydroksylowym o słodkim smaku. Część ludzi przypisuje mu, że nie powoduje próchnicy, ma niższy indeks glikemiczny. Poleca się go diabetykom i co do tego nie ma żadnych wątpliwości, bo oni muszą bardzo uważać na zawartość spożywanych cukrów.
Stosuje się go do żywności od około 1960 roku, chociaż znano go już wcześniej. Obecnie ów „cukier brzozowy” produkuje się głównie z kukurydzy. Wyjątkiem będzie tu Finlandia, która w dalszym ciągu otrzymuje go z kory brzozy. Dodaje się go do żywności, jest półsyntetykiem, w szczególności znajduje się w gumach i cukierkach ze względu na swoje właściwości przeciwpróchnicze.
To brzmi jak całkiem piękny obraz „cukru, który nie tuczy”, prawda? Ale rzeczywistość każe nam zweryfikować wszystko pod tym kątem.
Człowiek może spożywać ksylitol w niewielkich ilościach i musi go wdrażać do diety bardzo powoli, w przeciwnym razie uszkodzi sobie układ pokarmowy. Zwykły cukier nie sprawia ludziom takich problemów, chyba, że zdrowie nie pozwala im na jego spożywanie, jak w przypadku wzmiankowanych diabetyków. Ponadto, cukier ma działanie próchnicze, ale z drugiej strony, tylko wtedy, kiedy nie dbamy o zęby. Jeśli myjemy je regularnie, to nawet zjedzona kostka cukru nie powinna nam zaszkodzić.
Ksylitol jest również śmiertelną trucizną dla psów. Podanie tego półsyntetyka zwierzęciu może się skończyć nawet jego śmiercią.
Dla człowieka nie jest on jednak wysoce szkodliwy, ale trzeba znać umiar w jego spożyciu. To oznacza, że sprawdzony cukier nie powinien być wcale tak przez nas krytykowany.
Ponadto, żeby faktycznie sprawić, by był on w pełni słodki, trzeba go spożyć więcej, niż 15g. W tym czasie 80g cukru całkowicie zaspokaja nasz apetyt na słodycze.
Ksylitol ma też bez wątpienia korzystne właściwości na nasz organizm i nie można tego pomijać. Dzięki wspomnianemu niskiemu indeksowi glikemicznemu może pomóc nam się odchudzić. Ma również ochronne działanie na zęby, dlatego też podaje się go dzieciom, na przykład w formie aerozolu. Działa również bakteriobójczo i wzmacnia odporność organizmu, skutecznie działa w walce z zapaleniem dziąseł oraz z próchnicą. Pomaga również przyswajać wapń w diecie.
Ponadto studia w Finlandii wykazały, że ksylitol pomaga również z zapaleniem ucha.
Niegdyś mówiło się, że cukier krzepi. W rzeczywistości ludzie jednak dalece wybiegli w przód ze swoim jego spożyciem. Zamiast spokojnie dawkować sobie tę substancję, zaczęli namiętnie jeść słodkości, dosypywać duże ilości cukru do herbaty, ciasta i innych domowych wytworów. Ich przywiązanie do sacharozy stało się wręcz chorobliwe, zaczęła się ona pojawiać dosłownie wszędzie. Brak umiaru w niczym nie pomaga i niczemu nie służy. Cukier winiono za wszystkie problemy zdrowotne, skutkujące poważnymi chorobami: otyłość, cukrzycę, miażdżycę.
Czy jednak słusznie? Czy winna jest potrawa za to, że ktoś spożywa ją bez umiaru i bez żadnego przemyślenia? Ludzie lubią przerzucać odpowiedzialność na innych lub na przedmioty nieożywione. Łatwiej jest powiedzieć: to wina cukru!
Dlatego też wyszukali ksylitol. Ale nie oznacza to, że jest on faktycznie tak dużo lepszy od cukru. Apetyt ludzki na słodkie sprawia, że cokolwiek byśmy nie robili, i tak będziemy dążyć do dużego spożycia. A to oznacza problemy żołądkowe, bo ksylitolu nie da się zjeść w takich ilościach, w jakich ludzie przywykli do jedzenia cukru.
Ważny rezerwuar energii
Cukier ma jeszcze jedną właściwość, o której się zasadniczo zapomina. Nieważne jak bardzo senni jesteśmy, stanowi on cenne źródło energii. Dlatego właśnie ludzie słodzą kawę: nie tylko po to, żeby dostać kofeinę, ale również sacharozę, co skutecznie pobudza ich do działania. W małych dawkach cukier jest więc bardzo korzystny w naszym codziennym, zabieganym życiu. Kiedy nie mamy już siły na nic, wystarczy zjeść batonika, a energia powróci ze wzmożoną siłą.
Ponadto, jeżeli nie będziemy dbali o jego poziom, może to nawet skutkować omdleniem czy zapaścią. Cukier osłabia działanie garbników, którzy drażnią śluzówkę żołądka. W przypadku odwodnienia wskutek wymiotów czy biegunki powinno się podać właśnie wodę z cukrem, co pozwoli organizmowi wziąć drugi oddech i zawalczyć o zdrowe funkcjonowanie.
Trzeba jednak pamiętać, że cukier trzeba bardzo ostrożnie z tego względu dawkować dzieciom. Nasze pociechy mają naturalną potrzebę ruchu i po prostu uwielbiają słodycze. Z tego względu dawanie im cukru w dużych ilościach może dać efekt odwrotny do zamierzonego. Dzieci, zamiast ucieszyć się i grzecznie zajmować swoimi sprawami, po dużej ilości cukru zaczynają bardzo aktywnie spędzać czas, co nie zawsze jest miłe dla ich rodziców. W tym wypadku można faktycznie dawać im słodycze z ksylitolem.
Pozostaje więc zasadnicze pytanie, ksylitol a cukier. Czy faktycznie jesteśmy osobami, które muszą przerzucić się na ten pierwszy? Jeśli nie mamy problemu z wagą ani z zębami, to raczej nie. Z wszystkiego korzystać bowiem możemy, jeśli rozsądnie podchodzimy do samego spożycia. Ksylitol w pewnych sytuacjach faktycznie jest nieco lepszy od cukru, ale demonizowanie tego drugiego to zakłamywanie rzeczywistości.
Ważne jest jednak to, żebyśmy wszystko spożywali z umiarem. Cukier może mieć szkodliwe właściwości, jeżeli spożywamy go w dużych ilościach. Ksylitol zawsze będzie nam szkodził, jeśli będziemy starali się nim całkowicie zastąpić cukier przy jednoczesnej chęci zaspokojenia apetytu na słodkie. Pod tym względem musimy być bardzo ostrożni.
Wersja do druku
Odchudzanie się to bardzo mozolny proces, o czym wiele z nas nie chce pamiętać. Trzeba bowiem zmienić bardzo wiele nawyków żywieniowych, położyć nacisk na ruch, zacząć intensywnie dbać o to, żeby faktycznie waga szła w dół. Ale w praktyce drakońskie diety wcale nie są pożądane. Ludzie zastanawiają się, czy odstawić tłuszcz, węglowodany albo cukier. W konsekwencji rzucają wszystko, żeby jeść jedynie „zdrowe” produkty, a później dziwią się, że waga stoi w miejscu, albo, że ciągle są głodni lub wyczerpani.
Jeśli chcemy się odchudzać, koniecznie musimy odwiedzić dietetyka. I musimy pamiętać o tym, że najistotniejszy w tym wszystkim jest ruch. Jeśli jesteśmy aktywni, możemy jeść prawie wszystko, a nasze kilogramy i tak będą ginęły. Ponadto, przy odchudzaniu warto również pamiętać o uporządkowaniu wszystkiego w głowie. Chociaż wydaje się nam to banałem, ludzie często podejmują diety dlatego, że nie do końca akceptują własną sylwetkę. Skutki potrafią być opłakane, ponieważ stają się oni uzależnieni od spożywania „zdrowych” produktów, kilogramy gubią, ale nadal nie są zadowoleni. Jeśli mają depresję lub początki anoreksji, musimy na nich patrzeć bardzo uważnym okiem. Nigdy nie wiemy bowiem, czy faktycznie chcą schudnąć, czy dążą do tego, by się zagłodzić.
Jednak musimy wziąć również pod uwagę, że mierzymy się z mitami, które raz wypuszczone, zakorzeniły się w świadomości człowieka. Pewne żywieniowe zasady, mówiące na przykład, że ksylitol jest zdrowszy od cukru. Czy tak jest rzeczywiście, czy został tutaj wprowadzony efekt potwierdzenia, na bazie którego jedni ludzie przytakują drugim?
Czym jest ksylitol?
Niektórzy nazywają ksylitol cukrem brzozowym, ale to nie jest do końca prawda. W rzeczywistości bowiem ksylitol jest alkoholem polihydroksylowym o słodkim smaku. Część ludzi przypisuje mu, że nie powoduje próchnicy, ma niższy indeks glikemiczny. Poleca się go diabetykom i co do tego nie ma żadnych wątpliwości, bo oni muszą bardzo uważać na zawartość spożywanych cukrów.
Stosuje się go do żywności od około 1960 roku, chociaż znano go już wcześniej. Obecnie ów „cukier brzozowy” produkuje się głównie z kukurydzy. Wyjątkiem będzie tu Finlandia, która w dalszym ciągu otrzymuje go z kory brzozy. Dodaje się go do żywności, jest półsyntetykiem, w szczególności znajduje się w gumach i cukierkach ze względu na swoje właściwości przeciwpróchnicze.
To brzmi jak całkiem piękny obraz „cukru, który nie tuczy”, prawda? Ale rzeczywistość każe nam zweryfikować wszystko pod tym kątem.
Czy ksylitol szkodzi?
Człowiek może spożywać ksylitol w niewielkich ilościach i musi go wdrażać do diety bardzo powoli, w przeciwnym razie uszkodzi sobie układ pokarmowy. Zwykły cukier nie sprawia ludziom takich problemów, chyba, że zdrowie nie pozwala im na jego spożywanie, jak w przypadku wzmiankowanych diabetyków. Ponadto, cukier ma działanie próchnicze, ale z drugiej strony, tylko wtedy, kiedy nie dbamy o zęby. Jeśli myjemy je regularnie, to nawet zjedzona kostka cukru nie powinna nam zaszkodzić.
Ksylitol jest również śmiertelną trucizną dla psów. Podanie tego półsyntetyka zwierzęciu może się skończyć nawet jego śmiercią.
Dla człowieka nie jest on jednak wysoce szkodliwy, ale trzeba znać umiar w jego spożyciu. To oznacza, że sprawdzony cukier nie powinien być wcale tak przez nas krytykowany.
Ponadto, żeby faktycznie sprawić, by był on w pełni słodki, trzeba go spożyć więcej, niż 15g. W tym czasie 80g cukru całkowicie zaspokaja nasz apetyt na słodycze.
Czy ksylitol pomaga?
Ksylitol ma też bez wątpienia korzystne właściwości na nasz organizm i nie można tego pomijać. Dzięki wspomnianemu niskiemu indeksowi glikemicznemu może pomóc nam się odchudzić. Ma również ochronne działanie na zęby, dlatego też podaje się go dzieciom, na przykład w formie aerozolu. Działa również bakteriobójczo i wzmacnia odporność organizmu, skutecznie działa w walce z zapaleniem dziąseł oraz z próchnicą. Pomaga również przyswajać wapń w diecie.
Ponadto studia w Finlandii wykazały, że ksylitol pomaga również z zapaleniem ucha.
Czy któryś ze środków jest lepszy?
Niegdyś mówiło się, że cukier krzepi. W rzeczywistości ludzie jednak dalece wybiegli w przód ze swoim jego spożyciem. Zamiast spokojnie dawkować sobie tę substancję, zaczęli namiętnie jeść słodkości, dosypywać duże ilości cukru do herbaty, ciasta i innych domowych wytworów. Ich przywiązanie do sacharozy stało się wręcz chorobliwe, zaczęła się ona pojawiać dosłownie wszędzie. Brak umiaru w niczym nie pomaga i niczemu nie służy. Cukier winiono za wszystkie problemy zdrowotne, skutkujące poważnymi chorobami: otyłość, cukrzycę, miażdżycę.
Czy jednak słusznie? Czy winna jest potrawa za to, że ktoś spożywa ją bez umiaru i bez żadnego przemyślenia? Ludzie lubią przerzucać odpowiedzialność na innych lub na przedmioty nieożywione. Łatwiej jest powiedzieć: to wina cukru!
Dlatego też wyszukali ksylitol. Ale nie oznacza to, że jest on faktycznie tak dużo lepszy od cukru. Apetyt ludzki na słodkie sprawia, że cokolwiek byśmy nie robili, i tak będziemy dążyć do dużego spożycia. A to oznacza problemy żołądkowe, bo ksylitolu nie da się zjeść w takich ilościach, w jakich ludzie przywykli do jedzenia cukru.
Ważny rezerwuar energii
Cukier ma jeszcze jedną właściwość, o której się zasadniczo zapomina. Nieważne jak bardzo senni jesteśmy, stanowi on cenne źródło energii. Dlatego właśnie ludzie słodzą kawę: nie tylko po to, żeby dostać kofeinę, ale również sacharozę, co skutecznie pobudza ich do działania. W małych dawkach cukier jest więc bardzo korzystny w naszym codziennym, zabieganym życiu. Kiedy nie mamy już siły na nic, wystarczy zjeść batonika, a energia powróci ze wzmożoną siłą.
Ponadto, jeżeli nie będziemy dbali o jego poziom, może to nawet skutkować omdleniem czy zapaścią. Cukier osłabia działanie garbników, którzy drażnią śluzówkę żołądka. W przypadku odwodnienia wskutek wymiotów czy biegunki powinno się podać właśnie wodę z cukrem, co pozwoli organizmowi wziąć drugi oddech i zawalczyć o zdrowe funkcjonowanie.
Trzeba jednak pamiętać, że cukier trzeba bardzo ostrożnie z tego względu dawkować dzieciom. Nasze pociechy mają naturalną potrzebę ruchu i po prostu uwielbiają słodycze. Z tego względu dawanie im cukru w dużych ilościach może dać efekt odwrotny do zamierzonego. Dzieci, zamiast ucieszyć się i grzecznie zajmować swoimi sprawami, po dużej ilości cukru zaczynają bardzo aktywnie spędzać czas, co nie zawsze jest miłe dla ich rodziców. W tym wypadku można faktycznie dawać im słodycze z ksylitolem.
Wszystko z głową
Pozostaje więc zasadnicze pytanie, ksylitol a cukier. Czy faktycznie jesteśmy osobami, które muszą przerzucić się na ten pierwszy? Jeśli nie mamy problemu z wagą ani z zębami, to raczej nie. Z wszystkiego korzystać bowiem możemy, jeśli rozsądnie podchodzimy do samego spożycia. Ksylitol w pewnych sytuacjach faktycznie jest nieco lepszy od cukru, ale demonizowanie tego drugiego to zakłamywanie rzeczywistości.
Ważne jest jednak to, żebyśmy wszystko spożywali z umiarem. Cukier może mieć szkodliwe właściwości, jeżeli spożywamy go w dużych ilościach. Ksylitol zawsze będzie nam szkodził, jeśli będziemy starali się nim całkowicie zastąpić cukier przy jednoczesnej chęci zaspokojenia apetytu na słodkie. Pod tym względem musimy być bardzo ostrożni.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Czas na ziemniaki - przepis na Dauphinoise z grzybami
Często występują tylko jako dodatek do głównego dania, a mogą pełnić w nim rolę główną. Nasze rodzime ziemniaki to produkt o dużej wart
Retinol plus fotoprotekcja - jesienny tandem dla odmłodzenia i regeneracji
Jesień to zdecydowanie czas retinolu. Odmłodzenie, regeneracja i normalizacja to to, czego bardzo potrzebuje nasza skóra po lecie. Eksperci wskazują,
Moda w detalach – jak dobierać akcesoria, by podkreślić styl?
Akcesoria to jeden z najważniejszych elementów każdej stylizacji. Niezależnie od tego, czy preferujesz minimalizm, klasykę, czy odważne zestawienia,
Dlaczego warto pić sok pomidorowy?
Sok pomidorowy to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych, które mają pozytywny wpływ na zdrowie. Dzięki obecności witamin, minerałów oraz
Różowy październik czas start! Ruszyła akcja Przymierz się do samobadania
Już po raz drugi organizatorzy kampanii ?Wylecz raka piersi HER2+?1 we współpracy z marką modową H&M ruszają z akcją ?Przymierz się do samobadania?. W p