Większość z nas nie wyobraża sobie picia wody bezpośrednio z kranu. Głównym powodem jest smak i zapach oraz obawa o to, czy jest ona można ją bezpiecznie spożywać.

Sanepid na bieżąco bada wodę wypływającą z wodociągowych stacji uzdatniania. W chwili, gdy trafia ona do sieci dystrybucyjnej, jest dobrej jakości. Niestety jej właściwości zmieniają się znacznie, zanim dotrze do naszego domowego kranu. Problem pojawia się po drodze. Woda często płynie do nas ze stacji uzdatniania starymi cementowo-azbestowymi lub żeliwnymi rurami, przez co ulega zanieczyszczeniu takimi substancjami jak: związki żelaza, mangan, siarka i inne osady.

Bardzo często boimy się pić wodą prosto z kranu, natomiast panuje powszechne przekonanie, że ta sama woda po przegotowaniu jest znacznie lepszej jakości. Niestety nie jest to do końca prawda. Oczywiście pod wpływem wysokiej temperatury giną wszelkie drobnoustroje, jednak sam skład chemiczny wody się nie zmienia. Jeśli więc są w niej inne szkodliwe substancje oraz osady, to po zagotowaniu nadal tam pozostaną.

Co więc możemy zrobić, by cieszyć się krystalicznie czystą wodą bez konieczności ciągłego kupowania dostępnej w sklepach wody butelkowanej?

Najprostszym i najtańszym, a przy tym bardzo skutecznym rozwiązaniem jest zakup dzbanka filtrującego wodą. Urządzenie to kupimy niemal każdym hipermarkecie i sklepie ze sprzętem gospodarstwa domowego - warto jednak wybierać produkty markowe, które posiadają także dużą dostępność wymiennych filtrów, takie filtry dzbankowe posiada sklep oriontecdladomu.pl. Najtańsze kosztują nawet poniżej 100 złotych. Do wyboru mamy dzbanki o pojemności o 1 do 3, 5 litra. Urządzenia te bardzo skutecznie zmiękczają wodę, oczyszczają ją z chloru oraz metali ciężkich. Ponadto wiele dzbanków do oczyszczania wody ma filtry wzbogacające kranówkę w magnez. Wystarczy wlać wodę do dzbanka i poczekać kilka minut, aż się przefiltruje. Wkłady filtrujące trzeba wymieniać w zależności od intensywności użytkowania, przeważnie jeden wystarcza na miesiąc.


Filtrowanie wody ma wiele zalet. Zdecydowanie poprawia się jej smak i zapach. Możemy ją spożywać od razu po przefiltrowaniu, bez konieczności gotowania. Mamy pewność, że nie ma w niej żadnych szkodliwych dla zdrowia zanieczyszczeń. Warto zaopatrzyć się w filtr dzbankowy, zwłaszcza gdy cierpimy na alergie, choroby układu pokarmowego lub w domu są małe dzieci.


Podobne artykuły:


DRUKUJ