Choć płytki podłogowe nie są dziś jedynym dostępnym rozwiązaniem podczas wykańczania kuchni czy łazienki, to jednak wciąż cieszą się największą popularnością. I nic dziwnego: wciąż powiększająca się gama kolorów i wzorów, łatwość w czyszczeniu i konserwacji oraz dostępność cenowa sprawiają, że płytki ceramiczne zdobią podłogi i ściany w wielu mieszkaniach. Kupując płytki łazienkowe i kuchenne, warto zwrócić uwagę kilka elementów, dzięki którym dokonamy najlepszego wyboru.

Rodzaje płytek

Pierwszym krokiem jest wybór rodzaju płytek. Terakota, wypalana z gliny i pokryta szkliwem, jest dość odporna na zabrudzenia – dzięki małej nasiąkliwości bez trudu usuniemy z nich wszelkie plamy, dlatego dobrze sprawdzi się w kuchni. Szkliwioną terakotę można stosować zarówno we wnętrzu, jak i na zewnątrz. Jeżeli jednak szukamy czegoś o jak największej odporności na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne, lepszym rozwiązaniem będzie gres, który dzięki wypalaniu w wysokich temperaturach zyskuje dużą wytrzymałość i trwałość. Niestety, płytki gresowe są bardziej nasiąkliwe niż terakota.

Zarówno terakotę, jak i gres, można podzielić na płytki szkliwione i nieszkliwione. Te pierwsze charakteryzują się znacznie szerszym wachlarzem barw i wzorów, i efektownie połyskują. Z kolei płytki nieszkliwione lub angobowane są bardziej matowe.

Trzeci aspekt, na podstawie którego można rozróżniać płytki, to dokładność ich wymiarów. Jeżeli chcemy, by wszystkie płytki były identycznie przycięte i perfekcyjnie równe, wówczas najodpowiedniejsze będą płytki rektyfikowane. Jeśli zaś nie zależy nam na maksymalnej dokładności wymiarów, możemy wybrać tańsze płytki kalibrowane.

Właściwości płytek – na co zwrócić uwagę?

Niezależnie od tego, jaki rodzaj płytek wybraliśmy, warto sprawdzić ich parametry, takie jak:

  • nasiąkliwość – do kuchni, a zwłaszcza łazienki najlepszą opcją będą płytki o nasiąkliwości do 3% - oznacza to, że są odporne zarówno na wilgoć i plamy, jak też na bardzo niskie temperatury;
  • odporność na zabrudzenia – do pomieszczeń, w których podłoga jest szczególnie narażona na plamy, czyli np. do kuchni, warto wybrać płytki posiadające 4 lub 5 klasę odporności;
  • twardość – oznaczana w skali 1-10. Do domu wystarczą płytki o twardości ok. 5-6;
  • odporność na ścieranie – klasy ścieralności (1-4) są określane według normy EN 154.Jeżeli zależy nam na maksymalnej odporności, a co za tym idzie – trwałości płytek, najlepiej celować w najwyższe klasy.

Drewno, marmur? Nie, to wszystko płytki!

Idealne płytki podłogowe to takie, które doskonale komponują się z całym wystrojem. Na rynku  dostępne są nie tylko zróżnicowane wzory, ale także płytki drewnopodobne, imitujące marmur, beton czy cegłę – ciekawe inspiracje w tym zakresie możemy znaleźć np. na Grupa Mo. Warto zatem już na początku zastanowić się, jak chcemy urządzić wnętrze i jakie płytki najlepiej wpisują się w dany styl.