MiesiÄ…ce wakacyjne to sezon na wiele gatunków rodzimych owoców, m.in. na porzeczki. Na razie nie dorównujÄ… one popularnoÅ›ciÄ… malinom czy czereÅ›niom, warto jednak poznać ich walory – smakowe oraz zdrowotne.

Porzeczki bogate sÄ… w witaminy, mineraÅ‚y i bÅ‚onnik. Każda z trzech odmian tych owoców – czarna, czerwona i biaÅ‚a – różni siÄ™ zawartoÅ›ciÄ… poszczególnych skÅ‚adników, a także smakiem. Czarne porzeczki majÄ… smak sÅ‚odko-wytrawny, czerwone sÄ… kwaskowate. Porzeczki biaÅ‚e sÄ… najsÅ‚odsze i najdelikatniejsze, choć i one posiadajÄ… nieco charakterystycznej kwaskowatoÅ›ci.

Porzeczki (i wykonane na ich bazie przetwory) jemy dla ich smaku – ale nie tylko. Poznaj 7 powodów, dla których warto do swojej letniej diety włączyć Å›wieże porzeczki, a w pozostałą część roku spożywać chociażby porzeczkowe dżemy.

1. Witamina C

O witaminie C czÄ™sto przypominamy sobie dopiero podczas przeziÄ™bienia. Wówczas wÅ‚aÅ›nie zwykle siÄ™gasz po suplementy zawierajÄ…ce kwas askorbinowy. Naturalnie o zdrowiu lepiej myÅ›leć zawczasu… i zapewnić organizmowi odpowiedniÄ… dawkÄ™ witaminy C na co dzieÅ„. Najlepiej wybierać naturalne jej źródÅ‚a, a porzeczki sÄ… tu Å›wietnymi kandydatkami. Prym wiedzie czarna porzeczka, której 100 g zawiera 181 mg witaminy C (spoÅ›ród naszych rodzimych źródeÅ‚ tej witaminy czarna porzeczka ustÄ™puje wiÄ™c jedynie owocom dzikiej róży i rokitnikowi). To wiÄ™cej niż zalecana dzienna dawka tej witaminy.

Witaminę C, choć w mniejszej ilości, zawierają także czerwone i białe porzeczki. Pamiętaj, że regularne dostarczanie organizmowi witaminy C zmniejsza ryzyko infekcji (a podawanie tej witaminy przy przeziębieniu wcale nie skraca czasu jego trwania). Ponadto witamina C wzmacnia naczynia krwionośne, wspomaga wchłanianie się żelaza, bierze udział w tworzeniu się kolagenu oraz osseiny (budulca kości)[1].

2. Porzeczki usprawniajÄ… pracÄ™ przewodu pokarmowego

Porzeczki sÄ… doskonaÅ‚ym źródÅ‚em pektyn. Jest to naturalny bÅ‚onnik, w który najbogatsze sÄ… porzeczki czerwone i biaÅ‚e. DziÄ™ki zawartoÅ›ci pektyn porzeczki poprawiajÄ… wiÄ™c perystaltykÄ™ jelit, dbajÄ… o rozwój korzystnej mikroflory jelitowej, oczyszczajÄ… jelita z toksyn. Czerwone porzeczki sprawdzajÄ… siÄ™ także przy niestrawnoÅ›ci spowodowanej zbyt małą iloÅ›ciÄ… soku żołądkowego, a także w problemach wÄ…trobowych. Podawaj też porzeczki dzieciom-niejadkom – wzmagajÄ… apetyt!

3. Zapobiegają nadciśnieniu

Regularne spożywanie czerwonych porzeczek wspomaga profilaktykÄ™ oraz leczenie nadciÅ›nienia tÄ™tniczego – owoce te zawierajÄ… bowiem duże iloÅ›ci potasu. JednoczeÅ›nie porzeczki przyczyniajÄ… siÄ™ do obniżania poziomu zÅ‚ego cholesterolu we krwi, stanowić mogÄ… wiÄ™c ważny element profilaktyki miażdżycy oraz innych chorób ukÅ‚adu krążenia.

4. Źródło antyoksydantów

Czarne porzeczki zawierają bardzo dużo antyoksydantów, czyli związków spowalniających procesy starzenia oraz hamujących rozwój toksyn, które mogą prowadzić m.in. do nowotworów. Naturalne flawonoidy wiążą metale ciężkie i usuwają je z organizmu. W czarnej porzeczce znajdziesz szczególnie dużo antocyjanów (gromadzą się one w skórce) o działaniu antybakteryjnym, rutyny, która uszczelnia naczynia krwionośne i wspomaga wchłanianie witaminy C, oraz kwercetyny o działaniu m.in. antyalergicznym. Antyoksydantów nie brakuje też i w czerwonych oraz białych porzeczkach. W porzeczkach czerwonych szczególnie docenisz kwas elagowy, który łagodzi bóle miesiączkowe.

5. Zdrowe drogi moczowe

Porzeczki mają działanie moczopędne i oczyszczające. Mogą być stosowane wraz z żurawiną pomocniczo w leczeniu infekcji dróg moczowych. Witaminy zawarte w czerwonych porzeczkach podnoszą także pH moczu, co zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych u osób, których mocz ma zbyt kwaśny odczyn. Znajdujące się w czarnych porzeczkach substancje bakteriobójcze zwalczają ponadto bakterie E. coli, stanowiące główną przyczynę zakażenia dróg moczowych. Oczyszczająco na drogi moczowe działa też kwercetyna.

6. Porzeczka zwalcza infekcje

ZnajdujÄ…ce siÄ™ w porzeczkach flawonoidy oraz cynk wspomagajÄ… ukÅ‚ad odpornoÅ›ciowy. Fitoncydy natomiast sÄ… naturalnymi substancjami hamujÄ…cymi rozwój mikroorganizmów – podobne wydzielajÄ… np. czosnek i cebula. Dlatego porzeczki pomagajÄ… poradzić sobie z różnego rodzaju infekcjami, polecane sÄ… m.in. w przypadku bólu gardÅ‚a o podÅ‚ożu bakteryjnym.

7. Porzeczka dla zdrowej skóry

Naturalnie, o zdrowiu mówiąc, powinnaś mieć na uwadze nie tylko swoją odporność, dbałość o poszczególne funkcje organizmu, ale (co zresztą się z tymi czynnościami łączy) także stan twojej skóry. Regularnie jedzone porzeczki to prawdziwa bomba witaminowo-mineralna, zawierająca mnóstwo tych składników, które dbają o zdrowy wygląd i kondycję skóry. Witamina C i rutyna uszczelniają naczynia krwionośne, spowalniają procesy starzenia, a witamina C wspomaga też produkcję kolagenu, który zapewnia skórze elastyczność. Porzeczki bogate są także w cynk, skuteczny w walce ze zmianami trądzikowymi, oraz witaminy z grupy B, również mającymi niemały wpływ na kondycję skóry.

Przepisy na koktajle z użyciem porzeczek oraz innych owoców sezonowych znajdziesz na portalu Naturalnie o zdrowiu.

[1] Źródło: https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/witamina-c-nie-tylko-na-przeziebienie-wlasciwosci-i-zastosowanie-witam_37271.html


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku