Jeśli marzy Ci się miejsce, w którym będziesz trzymać słoiki z domowymi przetworami czy butelki dobrego wina warto zorganizować sobie małą spiżarnię. Jak to zrobić?

Wybierz miejsce – spiżarnia przy kuchni czy w innej części domu

Spiżarnia najlepiej siÄ™ sprawdza przy samej kuchni. OszczÄ™dza Ci to biegania po dodatkowy sÅ‚oik i dźwigania wielkich i nieporÄ™cznych ciężarów. Niestety czasami zdarza siÄ™ tak, że z kuchni nie da siÄ™ wydzielić osobnego miejsca, które warto, by byÅ‚o zaciemnione i specjalnie chÅ‚odzone. W tej sytuacji masz dwa rozwiÄ…zania – osobna półka w okolicy kuchni, na której sukcesywnie stawiać bÄ™dziesz najpotrzebniejsze zapasy lub spiżarnia w innym miejscu domu.

Spiżarnia z dala od kuchni

To może być piwnica albo kilka dodatkowych metrów w skrytce pod schodami. Nieważne, w którym miejscu domu zorganizujesz spiżarniÄ™, musi ona speÅ‚niać dwa podstawowe warunki: być zaciemniona i chÅ‚odna. Warto wiÄ™c znaleźć miejsce w domu z dala od kaloryferów czy piecyków. JeÅ›li spiżarnia bÄ™dzie miaÅ‚a osobne wejÅ›cie z dworu musisz regularnie sprawdzać, czy nie zadomowiÅ‚y siÄ™ w niej szczury. To niestety czÄ™ste zjawisko. Warto na tÄ™ okazjÄ™ zgÅ‚Ä™bić lekturÄ™: szczur w domu – jak z nimi walczyć? Pozwoli Ci to podjąć bezpieczne kroki już na starcie.

Meble, Å›ciany i drzwi – czyli jak zorganizować przestrzeÅ„

Postaw przede wszystkim na Å›ciany z pÅ‚ytek, które Å‚atwiej siÄ™ czyszczÄ… lub kamieÅ„, który bÄ™dzie dodatkowo peÅ‚niÅ‚ funkcjÄ™ chÅ‚odzÄ…cÄ…. Półki – najlepiej gÅ‚Ä™bokie i solidne – pomaluj lakierem, żeby nie butwiaÅ‚y i dla wiÄ™kszej pewnoÅ›ci przykręć do Å›cian. Zamontuj lampÄ™ i drzwi. JeÅ›li Twoja spiżarnia jest blisko kuchni mogÄ… to być drzwi harmonijkowe lub kawaÅ‚ek solidnej i estetycznie dobranej tkaniny. JeÅ›li zaÅ› Twoja spiżarnia jest w innym pomieszczeniu – postaw na coÅ› solidniejszego. Ważne, żeby w spiżarni byÅ‚o chÅ‚odno.

Dżemy truskawkowe, kompot ze śliwek i ogórki kiszone, czyli co trzymać w spiżarni

Począwszy od słoików z domowymi dżemami, konfiturami, piklami i marynowanymi grzybami, przez puszki z owocami i butelki dobrego wina, po suchą żywność z długim terminem ważności, nieestetyczne i zbyt duże opakowania z ryżem czy makaronem, a nawet rzadko używane sprzęty kuchenne. Spiżarnia powinna odciążać Twoją kuchnię. Sprawiać, że na jej blatach masz więcej miejsca do pracy i większą swobodę. Temperatura spiżarni da Ci dodatkowo gwarancję, że Twoje produkty (szczególnie te domowej roboty) nie zepsują się np. pod wpływem ciepła.

PorzÄ…dek w spiżarni – jak dbać i czyÅ›cić

Aby utrzymywać staÅ‚y porzÄ…dek w Twojej spiżarni, wiele zależy od samej organizacji miejsca. PamiÄ™taj, by najcięższe rzeczy ustawiać zawsze na dole. Tam też trzymaj sprzÄ™ty kuchenne. PiÄ™tro wyżej postaw Å›redniej ciężkoÅ›ci sÅ‚oiki i puszki, a na najwyższych półkach – suchÄ… i lekkÄ… żywność. Korzystaj z plastikowych opakowaÅ„, wiklinowych koszy czy solidnych pudeÅ‚, które sama możesz okleić Å‚adnym papierem lub grubÄ… wstążkÄ…. Regularnie Å›cieraj kurz w swojej spiżarni, oczyszczaj z niej sÅ‚oiki, butelki i puszki, kontroluj daty ważnoÅ›ci swoich produktów na wierzch wyciÄ…gajÄ…c zawsze te, które trzeba najszybciej spożyć.




Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma ogórki kiszone

Wersja do druku