Jeśli marzy Ci się miejsce, w którym będziesz trzymać słoiki z domowymi przetworami czy butelki dobrego wina warto zorganizować sobie małą spiżarnię. Jak to zrobić?

Wybierz miejsce – spiżarnia przy kuchni czy w innej części domu

Spiżarnia najlepiej się sprawdza przy samej kuchni. Oszczędza Ci to biegania po dodatkowy słoik i dźwigania wielkich i nieporęcznych ciężarów. Niestety czasami zdarza się tak, że z kuchni nie da się wydzielić osobnego miejsca, które warto, by było zaciemnione i specjalnie chłodzone. W tej sytuacji masz dwa rozwiązania – osobna półka w okolicy kuchni, na której sukcesywnie stawiać będziesz najpotrzebniejsze zapasy lub spiżarnia w innym miejscu domu.

Spiżarnia z dala od kuchni

To może być piwnica albo kilka dodatkowych metrów w skrytce pod schodami. Nieważne, w którym miejscu domu zorganizujesz spiżarnię, musi ona spełniać dwa podstawowe warunki: być zaciemniona i chłodna. Warto więc znaleźć miejsce w domu z dala od kaloryferów czy piecyków. Jeśli spiżarnia będzie miała osobne wejście z dworu musisz regularnie sprawdzać, czy nie zadomowiły się w niej szczury. To niestety częste zjawisko. Warto na tę okazję zgłębić lekturę: szczur w domu – jak z nimi walczyć? Pozwoli Ci to podjąć bezpieczne kroki już na starcie.

Meble, ściany i drzwi – czyli jak zorganizować przestrzeń

Postaw przede wszystkim na ściany z płytek, które łatwiej się czyszczą lub kamień, który będzie dodatkowo pełnił funkcję chłodzącą. Półki – najlepiej głębokie i solidne – pomaluj lakierem, żeby nie butwiały i dla większej pewności przykręć do ścian. Zamontuj lampę i drzwi. Jeśli Twoja spiżarnia jest blisko kuchni mogą to być drzwi harmonijkowe lub kawałek solidnej i estetycznie dobranej tkaniny. Jeśli zaś Twoja spiżarnia jest w innym pomieszczeniu – postaw na coś solidniejszego. Ważne, żeby w spiżarni było chłodno.

Dżemy truskawkowe, kompot ze śliwek i ogórki kiszone, czyli co trzymać w spiżarni

Począwszy od słoików z domowymi dżemami, konfiturami, piklami i marynowanymi grzybami, przez puszki z owocami i butelki dobrego wina, po suchą żywność z długim terminem ważności, nieestetyczne i zbyt duże opakowania z ryżem czy makaronem, a nawet rzadko używane sprzęty kuchenne. Spiżarnia powinna odciążać Twoją kuchnię. Sprawiać, że na jej blatach masz więcej miejsca do pracy i większą swobodę. Temperatura spiżarni da Ci dodatkowo gwarancję, że Twoje produkty (szczególnie te domowej roboty) nie zepsują się np. pod wpływem ciepła.

Porządek w spiżarni – jak dbać i czyścić

Aby utrzymywać stały porządek w Twojej spiżarni, wiele zależy od samej organizacji miejsca. Pamiętaj, by najcięższe rzeczy ustawiać zawsze na dole. Tam też trzymaj sprzęty kuchenne. Piętro wyżej postaw średniej ciężkości słoiki i puszki, a na najwyższych półkach – suchą i lekką żywność. Korzystaj z plastikowych opakowań, wiklinowych koszy czy solidnych pudeł, które sama możesz okleić ładnym papierem lub grubą wstążką. Regularnie ścieraj kurz w swojej spiżarni, oczyszczaj z niej słoiki, butelki i puszki, kontroluj daty ważności swoich produktów na wierzch wyciągając zawsze te, które trzeba najszybciej spożyć.




Podobne artykuły: