Dom dla przetworów, czyli jak zorganizować spiżarnię

Wybierz miejsce – spiżarnia przy kuchni czy w innej części domu
Spiżarnia najlepiej się sprawdza przy samej kuchni. Oszczędza Ci to biegania po dodatkowy słoik i dźwigania wielkich i nieporęcznych ciężarów. Niestety czasami zdarza się tak, że z kuchni nie da się wydzielić osobnego miejsca, które warto, by było zaciemnione i specjalnie chłodzone. W tej sytuacji masz dwa rozwiązania – osobna półka w okolicy kuchni, na której sukcesywnie stawiać będziesz najpotrzebniejsze zapasy lub spiżarnia w innym miejscu domu.
Spiżarnia z dala od kuchni
To może być piwnica albo kilka dodatkowych metrów w skrytce pod schodami. Nieważne, w którym miejscu domu zorganizujesz spiżarnię, musi ona spełniać dwa podstawowe warunki: być zaciemniona i chłodna. Warto więc znaleźć miejsce w domu z dala od kaloryferów czy piecyków. Jeśli spiżarnia będzie miała osobne wejście z dworu musisz regularnie sprawdzać, czy nie zadomowiły się w niej szczury. To niestety częste zjawisko. Warto na tę okazję zgłębić lekturę: szczur w domu – jak z nimi walczyć? Pozwoli Ci to podjąć bezpieczne kroki już na starcie.
Meble, ściany i drzwi – czyli jak zorganizować przestrzeń
Postaw przede wszystkim na ściany z płytek, które łatwiej się czyszczą lub kamień, który będzie dodatkowo pełnił funkcję chłodzącą. Półki – najlepiej głębokie i solidne – pomaluj lakierem, żeby nie butwiały i dla większej pewności przykręć do ścian. Zamontuj lampę i drzwi. Jeśli Twoja spiżarnia jest blisko kuchni mogą to być drzwi harmonijkowe lub kawałek solidnej i estetycznie dobranej tkaniny. Jeśli zaś Twoja spiżarnia jest w innym pomieszczeniu – postaw na coś solidniejszego. Ważne, żeby w spiżarni było chłodno.
Dżemy truskawkowe, kompot ze śliwek i ogórki kiszone, czyli co trzymać w spiżarni
Począwszy od słoików z domowymi dżemami, konfiturami, piklami i marynowanymi grzybami, przez puszki z owocami i butelki dobrego wina, po suchą żywność z długim terminem ważności, nieestetyczne i zbyt duże opakowania z ryżem czy makaronem, a nawet rzadko używane sprzęty kuchenne. Spiżarnia powinna odciążać Twoją kuchnię. Sprawiać, że na jej blatach masz więcej miejsca do pracy i większą swobodę. Temperatura spiżarni da Ci dodatkowo gwarancję, że Twoje produkty (szczególnie te domowej roboty) nie zepsują się np. pod wpływem ciepła.
Porządek w spiżarni – jak dbać i czyścić
Aby utrzymywać stały porządek w Twojej spiżarni, wiele zależy od samej organizacji miejsca. Pamiętaj, by najcięższe rzeczy ustawiać zawsze na dole. Tam też trzymaj sprzęty kuchenne. Piętro wyżej postaw średniej ciężkości słoiki i puszki, a na najwyższych półkach – suchą i lekką żywność. Korzystaj z plastikowych opakowań, wiklinowych koszy czy solidnych pudeł, które sama możesz okleić ładnym papierem lub grubą wstążką. Regularnie ścieraj kurz w swojej spiżarni, oczyszczaj z niej słoiki, butelki i puszki, kontroluj daty ważności swoich produktów na wierzch wyciągając zawsze te, które trzeba najszybciej spożyć.
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma ogórki kiszoneDRUKUJ
Szukaj
Domowe biuro - co musi się w nim znaleźć
Praca w biurze jest jedną z popularniejszych form pracy, jednak nie każdy z nas lubi cały proces docierania do niej. Nie każdemu odpowiada też atmosfera panując
Skórzana kurtka męska - jak dopasować odpowiedni model?
Jednym z absolutnych must-have garderoby praktycznie każdego mężczyzny jest skórzana kurtka. Prezentuje się wyjątkowo modnie i z klasą, przy czym świetni
Które tabletki na wzmocnienie odporności są skuteczne. Poznaj opinie o produkcie Grinday Imuno. Moja recenzja.
Obniżoną odporność obserwuje się najczęściej u ludzi prowadzących siedzący tryb życia, stosujących niezdrową dietęoraz u osób zmagających się ze stresem.
Dywan do kuchni - czy to dobry pomysł?
Kuchnia to wyjątkowe pomieszczenie w każdym domu i nie mówimy tu jedynie o przygotowywaniu posiłków, ale również o tym, że jest ona „
Wyróżnij się w ZIMNO
Spędzając aktywnie czas w otoczeniu natury, niezależnie od pory roku potrzebna nam wysokiej jakości odzież, która sprosta największym wymaganiom. Warto jednak p