Żywiec, Kraków, Zakopane… to tylko niektóre rejony naszego kraju, które zmagają się z problemem smogu. Podróżni doceniają znaczenie ochrony środowiska i coraz częściej szukają zakwaterowania, które wspiera przyjazną i zrównoważoną turystykę. Przyznając to, hotele opracowują programy środowiskowe, gospodarcze i społeczno-kulturalne, pozwalające zachować naturalny urok okolicy i przy okazji wspierając lokalną gospodarkę.

Powód pierwszy: smog i spaliny – jeden z największych problemów XXI wieku

W okresie zimowym, za pośrednictwem mediów społecznościowych i tradycyjnych, ale niestety również na własnej skórze doświadczamy tego nieprzyjemnego zjawiska. Szykując się na wyjazd narciarski, warto zorientować się, jak wygląda lokalna polityka w kwestii poziomu emisji zanieczyszczeń. Ważne jest przede wszystkim to, w jaki sposób hotele podchodzą do zaspokojenia potrzeb gości w zakresie ciepła w pensjonatach, jakiego paliwa używają i w jaki sposób dbają o izolację termiczną swoich obiektów. Ekoturystyka w Polsce staje się coraz bardziej modna, co świadczy o rosnącej świadomości dotyczącej zagrożeń, jakie człowiek funduje przyrodzie, której jest nieodłączną częścią.

 

Powód drugi: lokalne specjały – zdrowe i zawsze świeże

Jeśli jedziemy do regionu, z którym nie obcujemy na co dzień, to nie powinniśmy być zainteresowani produktami, które już nam spowszedniały. Zamiast nich zdecydowanie lepiej wybrać sztandarowe produkty okolicy. Polacy również za pośrednictwem kuchni mogą zapoznać się z tradycją i specyfiką miejsca, w którym się znajdują. W otoczeniu naszego miejsca wypoczynkowego warto zetknąć z miejscową gastronomią. Ideałem pod tym względem jest hotel oferujący posiłki sporządzone z produktów dostarczonych przez lokalnych dostawców. Goście mają wówczas pewność, że składniki są zawsze świeże i zdrowe, co pozytywnie wpływa na jakość i smak serwowanych dań.

 

Powód trzeci: okoliczna przyroda

Właściciele hotelu, dbający o ekologię, mają tendencję do dbania o okoliczną przyrodę. Troska ta może przejawiać się na przykład w ograniczonej ingerencji w zieleń znajdującą się w bezpośrednim sąsiedztwie obiektu. Zamiłowanie do ekologii przejawia się również w specyficznym wyglądzie samych obiektów wypoczynkowych.

 

Powód czwarty: Więcej drzew to więcej tlenu

Pozostawienie dużej ilości drzew i roślin wpływa z kolei bardzo pozytywnie na jakość powietrza w okolicy, a więc na to, czym oddychamy w czasie pobytu. Każdy z nas chce oddychać na stoku narciarskim pełną piersią, czyż nie?
 

Powód piąty: drewniana zabudowa
Zamiast sięgać po tandetny plastik i tworzywa sztuczne, właściciele hoteli, wrażliwi na piękno natury, stawiają na naturalne rozwiązania, konstrukcje i obiekty powstające na bazie drewna. Takie budowle świetnie korespondują z okolicą, tworząc z nią spójną całość. W ten właśnie sposób powstają pełne magii drewniane wiaty, tarasy, domki letniskowe i altany, w których aż się chce spędzać wieczory. Teraz do pełni szczęścia potrzebne jest jeszcze ciepło ogniska.

Artykuł powstał przy współpracy z www.ecotatry-hotel.pl.

 


Podobne artykuły: