Wolne trawienie, skutkujące długim zaleganiem treści pokarmowej w układzie pokarmowym, a także zwiększonym wydzielaniem kwasu żołądkowego, co wywołuje nadkwaśność i objawy zgagi, jest wynikiem wielu czynników.

Zwykle jest to nieprawidłowa dieta czy też jednorazowe spożywanie posiłku, który jest wielkim wyzwaniem dla układu trawiennego. W innych przypadkach za pojawienie się problemów trawiennych odpowiada stres czy posiłek zjedzony w pośpiechu. Jeśli jednak zadba się o przyspieszenie trawienia, można będzie pozbyć się złych skutków spowolnienia pasażu jelitowego, co będzie z korzyścią zarówno dla samopoczucia, jak i dla sylwetki.

Wyeliminować złe czynniki

Na spowolnienie tempa trawienia wpływ mają przede wszystkim ciężkie, tłuste pokarmy, których nie brakuje w diecie żadnego człowieka, ale szczególnie narażone są na nie wielbiciele tradycyjnej polskiej kuchni. Niestety obfituje ona w pokarmy ciężkie i tłuste, w dodatku często w ich ramach łączy się kilka składników mających takie działanie, przez co po ich spożyciu, na przykład bigosu czy fasolki po bretońsku, wiele osób czuje się wprost fatalnie. Paradoksem jest fakt, że nie trzeba zjadać ich często, by czuć się źle, a nawet gorszym wyborem jest spożywanie ich rzadko, gdyż wówczas organizm nie jest przyzwyczajony do takich wyzwań i radzi sobie z nimi jeszcze gorzej.

Koniecznie trzeba także wyeliminować nawyk omijania śniadań – posiłek ten powinno się spożyć do godziny po obudzeniu. Niepożądane jest także jedzenie w pośpiechu. Warto byłoby także zadbać o zmniejszenie ilości stresu, to jednak nie zawsze jest możliwe.

Sposoby na przyspieszenie trawienia

Na wszelkie problemy trawienne znaleźć można skuteczne środki w aptekach i na pewno warto mieć pod ręką lek na zgagę czy wzdęcia, ale jeszcze korzystniej będzie zadbać, by nie dopuścić do pojawienia się tych problemów. Można to osiągnąć, starając się jeść regularnie i bez pośpiechu. Bardzo ważne jest tu zwłaszcza odpowiednio długie i dokładne przeżuwanie pokarmów, ponieważ jest to już początkowy etap obróbki i kiedy dokładnie przeżute jedzenie trafia do układu pokarmowego, jest znacznie szybciej trawione. Prócz unikania ciężkich pokarmów, warto wprowadzić do swej diety pokarmy poprawiające trawienie. Niekwestionowany prym wiedzie tu oczywiście błonnik, ale trawienie przyspieszają też niektóre przyprawy i zioła (świetnym trikiem jest zwłaszcza mocne przyprawianie tłustych potraw na przykład majerankiem czy rozmarynem, które od razu pomagają je szybciej strawić, a także picie po obfitym, tłustym posiłku herbatek z mięty pieprzowej, kopru włoskiego czy rumianku). Nie wszyscy wiedzą też o tym, że ważna dla prawidłowego tempa trawienia jest równowaga flory bakteryjnej, dlatego doskonale będzie także wprowadzić do swej diety probiotyki. Większości osób wystarczy sięgać po pokarmy sfermentowane, zawierające bakterie, jak jogurty, kefiry i maślanki, zaś na przykład po antybiotykoterapii dobrze będzie sięgnąć po probiotyk w formie suplementu.

O tych działaniach często zapomina się lub nie ma świadomości ich wagi, a mogą one przynieść znaczną poprawą funkcjonowania układu trawiennego.

Więcej o zgadze, refluksie i problemach układu trawiennego przeczytasz na stronie www.controloccontrol.pl


Podobne artykuły: