Każda pani domu, która choć raz miała do czynienia z przepisami kulinarnymi, wcześniej czy później odczuje konieczność zakupu wagi kuchennej. Można co prawda odmierzać składniki „na oko” lub nauczyć się przeliczać objętości na gramy, ale co precyzja, to precyzja. Dobra waga kuchenna to nieoceniona pomoc, nie tylko przy gotowaniu.

Zadaniem wagi kuchennej, jak każdej innej wagi, jest ważenie. Jednak współczesne wagi potrafią zrobić znacznie więcej. Dlatego decydując się na zakup wagi kuchennej, warto rozważyć, czego tak naprawdę potrzebujemy i do czego będziemy używać wagi. Dobra waga może być sprzymierzeńcem w walce z nadwagą lub doskonałym wsparciem w zdrowym odżywianiu.

Ważenie

Dobra waga potrafi ważyć z dokładnością do jednego grama i takiej właśnie wagi należy szukać do kuchni. W przepisach kulinarnych nie raz i nie dwa natykamy się na pozycje typu 10 g lub nawet 1 g. Istotna jest także górna granica pomiaru, gdyż wagi kuchenne w przeciwieństwie do łazienkowych, nie potrafią ważyć bardzo dużych ciężarów. Dla wygody warto wybrać wagę, która potrafi zważyć produkty nawet do 5 kilogramów. Taka opcja przyda się na przykład przy ważeniu dużych porcji mięsa, owoców lub gotowych ciast.

Tarowanie

Tarowanie, czyli inaczej zerowanie wagi, to funkcja przydatna głównie wtedy, gdy chcemy dodawać do potrawy kolejne składniki. Za każdym razem tarujemy wagę i dorzucamy odpowiednią ilość. I chociaż funkcja wydaje się oczywista, dobrze jest sprawdzić, czy waga na pewno ją posiada.

Z misą czy bez

To kwestia nie tylko wygody, ale także miejsca, jakie możemy na wagę przeznaczyć. Wagi bez misy są płaskie i można je schować praktycznie wszędzie, gdzie nie będą przygniecione, ewentualnie powiesić je w widocznym miejscu jako nietypową ozdobę kuchenną. Na wagę z misą potrzebujemy nieco więcej miejsca i warto się zastanowić, czy dysponujemy takowym na kuchennym blacie lub w szafce. Jeśli decydujemy się na wagę z misą, warto wybrać taką, którą można zdemontować i łatwo umyć.

Przykładowa waga z misą dostępna w dwóch kolorach: WK280S AURE ELDOM

Obliczanie objętości produktów płynnych

Każdy pamięta ze szkoły, że jeden litr wody waży jeden kilogram. Niestety w przypadku innych produktów płynnych ta zależność przestaje obowiązywać. Dlatego warto poszukać takiej wagi, która nie tylko waży, ale także pozwala odmierzyć objętość wody lub mleka. Taką funkcję mają między innymi wagi kuchenne na Eldom.eu.

Mechaniczna czy elektroniczna?

Wagi mechaniczne powoli wychodzą z użycia, jako te przestarzałe i mniej dokładne. Ponadto jedyną funkcją, jaką mogą zaproponować, jest ważenie. W ich przypadku nie może być mowy choćby o tarowaniu. Waga elektroniczna zaopatrzona w czytelny wyświetlacz LCD nie tylko pozwala na precyzyjne ważenie, ale też na łatwy odczyt wyniku. Dobra waga wyłącza się samoczynnie po ok. minucie nieużywania, dlatego bateria w niej wystarcza naprawdę na długo.

Pomiar wartości odżywczych

Nowoczesne wagi nie tylko potrafią zważyć to, co mamy na talerzu, ale także ustalić, jak bardzo jest to dla nas zdrowe lub… niezdrowe. Pomiar zawartości białka, węglowodanów i tłuszczu, a także ustalenie kaloryczności potrawy, to idealne rozwiązanie dla osób, które są na diecie lub po prostu chcą się zdrowo odżywiać, a jednocześnie lubią eksperymentować w kuchni. Dzięki nowoczesnej wadze mogą za każdym razem sprawdzić, czy skomponowana potrawa spełnia ich rygorystyczne wymogi. Grill elektryczny – sposób na zdrowe i smaczne potrawy w domu to jedna z wielu metod przygotowywania dietetycznych dań, jednak nawet takie warto sprawdzić nowoczesną wagą kuchenną.



Podobne artykuły: