Zupa jarzynowa w Polsce i na świecie

Tradycyjna polska zupa jarzynowa
W tradycji polskiej zupa jarzynowa odgrywa niebagatelną rolę trudno sobie wyobrazić jakiekolwiek polskie domostwo, w którym od czasu do czasu nie pojawia się na stole ta smakowita potrawa. W zdecydowanej większości przypadków na polskich stołach króluje danie składające się z ogólnie dostępnych warzyw – marchewki, pietruszki, selera, pora, ziemniaków, kalafiora i zielonego groszku. W zależności od pory roku i upodobań polska zupa jarzynowa bywa wzbogacana innymi warzywami (na przykład kalarepą, cukinią, szparagami, szpinakiem, kapustą, fasolką szparagową, brokułem lub papryką) oraz pożywnymi dodatkami w postaci grzanek, ryżu lub makaronu. Jednak – co warte podkreślenia – coraz więcej polskich gospodyń sięga po przepisy zza granicy i wprowadza do swojej kuchni egzotyczne odmiany zupy jarzynowej.
Zupa jarzynowa na świecie
Zupa jarzynowa to potrawa, która zachwyca swoim smakiem nie tylko Polaków, ale także mieszkańców niemal każdego zakątka na świecie. Każdy naród (europejski, amerykański czy azjatycki) posiada swoją własną odmianę zupy jarzynowej. Włosi szczycą się wykwitną minestrone (która bazuje na fasoli, kapuście, włoszczyźnie, pomidorach oraz aromatycznych przyprawach i jest podawana z makaronem), Francuzi zachwycają świat słynną zupą jarzynową z Nicei (z bazyliowym pesto i makaronem), Hiszpanie gotują zupę na bazie grochu i uzupełniają ją egzotycznymi przyprawami (na przykład szafranem), a mieszkańcy Azji proponują jej egzotyczną odmianę – z sosem rybnym i mleczkiem kokosowym. Warto też wspomnieć o węgierskiej zupie jarzynowej, która wyróżnia się wyrazistym smakiem i odrobiną pikanterii.
Zupa jarzynowa to potrawa charakteryzująca się wieloma odsłonami i wersjami. Można ja komponować w dowolny sposób, a każdy kolejny pomysł na jej przygotowanie to kulinarna podróż w krainę niezapomnianych smaków i aromatów.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Szpinak świeży kcalIle kalorii ma brokuł z bułką tartą
Ile kalorii ma sałatka jarzynowa
Ile kalorii ma kapuśniak
Wersja do druku
Szukaj
Kurtka softshell na jesień i zimę: jak zbudować warstwy, by nie marznąć
Dlaczego softshell to najlepsza pierwsza tarcza na jesień i zimę Softshell działa jak sprytna bariera na wiatr i drobny opad, ale nie zamyka ciała w foli
Zmysłoterapia – Dobrostan: zrób dla siebie coś dobrego
Świat pędzi. Powiadomienia rozbrzmiewają w telefonie zanim jeszcze otworzymy oczy, w pracy czekają wyzwania, a w domu lista zadań wydaje się nie mieć ko
Regeneracja i anti-aging w jesiennej rutynie. Duet: retinol plus fotoprotekcja
kładnik aktywny numer jeden w jesiennej pielęgnacji to zdecydowanie retinol. Ze względu na fenomenalne właściwości regenerujące, odmładzające i no
Jak zmienia się skóra po czterdziestce i co to oznacza dla makijażu?
Czterdziestka to moment, w którym wiele kobiet zauważa, że ich skóra zaczyna się zmieniać. Nie chodzi jedynie o widoczne zmarszczki, ale o sub
Zdrowy kręgosłup krok po kroku ? ćwiczenia, które warto dodać do codziennej rutyny
Coraz więcej czasu spędzamy w pozycji siedzącej ? przed komputerem, w samochodzie czy na kanapie. Niestety, taka statyczna postawa sprawia, że nasz kręgos




