Zupa jarzynowa daje niemal nieograniczone możliwoÅ›ci kulinarne. Można jÄ… przygotować z wielu warzyw (zarówno Å›wieżych, sezonowych, jak i mrożonych), pod różnÄ… postaciÄ… i z wykorzystaniem różnorodnych skÅ‚adników. To jedna z najbardziej klasycznych zup na Å›wiecie, która wystÄ™puje w wielu kombinacjach i wersjach w zależnoÅ›ci od pory roku, upodobaÅ„ i regionu Å›wiata. Jej niewÄ…tpliwÄ… zaletÄ… jest nie tylko doskonaÅ‚y smak, niepowtarzalny aromat oraz bogactwo witamin i dobroczynnych skÅ‚adników odżywczych, ale także możliwość skomponowania jej w taki sposób, aby odpowiadaÅ‚a indywidualnym gustom.

Tradycyjna polska zupa jarzynowa

W tradycji polskiej zupa jarzynowa odgrywa niebagatelnÄ… rolÄ™  trudno sobie wyobrazić jakiekolwiek polskie domostwo, w którym od czasu do czasu nie pojawia siÄ™ na stole ta smakowita potrawa. W zdecydowanej wiÄ™kszoÅ›ci przypadków na polskich stoÅ‚ach króluje danie skÅ‚adajÄ…ce siÄ™ z ogólnie dostÄ™pnych warzyw – marchewki, pietruszki, selera, pora, ziemniaków, kalafiora i zielonego groszku. W zależnoÅ›ci od pory roku i upodobaÅ„ polska zupa jarzynowa bywa wzbogacana innymi warzywami (na przykÅ‚ad kalarepÄ…, cukiniÄ…, szparagami, szpinakiem, kapustÄ…, fasolkÄ… szparagowÄ…, brokuÅ‚em lub paprykÄ…) oraz pożywnymi dodatkami w postaci grzanek, ryżu lub makaronu. Jednak – co warte podkreÅ›lenia – coraz wiÄ™cej polskich gospodyÅ„ siÄ™ga po przepisy zza granicy i wprowadza do swojej kuchni egzotyczne odmiany zupy jarzynowej.

Zupa jarzynowa na świecie

Zupa jarzynowa to potrawa, która zachwyca swoim smakiem nie tylko Polaków, ale także mieszkaÅ„ców niemal każdego zakÄ…tka na Å›wiecie. Każdy naród (europejski, amerykaÅ„ski czy azjatycki) posiada swojÄ… wÅ‚asnÄ… odmianÄ™ zupy jarzynowej. WÅ‚osi szczycÄ… siÄ™ wykwitnÄ… minestrone (która bazuje na fasoli, kapuÅ›cie, wÅ‚oszczyźnie, pomidorach oraz aromatycznych przyprawach i jest podawana z makaronem), Francuzi zachwycajÄ… Å›wiat sÅ‚ynnÄ… zupÄ… jarzynowÄ… z Nicei (z bazyliowym pesto i makaronem), Hiszpanie gotujÄ… zupÄ™ na bazie grochu i uzupeÅ‚niajÄ… jÄ… egzotycznymi przyprawami (na przykÅ‚ad szafranem), a mieszkaÅ„cy Azji proponujÄ… jej egzotycznÄ… odmianÄ™ – z sosem rybnym i mleczkiem kokosowym. Warto też wspomnieć o wÄ™gierskiej zupie jarzynowej, która wyróżnia siÄ™ wyrazistym smakiem i odrobinÄ… pikanterii.

Zupa jarzynowa to potrawa charakteryzująca się wieloma odsłonami i wersjami. Można ja komponować w dowolny sposób, a każdy kolejny pomysł na jej przygotowanie to kulinarna podróż w krainę niezapomnianych smaków i aromatów. 


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Szpinak świeży kcal
Ile kalorii ma brokuł z bułką tartą
Ile kalorii ma sałatka jarzynowa
Ile kalorii ma kapuśniak

Wersja do druku