Gluten w diecie niemowląt

Produkty zawierające gluten
Gluten to białko występujące w zbożach, m.in. w pszenicy i w życie, dlatego jest obecny w kaszach, makaronach, płatkach owsianych, a także w chlebie. Ponadto gluten znajdziemy we wszystkich produktach mącznych, m.in. w ciastkach, biszkoptach, herbatnikach, pierogach, naleśnikach itp.
Kiedy wprowadzać gluten do diety niemowlęcia?
Wprowadzanie glutenu do diety naszego malucha możemy rozpocząć pomiędzy piątym a siódmym miesiącem życia. Uzupełnienie codziennych posiłków o produkty glutenowe przed piątym miesiącem może wywołać reakcje alergiczne. Równie niewłaściwe może być zbyt późne wprowadzenie zbóż zawierających to białko. Coraz bardziej popularna staje się dieta bezglutenowa, co sprawia, że wiele osób uważa ten składnik za szkodliwy dla zdrowia. Nic bardziej mylnego. Jeśli nie cierpimy na celiakię, powinniśmy jeść produkty zawierające to białko. Powinniśmy także przygotowywać dziecko do diety glutenowej, ale trzeba to robić z rozwagą, ponieważ zbyt wczesne lub zbyt późne wprowadzenie glutenu do diety niemowlęcia może doprowadzić właśnie do rozwoju celiakii. Uzupełniając dietę niemowlęcia o różne składniki, w tym także gluten, powinniśmy bardzo wnikliwie obserwować nasze dziecko. Dzięki obserwacji reakcji malucha na nowe składniki, będziemy mogli bowiem stwierdzić, czy są dla niego odpowiednie.
Jak wprowadzać gluten do codziennej diety?
Gluten do diety niemowlęcia powinniśmy wprowadzać przede wszystkim stopniowo. Gdy nasze dziecko jest tuż przyzwyczajone do kasz bezglutenowych, możemy uzupełniać je o te zawierające to białko. Wystarczy, np. ugotować łyżeczkę kaszy manny i dodać ją do deserku. Jeśli dziecko jest starsze, kaszę mannę możemy zastąpić łyżeczką płatków owsianych. Możemy również skorzystać z gotowych produktów dla niemowląt. Wśród nich znajdziemy, m.in. mleczną kaszkę mannę lub kaszkę pszenno-owsianą ze śliwką. Te produkty nie wymagają gotowania. Wystarczy tylko zalać je gorącą wodą i dodać do posiłku dziecka. Możemy także wybrać gotowe przeciery warzywno-owocowe z dodatkiem biszkoptów lub kaszy. Mamy wiele możliwości uzupełniania codziennej diety niemowlęcia o produkty zawierające gluten, dlatego bez problemu skomponujemy urozmaicony jadłospis dla naszego maluszka (https://www.youtube.com/watch?v=S6jlHrEHJj4).
Uzupełnianie diety niemowlęcia o kolejne składniki jest niełatwe. Trzeba bowiem przestrzegać wielu zasad i należy dokładnie określić najlepszy dla tego czas. Ponadto zawsze istnieje ryzyko pojawienia się reakcji alergicznej u naszego dziecka, co jest przyczyną strachu i stresu wielu rodziców. Mimo to warto pamiętać, że przestrzeganie podstawowych reguł oraz korzystanie z wiedzy lekarzy oraz porad mam, które mają choćby kilkuletnie dzieci, ułatwi nam zadanie. Pamiętajmy także, że mimo panującej mody na produkty bezglutenowe, nie powinniśmy rezygnować z uzupełniania diety maluszka o to białko, ponieważ gluten nie jest niebezpieczny dla osób zdrowych.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma makaron z seremIle kalorii ma chleb żytni
Ile kalorii ma jajko gotowane
Kaszka dla dzieci na odchudzanie
Wersja do druku
Szukaj
Grecja -idealny kierunek na wakacje marzeń
Słoneczne plaże, bogata historia, malownicze wyspy oraz znakomita kuchnia ? to tylko niektóre powody, dla których Grecja co roku przyciąga miliony turystó
Korzyści korzystania z kołdry puchowej 200x220 cm
Kołdry puchowe wciąż są bardzo często kupowane przez użytkowników w różnym wieku. Mają mnóstwo zalet, które zapewniają zdro
Subtelność z wyrafinowanym charakterem - mgiełka Sorvella Perfume Miss Baccarat
MGIEŁKI ZAPACHOWE TO DOSKONAŁA ALTERNATYWA DLA TRADYCYJNYCH PERFUM, SZCZEGÓLNIE WIOSNĄ I LATEM. SĄ OD NICH LŻEJSZE I MOŻNA JE APLIKOWAĆ NA CIAŁO
Zegarki które zmieniły historię
Zegarki Breitling to nie tylko narzędzia do pomiaru czasu, ale prawdziwe dzieła sztuki, które zmieniły historię zegarmistrzostwa. Te luksusowe czasom