Jak gotować smacznie i zdrowo?

Jakie garnki wybrać?
Musimy pamiętać o tym, że materiał, z którego wyprodukowane zostały naczynia może determinować ich smak i jakość. Pozytywne opinie o garnkach Philipiak potwierdzają, że warto pochylić się nad ich ofertą (https://www.philipiaksalony.pl/philipiak-gotuj-zdrowo). Nie każde garnki nadają się do przygotowania wszystkich rodzajów potraw – jedne naczynia są bardziej wytrzymałe, w innych usmażymy potrawę bez konieczności używania tłuszczu, a jeszcze inne idealnie sprawdzą się podczas pieczenia w piekarniku.
Naczynia emaliowane
Historia naczyń emaliowanych sięga bardzo daleko. Gotowały w nich jeszcze nasze babcie i prababcie. Niestety często w pamięci mamy widok tego typu malowanych garnków z licznymi obdrapaniami, obtłuczeniami i widocznymi elementami stali. Mimo to naczynia nadal służyły do przygotowywania posiłków. Jest to bardzo duży błąd, gdyż procesy chemiczne, zachodzące pomiędzy materiałem a zawartością garnka czynią ją szkodliwą dla zdrowia. Obecnie jednak naczynia emaliowane są produkowane ze zdecydowanie grubszymi ściankami i dnem, przez co mogą nam służyć zdecydowanie dłużej i nie pojawiają się na nich tak szybko uszkodzenia. Przy tym często są pięknie zdobione i stają się doskonałym wyborem zarówno dla tradycjonalistów, jak i miłośników nowoczesnego stylu. W garnkach emaliowanych można gotować właściwie wszystko. Należy uważać jedynie na maziste, łatwo przywierające do naczynia potrawy.
Naczynia żeliwne
Naczynia żeliwne odznaczają się zdecydowanie większą wytrzymałością i odpornością na uszkodzenia mechaniczne, niż garnki wykonane z innych materiałów. Dlatego też ich niewątpliwą zaletą jest uniwersalizm. Możemy w nich gotować, dusić, smażyć, zapiekać w piekarniku i co najciekawsze – idealnie nadają się do przyrządzania potraw na wolnym ogniu. Nie ma również znaczenia z jakiego typu kuchenki korzystamy. Co więcej, podczas gotowania w garnkach żeliwnych nie zachodzą żadne reakcje chemiczne. Dzięki temu posiłki są zdrowe, pozbawione szkodliwych substancji. Jedyną wadą naczyń żeliwnych jest szorstka powierzchnia, która może sprawiać nieco trudności w zadbaniu o ich czystość.
Naczynia teflonowe
Naczynia teflonowe są szczególnie chwalone przez amatorów zdrowego odżywiania. Wszystko dzięki temu, że można na nich gotować właściwie bez użyciu jakiegokolwiek tłuszczu, a potrawa nie przypali się, nie będzie przywierać i zachowa wspaniały smak oraz soczystość. Kolejną zaletą naczyń teflonowych jest możliwość łatwego i szybkiego wyczyszczenia. Jedynym warunkiem jest używanie miękkiej gąbki. Trzeba również pamiętać, żeby podczas korzystania z nich nie posiłkować się metalowymi łyżkami, gdyż mogą zniszczyć warstwę teflonu.
Naczynia ze stali nierdzewnej
Garnki ze stali nierdzewnej również odznaczają się sporą wytrzymałością. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne, proces rdzewienia oraz korozję. Użytkownicy chwalą sobie ten rodzaj garnków również przez wzgląd na to, że można w nich spokojnie przez dłuższy czas przechowywać przygotowane potrawy. Nie zachodzi tutaj ryzyko pojawienia się szkodliwej interakcji między materiałem, z którego wykonano naczynie, a znajdującą się w nim potrawą.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Grecja -idealny kierunek na wakacje marzeń
Słoneczne plaże, bogata historia, malownicze wyspy oraz znakomita kuchnia ? to tylko niektóre powody, dla których Grecja co roku przyciąga miliony turystó
Korzyści korzystania z kołdry puchowej 200x220 cm
Kołdry puchowe wciąż są bardzo często kupowane przez użytkowników w różnym wieku. Mają mnóstwo zalet, które zapewniają zdro
Subtelność z wyrafinowanym charakterem - mgiełka Sorvella Perfume Miss Baccarat
MGIEŁKI ZAPACHOWE TO DOSKONAŁA ALTERNATYWA DLA TRADYCYJNYCH PERFUM, SZCZEGÓLNIE WIOSNĄ I LATEM. SĄ OD NICH LŻEJSZE I MOŻNA JE APLIKOWAĆ NA CIAŁO
Zegarki które zmieniły historię
Zegarki Breitling to nie tylko narzędzia do pomiaru czasu, ale prawdziwe dzieła sztuki, które zmieniły historię zegarmistrzostwa. Te luksusowe czasom