Nowoczesna kobieta wprowadza unowoczeÅ›nienia również do swojej kuchni. DbajÄ…c to, aby podawane potrawy byÅ‚y wyÅ›mienite pod wzglÄ™dem smaku i piÄ™knie zaprezentowane, do przygotowania ich używa jedynie cenionego, profesjonalnego sprzÄ™tu o wysokiej jakoÅ›ci, rekomendowanego przez najlepszych kucharzy i smakoszy. Okazuje siÄ™ bowiem, że sprzÄ™t, w którym gotujemy ma spory wpÅ‚yw na przyszykowane w nim posiÅ‚ki – wpÅ‚ywa na ich smak i wartoÅ›ci odżywcze.

Jakie garnki wybrać?

Musimy pamiÄ™tać o tym, że materiaÅ‚, z którego wyprodukowane zostaÅ‚y naczynia może determinować ich smak i jakość. Pozytywne opinie o garnkach Philipiak potwierdzajÄ…, że warto pochylić siÄ™ nad ich ofertÄ… (https://www.philipiaksalony.pl/philipiak-gotuj-zdrowo). Nie każde garnki nadajÄ… siÄ™ do przygotowania wszystkich rodzajów potraw – jedne naczynia sÄ… bardziej wytrzymaÅ‚e, w innych usmażymy potrawÄ™ bez koniecznoÅ›ci używania tÅ‚uszczu, a jeszcze inne idealnie sprawdzÄ… siÄ™ podczas pieczenia w piekarniku.     

Naczynia emaliowane

Historia naczyń emaliowanych sięga bardzo daleko. Gotowały w nich jeszcze nasze babcie i prababcie. Niestety często w pamięci mamy widok tego typu malowanych garnków z licznymi obdrapaniami, obtłuczeniami i widocznymi elementami stali. Mimo to naczynia nadal służyły do przygotowywania posiłków. Jest to bardzo duży błąd, gdyż procesy chemiczne, zachodzące pomiędzy materiałem a zawartością garnka czynią ją szkodliwą dla zdrowia. Obecnie jednak naczynia emaliowane są produkowane ze zdecydowanie grubszymi ściankami i dnem, przez co mogą nam służyć zdecydowanie dłużej i nie pojawiają się na nich tak szybko uszkodzenia. Przy tym często są pięknie zdobione i stają się doskonałym wyborem zarówno dla tradycjonalistów, jak i miłośników nowoczesnego stylu. W garnkach emaliowanych można gotować właściwie wszystko. Należy uważać jedynie na maziste, łatwo przywierające do naczynia potrawy.

Naczynia żeliwne  

Naczynia żeliwne odznaczajÄ… siÄ™ zdecydowanie wiÄ™kszÄ… wytrzymaÅ‚oÅ›ciÄ… i odpornoÅ›ciÄ… na uszkodzenia mechaniczne, niż garnki wykonane z innych materiałów. Dlatego też ich niewÄ…tpliwÄ… zaletÄ… jest uniwersalizm. Możemy w nich gotować, dusić, smażyć, zapiekać w piekarniku i co najciekawsze – idealnie nadajÄ… siÄ™ do przyrzÄ…dzania potraw na wolnym ogniu. Nie ma również znaczenia z jakiego typu kuchenki korzystamy. Co wiÄ™cej, podczas gotowania w garnkach żeliwnych nie zachodzÄ… żadne reakcje chemiczne. DziÄ™ki temu posiÅ‚ki sÄ… zdrowe, pozbawione szkodliwych substancji. JedynÄ… wadÄ… naczyÅ„ żeliwnych jest szorstka powierzchnia, która może sprawiać nieco trudnoÅ›ci w zadbaniu o ich czystość.

Naczynia teflonowe

Naczynia teflonowe są szczególnie chwalone przez amatorów zdrowego odżywiania. Wszystko dzięki temu, że można na nich gotować właściwie bez użyciu jakiegokolwiek tłuszczu, a potrawa nie przypali się, nie będzie przywierać i zachowa wspaniały smak oraz soczystość. Kolejną zaletą naczyń teflonowych jest możliwość łatwego i szybkiego wyczyszczenia. Jedynym warunkiem jest używanie miękkiej gąbki. Trzeba również pamiętać, żeby podczas korzystania z nich nie posiłkować się metalowymi łyżkami, gdyż mogą zniszczyć warstwę teflonu.

Naczynia ze stali nierdzewnej

Garnki ze stali nierdzewnej również odznaczają się sporą wytrzymałością. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne, proces rdzewienia oraz korozję. Użytkownicy chwalą sobie ten rodzaj garnków również przez wzgląd na to, że można w nich spokojnie przez dłuższy czas przechowywać przygotowane potrawy. Nie zachodzi tutaj ryzyko pojawienia się szkodliwej interakcji między materiałem, z którego wykonano naczynie, a znajdującą się w  nim potrawą.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku