Dieta norweska, czyli grejpfruty i jajka
Pragniesz schudnąć, lecz nie wiesz, jaką dietę wybrać? Ogromna liczba dostępnych w Internecie diet przyprawia Cię o zawrót głowy? Razem ze specjalistami z portalu http://slimeria.pl mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie, a mianowicie dietę norweską. Ta rodem ze Skandynawii dieta w zaledwie 14 dni odmieni Twoją sylwetkę, a może nawet życie. Przekonaj się na własnej skórze, że warto!

Założenia diety norweskiej
Dieta norweska została opracowana stosunkowo niedawno przez specjalistów z zakresu bromatologii i dietetyki pracujących w szpitalu uniwersyteckim w Oslo. Podstawowym założeniem tej diety jest spożywanie w dużych ilościach jajek i grejpfrutów. Przez to jest ona stosunkowo restrykcyjna i monotonna, jednakże daje bardzo dobre efekty, w krótkim czasie. Dieta norweska zakłada również maksymalne ograniczenie spożywania cukrów prostych, jest więc niskokaloryczna. Ponadto w jednym posiłku nie można łączyć ze sobą tłuszczów oraz węglowodanów. Tłuszcze są z powodzeniem zastępowane są przez warzywa oraz białko.
Jadłospis
Dieta norweska ma ściśle określony jadłospis, którego należy się bezwzględnie trzymać. Codzienne śniadanie składa się z dwóch jajek (pierwszego dnia diety można zjeść trzy jajka). Na drugie śniadanie również składają się jajka i grejpfruty, wzbogacone czasem o mięso drobiowe gotowane, twaróg oraz owoce czy warzywa. Typowy dla diety norweskiej obiad to gotowane mięso oraz warzywa. Warto w tym miejscu zaznaczyć, iż dieta ta nie przewiduje kolacji. Niezwykle istotnym aspektem diety norweskiej jest prawidłowe nawodnienie organizmu. Należy więc dziennie wypijać od 2 do nawet 3 litrów płyn. Najlepiej jeśli jest to woda mineralna niegazowana. Dozwolone są jednak herbata, ziołowe napary czy słaba czarna kawa bez dodatku cukru.
O czym jeszcze należy pamiętać, będąc na diecie norweskiej?
Stosując dietę norweską należy pamiętać o tym, że spożywane mięso może być wyłącznie gotowane lub pieczone. Jeśli chodzi o jajka, to również można je jeść tylko w formie gotowanej lub na miękko. Podczas przygotowywanie warzywnych sałatek nie można używać oliwy czy oleju, a tym bardziej gotowych sosów. Bardzo ważna jest także redukcja ilości dodawanej do potraw soli.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma potrawka z kurczakaWersja do druku
Szukaj
Co jeść, a czego nie jeść przy zespole jelita drażliwego?
Zespół jelita drażliwego to przewlekłe schorzenie układu pokarmowego, które wpływa na jakość życia u wielu osób. Objawy, takie jak
Liposukcja z perspektywy czasu. Przegląd długoterminowych efektów zabiegu
Wiadomo, że liposukcja potrafi błyskawicznie odmienić sylwetkę. Efekty są widoczne niemal od razu. Jednak czy to rozwiązanie na lata? Sprawdzamy, jak zmie
Poduszka pod łokieć – mały detal, wielki komfort w pracy stylistki paznokci
Praca stylistki paznokci to nie tylko kreatywność i precyzja, ale także długie godziny spędzone przy biurku. Każda profesjonalistka wie, jak ważne
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu