JesieÅ„ to czas polowaÅ„ i Å›wiÄ…t myÅ›liwskich – nic wiÄ™c dziwnego, że w tym czasie zajadamy siÄ™ potrawami przygotowanymi na bazie miÄ™sa. Tym bardziej, że po okresie letnim, kiedy stawialiÅ›my raczej na dania lekkie i orzeźwiajÄ…ce, jesieniÄ… nasze organizmy majÄ… wiÄ™ksze zapotrzebowanie na tÅ‚uszcze i biaÅ‚ka, które wpÅ‚ywajÄ… na rozgrzewanie ciaÅ‚a – jest to nam niezbÄ™dne w chÅ‚odniejsze dni. Co wiÄ™c króluje o tej porze roku na naszych stoÅ‚ach?


Przepisów na dania miÄ™sne jest caÅ‚e mnóstwo – towarzyszy nam ono bowiem od zarania dziejów, wiÄ™c w tym zakresie sztuka kulinarna rozwinęła siÄ™ niebotycznie. JesieniÄ… najlepiej jest podawać miÄ™so wraz z warzywami oraz owocami, które daje nam matka natura w tym czasie.

Å»urawina z miÄ™sem – niezwykÅ‚a fuzja smaków

Å»urawina, choć sama w sobie sÅ‚odko-kwaÅ›na, idealnie komponuje siÄ™ z miÄ™sem. Od lat podawana jest do dziczyzny oraz indyka, lecz Å›wietnie Å‚Ä…czy siÄ™ także z kurczakiem, jak i z wieprzowym lub woÅ‚owym miÄ™sem mielonym. Najczęściej wystÄ™puje w formie sosu, który podaje siÄ™ wraz z pieczeniami, jednak coraz odważniej komponujemy ze sobÄ… smak tego owocu i miÄ™sa przetwarzanego na rozmaite sposoby. Uznanie zyskaÅ‚ drób faszerowany Å›wieżą lub suszonÄ… żurawinÄ… – z tych skÅ‚adników wykonać można także domowy pasztet. CielÄ™cina smażona z dodatkiem owoców zyska zupeÅ‚nie nowy aromat niż dotychczas. Jak poÅ‚Ä…czyć żurawinÄ™ z miÄ™sem woÅ‚owym? Można zrobić z nich niebanalny farsz do pierogów! Warto dodawać te owoce do potraw, ponieważ posiadajÄ… znakomite wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci odżywcze oraz zdrowotne, wiÄ™c Å›miaÅ‚o można wymyÅ›lać wÅ‚asne propozycje podania ich z miÄ™sem.

Dynia nie tylko na słodko

Dynia, choć wykorzystywana czÄ™sto do ciast oraz dżemów, jest także idealnym dodatkiem do miÄ™sa – lub miÄ™so może wzbogacić smak potraw z dyni. W przypadku zup dyniowych warto spróbować doprawić je miÄ™sem mielonym – wówczas zyskasz peÅ‚nowartoÅ›ciowy obiad w jednym daniu, który bÄ™dzie rozgrzewajÄ…cy oraz pożywny. PoÅ‚Ä…czenie dyni oraz mielonej woÅ‚owiny doskonale bÄ™dzie siÄ™ komponowaÅ‚ z makaronami. Jednak najwiÄ™kszÄ… popularnoÅ›ciÄ… cieszÄ… siÄ™ zapiekanki miÄ™sno-dyniowe. Można je robić z ryżem, kaszami, lub ziemniakami – peÅ‚na dowolność pozostaÅ‚ych skÅ‚adników sprawia, że każdy wykona danie idealne dla swoich smakowych kubków.

RozgrzewajÄ…ce zupy

Wracając do domu z pracy lub szkoły w deszczowe jesienne dni marzymy o suchych pomieszczeniach oraz ciepłej strawie. Idealnie w takim przypadku sprawdzi się pikantna zupa z dodatkiem mięsa. Słuszna porcja zupy gulaszowej a'la Strogonow błyskawicznie nas rozgrzeje, ale także napełni, więc nie będziemy musieli przygotowywać drugiego dania. Mięso mielone świetnie sprawdzi się w zupach meksykańskich, lecz również możemy podawać je jako dodatek do zup w formie pulpetów. Kurczak pasuje do wielu kremów warzywnych, wzbogaca ich smak oraz zwiększa ich wartości odżywcze.

Mięso wcale nie musi być nudne, więc nie serwujmy ich jedynie w postaci kotletów, tym bardziej, że pora roku sprzyja kulinarnym eksperymentom. Szukając oryginalnych przepisów z wykorzystaniem mięsa warto zajrzeć na codogara.pl, gdzie można znaleźć nietuzinkowe inspiracje.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Gulasz wieprzowy z pieczarkami kalorie
Pulpety wieprzowe gotowane kcal
Kaszka dla dzieci na odchudzanie
Ile kalorii ma Zupa z białej fasoli
Bryzol wołowy Jakubiak
Kasza kalorie po ugotowaniu
Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami kalorie
Ile kalorii ma strogonow
Ile kalorii ma strogonow
Ile kalorii ma kus kus
Ile kalorii ma pasztet

Wersja do druku