Potrawy mięsne inspirowane jesienią
Jesień to czas polowań i świąt myśliwskich – nic więc dziwnego, że w tym czasie zajadamy się potrawami przygotowanymi na bazie mięsa. Tym bardziej, że po okresie letnim, kiedy stawialiśmy raczej na dania lekkie i orzeźwiające, jesienią nasze organizmy mają większe zapotrzebowanie na tłuszcze i białka, które wpływają na rozgrzewanie ciała – jest to nam niezbędne w chłodniejsze dni. Co więc króluje o tej porze roku na naszych stołach?

Przepisów na dania mięsne jest całe mnóstwo – towarzyszy nam ono bowiem od zarania dziejów, więc w tym zakresie sztuka kulinarna rozwinęła się niebotycznie. Jesienią najlepiej jest podawać mięso wraz z warzywami oraz owocami, które daje nam matka natura w tym czasie.
Żurawina z mięsem – niezwykła fuzja smaków
Żurawina, choć sama w sobie słodko-kwaśna, idealnie komponuje się z mięsem. Od lat podawana jest do dziczyzny oraz indyka, lecz świetnie łączy się także z kurczakiem, jak i z wieprzowym lub wołowym mięsem mielonym. Najczęściej występuje w formie sosu, który podaje się wraz z pieczeniami, jednak coraz odważniej komponujemy ze sobą smak tego owocu i mięsa przetwarzanego na rozmaite sposoby. Uznanie zyskał drób faszerowany świeżą lub suszoną żurawiną – z tych składników wykonać można także domowy pasztet. Cielęcina smażona z dodatkiem owoców zyska zupełnie nowy aromat niż dotychczas. Jak połączyć żurawinę z mięsem wołowym? Można zrobić z nich niebanalny farsz do pierogów! Warto dodawać te owoce do potraw, ponieważ posiadają znakomite właściwości odżywcze oraz zdrowotne, więc śmiało można wymyślać własne propozycje podania ich z mięsem.
Dynia nie tylko na słodko
Dynia, choć wykorzystywana często do ciast oraz dżemów, jest także idealnym dodatkiem do mięsa – lub mięso może wzbogacić smak potraw z dyni. W przypadku zup dyniowych warto spróbować doprawić je mięsem mielonym – wówczas zyskasz pełnowartościowy obiad w jednym daniu, który będzie rozgrzewający oraz pożywny. Połączenie dyni oraz mielonej wołowiny doskonale będzie się komponował z makaronami. Jednak największą popularnością cieszą się zapiekanki mięsno-dyniowe. Można je robić z ryżem, kaszami, lub ziemniakami – pełna dowolność pozostałych składników sprawia, że każdy wykona danie idealne dla swoich smakowych kubków.
Rozgrzewające zupy
Wracając do domu z pracy lub szkoły w deszczowe jesienne dni marzymy o suchych pomieszczeniach oraz ciepłej strawie. Idealnie w takim przypadku sprawdzi się pikantna zupa z dodatkiem mięsa. Słuszna porcja zupy gulaszowej a'la Strogonow błyskawicznie nas rozgrzeje, ale także napełni, więc nie będziemy musieli przygotowywać drugiego dania. Mięso mielone świetnie sprawdzi się w zupach meksykańskich, lecz również możemy podawać je jako dodatek do zup w formie pulpetów. Kurczak pasuje do wielu kremów warzywnych, wzbogaca ich smak oraz zwiększa ich wartości odżywcze.
Mięso wcale nie musi być nudne, więc nie serwujmy ich jedynie w postaci kotletów, tym bardziej, że pora roku sprzyja kulinarnym eksperymentom. Szukając oryginalnych przepisów z wykorzystaniem mięsa warto zajrzeć na codogara.pl, gdzie można znaleźć nietuzinkowe inspiracje.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Gulasz wieprzowy z pieczarkami kaloriePulpety wieprzowe gotowane kcal
Kaszka dla dzieci na odchudzanie
Ile kalorii ma Zupa z białej fasoli
Bryzol wołowy Jakubiak
Kasza kalorie po ugotowaniu
Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami kalorie
Ile kalorii ma strogonow
Ile kalorii ma strogonow
Ile kalorii ma kus kus
Ile kalorii ma pasztet
Wersja do druku
Szukaj
Co jeść, a czego nie jeść przy zespole jelita drażliwego?
Zespół jelita drażliwego to przewlekłe schorzenie układu pokarmowego, które wpływa na jakość życia u wielu osób. Objawy, takie jak
Liposukcja z perspektywy czasu. Przegląd długoterminowych efektów zabiegu
Wiadomo, że liposukcja potrafi błyskawicznie odmienić sylwetkę. Efekty są widoczne niemal od razu. Jednak czy to rozwiązanie na lata? Sprawdzamy, jak zmie
Poduszka pod łokieć – mały detal, wielki komfort w pracy stylistki paznokci
Praca stylistki paznokci to nie tylko kreatywność i precyzja, ale także długie godziny spędzone przy biurku. Każda profesjonalistka wie, jak ważne
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu