Ser i wino – dobrana para
Do wspaniałych smaków sera i wina nie trzeba raczej nikogo przekonywać. Oba produkty powstają w skutek procesu fermentacji i wraz z upływem czasu osiągają pełnię smaku i zapachu. Dobrze dobrane tworzą idealną parę, która jest w stanie sprostać wymaganiom nawet największych smakoszy. Odpowiednie wino potrafi świetnie wyeksponować walory smakowe sera i odwrotnie - właściwy ser podkreśli smak i bukiet aromatów wina.

Jak łączyć ser i wino
Jeśli lubisz oba produkty, to z pewnością chętnie podajesz je na swoim stole. Właściwą kombinację sera i wina możesz stworzyć według własnego gustu, ale istnieją też sprawdzone połączenia, które warto bliżej poznać. Podstawowa reguła mówi, że im mocniejszy smak i aromat sera, tym bardziej wyraziste wino należy podać.
Sery pleśniowe, niebieskie, o charakterystycznym, gorzkim smaku, jak na przykład Castello Blue, łączymy dla przeciwwagi z winami deserowymi. Gorgonzola czy roquefort doskonale komponują się z porto. Pleśniowe sery zielone bardzo dobrze uzupełni słodkie, białe wino.
Półtwarde sery żółte pasują do win czerwonych typu cabernet, ale możesz podawać je także z wytrawnymi winami białymi. Sery twarde serwuj z czerwonymi winami ekstraktywnymi, czyli z winami ciężkimi, mocnymi o bardzo wyrazistym smaku i aromacie.
Szampany i wina musujące najlepiej podkreślają zalety serów miękkich, tych pokrytych białą pleśnią. Tutaj bardzo dobrym przykładem jest ser brie – z natury delikatny i bogaty w smaku. Popularna feta świetnie komponuje się z nawet młodym winem owocowym, a Camembert cudownie smakuje z calvadosem.
Sery kozie łączymy z białym winem wytrawnym, a sery owcze świetnie z winami słodkimi.
Dodatki i detale
Zarówno ser, jak i wino wymagają odpowiedniego sposobu podania – nic nie może być przypadkowe. Sery, które przechowujesz w lodówce, wyjmij godzinę przed planowaną konsumpcją. Temperatura pokojowa pozwoli im osiągnąć optymalną konsystencję i wzmocni ich aromat. Wina białe, różowe i musujące podaj wprost z lodówki, a czerwone tylko lekko schłodź.
Smak wielu serów podkreślają też owoce. Produkty z niebieską pleśnią najlepiej komponują się z figami, winogronami i, co ciekawe, z orzechami. Jeśli na twoim stole pojawią się sery żółte w towarzystwie winogron, gruszek czy suszonych żurawin i moreli, a miękkie sery pleśniowe z różnego rodzaju dżemami czy konfiturami z owoców jagodowych, zachwycisz wszystkich smakoszy i znawców tematu.
Odpowiednio dobrane sery i wina podawane są na różne sposoby, od tradycyjnej deski serów, do fondue. Ich kombinacja sprawdza się zarówno na zakończenie obiadu czy kolacji, jak i jako samodzielny poczęstunek. Jeśli w twojej lodówce na stałe zagoszczą różne rodzaje serów i kilka gatunków wina, przyjęcie niespodziewanych gości już nigdy nie będzie problemem.
qNajczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Co to są fascynatory i do jakich stylizacji pasują?
Fascynatory to ciekawe nakrycia głowy zakładane na specjalne okazje, które swoją sławę zyskały przede wszystkim w Wielkiej Brytanii. To modny dodat
Serum do twarzy – jak wybrać odpowiednie dla swojego typu cery?
Nie od dziś wiadomo, że odpowiednia pielęgnacja skóry sprawia, że staje się ona zdrowa i promienna. Dobrze dobrane kosmetyki, dostosowane do typu ce
Księgowość online jak skutecznie prowadzić finanse bez biura rachunkowego?
Prowadzenie własnej działalności gospodarczej to ogromne wyzwanie, zwłaszcza dla kobiet, które często łączą życie zawodowe z obowiązkami rodzin
Moc antyoksydacji i anti-agingu Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?
Kwas ferulowy to niekwestionowany król antyoksydacji, który swoją multifunkcjonalnością podbija świat beauty. Regeneruje skórę, zapobi
4 mity na temat otyłości. Sprawdź, czy znasz je wszystkie
Otyłość to choroba obarczona wieloma mitami, które często prowadzą do błędnych przekonań i stygmatyzacji. Czy rzeczywiście jest wyłącznie kwes