Pasztet na talerzu
Czy pasztet może stanowić główny składnik kulinarny wieczornego przyjęcia? Jak najbardziej, wystarczy tylko odrobinę kreatywności w przygotowaniu przystawek i dobrej jakości produkty. Smaczne przekąski w postaci niewielkich kanapeczek, świeże soki i patera z owocami to przepis na udany i zdrowy posiłek.

Dlaczego warto wybrać drób?
W przeciwieństwie do mięsa wieprzowego, drób zawiera bardzo mało nasyconych kwasów tłuszczowych (pięć razy mniej niż w przypadku świniny i dwa razy mniej niż w wołowinie), duże ilości wysoko przyswajalnego białka, cynk, potas, magnez oraz witaminy z grupy B, która jest odpowiedzialna za odporność organizmu i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Mięso z drobiu jest wskazane nie tylko dla osób dbających o linię i dla małych dzieci, ale osób starszych i mających problemy żołądkowe. Delikatne mięso oraz bardzo niska zawartość tłuszczu nie podrażnia układu pokarmowego i jest wyjątkowo lekkostrawne.
Osobom, którym jest ciężko zrezygnować z jedzenia wieprzowiny, zaleca się spożywanie pasztetu drobiowo-wieprzowego (np. Drosed), który zachowuje tradycyjne walory smakowe, jednocześnie zawierając znacznie mniej niezdrowego tłuszczu. Z kolei dla dzieci, które często lubią jeść słodkie potrawy, można podawać uparowane mięso z owocowymi musami (na przykład z sosem z jabłek, śliwek i gruszek), które podkreślą delikatny smak kurczaka.
Zaskocz wszystkich barwnymi przekąskami!
Niestety, w Polsce drób stanowi zaledwie jedną czwartą spożywanego mięsa. Warto zmienić swoje nawyki żywieniowe, wprowadzając stopniowo do diety jego większe ilości. Jak to zrobić? Pamiętajmy, że drób to nie tylko pieczone lub smażone kurczaki, ale także pyszny pasztet z kurczaka i gotowane na parze filety z indyka. Jak przemycić je do codziennego menu, by przekonały się do nich zarówno mężczyźni, jak i dzieci? Najlepiej przy pomocy pysznych kanapeczek z warzywami i różnymi pasztetami (na rynku można znaleźć zarówno pasztet drobiowy, jak i z dodatkiem wieprzowiny). Jak je wykonać? Kromki tostowego pieczywa należy posmarować pasztetem, a na wierzch położyć pokrojone w kawałki pomidorki, sałatę, ogórki, rzodkiewki i kolorową paprykę.Całość przekroić na pół i delikatnie posypać parmezanem lub innych twardym i startym na tarce o drobnych oczkach serem. Można je serwować zarówno domownikom, jak i podawać w trakcie rodzinnych uroczystości. Taki przygotowane szybkie przekąski są nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Filet z indyka gotowany kcalSkrzydło z indyka pieczone kalorie
Koc we?niany, gdzie kupi
Wersja do druku
Szukaj
Czy faktycznie trzeba bać się gastroskopii?
Ze wszystkich możliwych badań można bez problemu wyróżnić takie, którego obawiają się wszyscy pacjenci – jest to gastroskopia. Powsze
Mikrodermabrazja - sposób na nieskazitelnie piękną skórę
Mechaniczne złuszczanie skóry przy pomocy kryształków diamentów pozwala pozbyć się martwego naskórka, co korzystnie wpływa na w
Jaka lampę stojącą wybrać do salonu?
Gdy wykańczamy i aranżujemy nasze wnętrza musimy skupić się na wielu detalach. Są jednak również elementy, bez których żadne pomieszczenie
Jak dbać o kosiarki i podkaszarki?
Do pielęgnacji ogrodu, a nawet przydomowego trawnika, potrzeba sporo narzędzi. Zdecydowanie najważniejsze są kosiarki oraz podkaszarki. Dzięki nim przystrz
Olej CBD na problemy ze snem i bezsennością
Miliony ludzi na całym świecie każdej nocy doświadczają problemów z zasypianiem, jakością snu czy bezsennością. W ostatnich latach wzrasta popul