"Fakty i mity o mleku" to cykl konferencji organizowanych przez Polską Izbę Mleka. W 2013 roku zaplanowane zostały dwa spotkania. Pierwsze z nich odbyło się 7 marca, drugie z kolei jeszcze przed końcem wakacji, 27 sierpnia 2013 roku w Białymstoku.

Poświęcone ono było wartościom, jakie niesie mleko i produkty mleczne oraz konsekwencjom ich niedoboru w diecie dzieci i młodzieży.
O tym, jak ważne jest mleko i jego przetwory teoretycznie wiedzą wszyscy z nas. Praktyka okazuje się jednak zgoła inna. Pomimo, iż w piramidzie żywieniowej są jedną z podstaw prawidłowego, zdrowego żywienia, bardzo często nie uwzględniamy ich w codziennej diecie. Zapominamy, że mleko jest najcenniejszym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, białka i witamin. Zapewnia również prawidłowy rozwój i wzrost organizmu.

Prof. dr hab. n. med. Janina Danuta Piotrowska – JastrzÄ™bska z Kliniki Pediatrii i ZaburzeÅ„ Rozwoju Dzieci i MÅ‚odzieży Uniwersytetu Medycznego w BiaÅ‚ymstoku, w trakcie swojego wykÅ‚adu zwróciÅ‚a uwagÄ™ na żywienie, które jest głównym czynnikiem Å›rodowiskowym wpÅ‚ywajÄ…cym na stan zdrowia, jak również procesy rozwojowe dzieci i mÅ‚odzieży. WskazaÅ‚a, iż w okresie niemowlÄ™cym i dzieciÄ™cym wystÄ™pujÄ… zaburzenia karmienia, u dzieci starszych i mÅ‚odzieży z kolei mówimy już o zaburzeniach odżywiania. W wyniku nieprawidÅ‚owego odżywiania, w którym, jak podkreÅ›liÅ‚a prof. Piotrowska – JastrzÄ™bska, niejednokrotnie brakuje wÅ‚aÅ›nie mleka i jego przetworów oraz innych produktów na staÅ‚e obecnych w piramidzie żywieniowej, na rzecz takich, które w codziennej diecie znajdować siÄ™ nie powinny, najczÄ™stszym skutkiem sÄ… niedożywienie lub nadwaga, a coraz częściej również otyÅ‚ość.
Profesor Piotrowska – JastrzÄ™bska mówiÅ‚a, jak bardzo ważna jest odpowiednio zbilansowana dieta, w której znajdÄ… siÄ™ tak ważne dla prawidÅ‚owego funkcjonowania organizmu mleko i jego przetwory oraz inne wartoÅ›ciowe produkty. ZwróciÅ‚a uwagÄ™ na zaburzenia zdrowotne wynikajÄ…ce z nieprawidÅ‚owego odżywiania, takie jak: anoreksja, bulimia, ortoreksja i bigoreksja, które coraz częściej obserwowane wÅ›ród dzieci i mÅ‚odzieży, sÄ… ogromnym zagrożeniem.

Agnieszka Maliszewska, Dyrektor Biura Polskiej Izby Mleka, nawiÄ…zujÄ…c do tematu zaburzeÅ„ odżywania i niedostatecznej iloÅ›ci spożywanego mleka i jego przetworów w naszym kraju, podkreÅ›liÅ‚a że pomimo obserwowanego rokrocznie wzrostu konsumpcji tychże produktów, wciąż nie mamy siÄ™ czym chwalić, ponieważ zajmujemy odlegÅ‚e miejsce wÅ›ród innych paÅ„stw Unii Europejskiej. WychodzÄ…c naprzeciw tym problemom, Polska Izba Mleka nie ustaje w organizowaniu cyklicznych, jak również nowych przedsiÄ™wzięć majÄ…cych na celu edukacjÄ™ oraz promocjÄ™ mleka i produktów mlecznych, zarówno wÅ›ród dzieci jak i dorosÅ‚ych, poprzez takie eventy jak np. „DzieciÄ™ca Mleczna Wyspa”, organizowana przy MRiRW. W kontekÅ›cie dziaÅ‚aÅ„ promocyjnych PIM, Dyrektor Biura mówiÅ‚a również o kampanii „Mam kota na punkcie mleka”, jej osiÄ…gniÄ™ciach w pierwszym roku realizacji, jak również o planach na kolejny rok, który rozpoczyna siÄ™ wraz z pierwszym szkolnym dzwonkiem, a także wspomniaÅ‚a o programie „Dzieciaki Mleczaki”, który jest skierowany do przedszkolaków.
Konferencja „Fakty i mity o mleku” odbyÅ‚a siÄ™ w BiaÅ‚ymstoku 27 sierpnia 2013 roku. Dofinansowana byÅ‚a z Funduszu Promocji Mleka. Partnerem konferencji byÅ‚ Referat Zdrowia Departamentu Spraw SpoÅ‚ecznych UrzÄ™du Miejskiego w BiaÅ‚ymstoku, a patronatem konferencjÄ™ objÄ…Å‚ Prezydent Miasta BiaÅ‚egostoku.  






Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku