Z pewnym opóźnieniem wiosna wreszcie zadomowiÅ‚a siÄ™ u nas, chyba już na dobre. A wraz z niÄ… uciążliwe objawy wiosennego przesilenia. Bóle gÅ‚owy, senność, apatia i ogólne rozdrażnienie – wiÄ™kszość z nas zazwyczaj wita tÄ™ porÄ™ roku w nie najlepszej kondycji psychofizycznej.
Na szczęście istnieje sporo sposobów na radzenie sobie z tą sytuacją. Można na przykład sięgnąć do indyjskiej tradycji kulinarnej.

Kuchnia indyjska jest powszechnie znana ze swych prozdrowotnych właściwości. Przyprawy takie jak kurkuma czy curry mają bardzo silne działanie antynowotworowe, natomiast kolendra, kumin czy kardamon są niezastąpione przy dolegliwościach trawiennych. Jakie dobrodziejstwa indyjskiej kuchni pomogą nam przy typowych dolegliwościach wiosennego przesilenia, jak na przykład osłabienie organizmu i obniżenie odporności?

Recepta na grypÄ™

Ponad 30 tys. – aż tylu Polaków każdego dnia zaraża siÄ™ grypÄ… w okresie  przesilenia wiosennego. Można wiÄ™c w tym czasie albo nie wychodzić z domu, albo faszerować siÄ™ lekami albo… zawczasu przywiÄ…zać wiÄ™kszÄ… wagÄ™ do tego, co w garnku i na talerzu. Cynamon i imbir to dwie niezwykle popularne, także w naszym kraju, przyprawy rodem z Indii o bardzo silnych wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciach antyseptycznych. MajÄ… dziaÅ‚anie bakteriobójcze i przeciwzapalne, dziÄ™ki czemu doskonale sprawdzÄ… siÄ™ w walce z dolegliwoÅ›ciami, które mogÄ… nam w tym czasie doskwierać. A jeÅ›li jeszcze dodamy do tego czosnek, czyli najpopularniejszy naturalny antybiotyk, stanowiÄ…cy nieodzowny skÅ‚adnik wiÄ™kszoÅ›ci indyjskich daÅ„, to już żadne przeziÄ™bienie czy grypa nam nie straszne.
Tapinder Sharma, wÅ‚aÅ›ciciel sieci indyjskich restauracji Ganesh, podaje przykÅ‚ady zastosowania prozdrowotnych przypraw. – Imbir czy czosnek stosuje siÄ™ w kuchni mojego kraju tak czÄ™sto i w tylu różnych potrawach, że aż ciężko wskazać którÄ…Å› konkretnie. Na pewno jednak warto wymienić dania, takie jak przyrzÄ…dzane w piecu kawaÅ‚ki kurczaka marynowane z imbirem, czosnkiem i pastÄ… z jogurtu, soli i czarnego pieprzu czy baraninÄ™ z paprykÄ…, cebulÄ…, imbirem i chili w sosie Curry. JeÅ›li chodzi o czosnek, to z pewnoÅ›ciÄ… wskazaÅ‚bym Garlic Naan, czyli placek z pszennej mÄ…ki z czosnkiem, doskonale znany zwolennikom indyjskiej kuchni.

Ostre na zdrowie
Warto zatrzymać siÄ™ na chwilÄ™ przy wspomnianym wczeÅ›niej chili. Podobnie jak imbir, czosnek czy kurkuma, ta maÅ‚a ostra papryczka jest dodawana do wiÄ™kszoÅ›ci indyjskich daÅ„. A co najważniejsze, daje ona znacznie wiÄ™cej, niż tylko wrażenie poÅ‚ykania ognia. Spożywana zarówno w postaci Å›wieżej, jak i sproszkowanej, jest skutecznym Å›rodkiem antydepresyjnym. ZawdziÄ™cza to obecnoÅ›ci kapsaicyny, pobudzajÄ…cej organizm do wydzielania endorfin, zwanych potocznie „hormonami szczęścia”. Chili dodawane do potraw może mieć dziaÅ‚anie znieczulajÄ…ce oraz powodować uczucie bÅ‚ogostanu i spokoju.
Indyjskie specjaÅ‚y, zwÅ‚aszcza te, zawierajÄ…ce w skÅ‚adzie chili, majÄ… jeszcze jednÄ…  zasadniczÄ… wÅ‚aÅ›ciwość. Przeważnie sÄ… ostre, nierzadko nawet bardzo. To, co dla jednych jest zaletÄ…, dla innych może stanowić pewien problem. Jednak i na to Hindusi wymyÅ›lili rozwiÄ…zanie, które nie dość, że smaczne, to jeszcze doskonale wpisuje siÄ™ w zestaw narzÄ™dzi do walki z wiosennym przesileniem. WÅ‚aÅ›ciciel sieci Ganesh przekonuje, że nic tak dobrze nie gasi pragnienia, jak szklanka (a najlepiej dzbanek!) Lassi – indyjskiego napoju przyrzÄ…dzanego z jogurtu, wody i przypraw, choć popularne sÄ… również wersje sÅ‚odkie, takie jak np. Mango Lassi. SwojÄ… rolÄ™ najlepiej speÅ‚nia z dodatkiem kilku kostek lodu.
Ktoś może zapytać, a co indyjski napój jogurtowy ma do naszego polskiego wiosennego przesilenia? Otóż okazuje się, że bardzo wiele! Dowiedziono bowiem, że fermentowane produkty mleczne, z bogatymi w bakterie probiotyczne jogurtami na czele, podwyższają poziom interferonu (substancja pobudzająca organizm do walki z infekcjami) we krwi. Dlatego też tego typu napoje powinny być nieodzownym elementem naszego menu w najbliższym czasie.

Czy może być coś lepszego na wczesnowiosenny spadek nastroju, niż talerz pysznego jedzenia o właściwościach prozdrowotnych, regenerujących i antydepresyjnych? To chyba najprostsza i zarazem najprzyjemniejsza metoda na walkę z objawami wiosennego przesilenia, dlatego warto ją wypróbować zwłaszcza teraz!



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii majogurt danon
Ile kalorii ma jogurt orzechowy
Ile kalorii ma pierÅ› z kurczaka
Ile kalorii ma wino białe słodkie
Ile kalorii ma papryka zielona
Rosół na piersiach z kurczaka kalorie
b?l brzucha

Wersja do druku