Rybie mięso zawiera wiele cennych składników koniecznych dla prawidłowego rozwoju i wzrostu małego organizmu. Jednocześnie posiłek na bazie ryby stanowi duże wyzwanie dla rodziców, którzy często z dystansem podchodzą do jego przygotowywania. Niepotrzebnie! Wystarczy poznać kilka ważnych zasad doboru i podawania ryb maluchom, by bezpiecznie wykorzystać bogactwo smaku i wartości odżywczych posiłków rybnych dla zdrowia najmłodszych.

Na początek spójrz krytycznym okiem
JeÅ›li nie kupujesz żywej ryby podczas wizyty w sklepie rybnym zwróć uwagÄ™ na kilka rzeczy, które pozwolÄ… Ci sprawdzić Å›wieżość ryby. Najpierw oceÅ„ wyglÄ…d ryby – jej skrzela powinny być czerwone, pÅ‚etwy sprężyste, a Å‚uski lÅ›niÄ…ce i wilgotne. Zwróć uwagÄ™ także na oczy – jeÅ›li sÄ… bÅ‚yszczÄ…ce i przejrzyste, wszystko jest w porzÄ…dku, jeÅ›li mÄ™tne – może to oznaczać, że ryba nie jest odpowiednio Å›wieża. JeÅ›li masz takÄ… możliwość dotknij rybiego miÄ™sa – powinno ono po delikatnym ucisku wrócić do naturalnego lub prawie naturalnego ksztaÅ‚tu. Na koniec oceÅ„ zapach ryby – jeÅ›li bÄ™dzie nieprzyjemny, zrezygnuj z jej kupna. Po przyniesieniu ryby do domu możesz dla pewnoÅ›ci przeprowadzić jeszcze jeden test. Wrzuć rybÄ™ do naczynia wypeÅ‚nionego wodÄ… – jeÅ›li opadnie na dno potwierdzi to jej Å›wieżość! Musisz pamiÄ™tać jeszcze o jednym – by jak najszybciej przygotować Å›wieżą rybÄ™. Przy wyborze ryby zwróć także uwagÄ™ na jej pochodzenie. Do delikatnego rybiego miÄ™sa Å‚atwo przenikajÄ… toksyny i metale ciężkie, dlatego ważne byÅ› kupowaÅ‚a ten surowiec ze sprawdzonego miejsca. JeÅ›li nie masz pewnoÅ›ci co do pochodzenia ryby, wybierz tÄ™ najmniejszÄ…. MÅ‚ode ryby krócej przebywaÅ‚y w wodzie, a to znaczy, że ryzyko zanieczyszczenia toksynami w ich przypadku jest mniejsze.

Czym ryba bogata
Ryby zawierajÄ… wiele cennych skÅ‚adników – wartoÅ›ciowe, Å‚atwo przyswajalne biaÅ‚ko, tÅ‚uszcze i witaminy. W rybim miÄ™sie obecne sÄ… witaminy z grupy B – niezbÄ™dne do prawidÅ‚owego funkcjonowania ukÅ‚adu nerwowego dziecka. TÅ‚uste ryby sÄ… dodatkowo bogate w witaminy rozpuszczalne w tÅ‚uszczach: A, D i E, których zadaniem jest m.in. ochrona niedojrzaÅ‚ego organizmu przed szkodliwymi wolnymi rodnikami tlenowymi. Ryby to także najlepsze źródÅ‚o bardzo zdrowych i niezbÄ™dnych dla maÅ‚ego organizmu nienasyconych kwasów tÅ‚uszczowych (NNKT). Niezwykle cenne sÄ… obecne w rybach kwasy należące do grupy omega-3 i omega-6. Ryby to bogate źródÅ‚o skÅ‚adników mineralnych: fosforu, siarki, chloru, potasu, sodu, magnezu, wapnia, żelaza, a także mikroelementów: cynku, miedzi, manganu i jodu.

Którą rybę wybrać?
W diecie dziecka mogą pojawić się zarówno ryby słodkowodne, jak i morskie. Te pierwsze są bardziej delikatne w smaku i łatwiej przekonać do nich maluszka, natomiast te drugie mają o wiele więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych. Maluch powinien w swoim tygodniowym menu spożywać zarówno ryby chude, takie jak dorsz, mintaj, morszczuk, sandacz, jak i tłuste: łosoś, halibut, śledź, makrela. W diecie dziecka nie powinny znajdować się ryby takie jak ryba maślana, tilapia i panga, przede wszystkim ze względu na dość dużą zawartość zanieczyszczeń.

Rozpraw się z ośćmi!
Najdelikatniejszą i polecaną dla najmłodszych metodą obróbki mięsa ryb jest gotowanie na parze lub w wodzie, albo pieczenie ryby w naczyniu do zapiekania lub w folii. Pamiętaj, żeby nie dosalać ryby w trakcie przygotowania, delikatny organizm Twojego malca tego nie potrzebuje. Aromatyczne zioła, takie jak bazylia, koperek czy tymianek możesz w niewielkich ilościach dodać do mięsa ryby, które podasz maluchowi po ukończeniu 9. miesiąca życia. Wyjmij z ryby wszystkie ości i dokładnie ją rozdrobnij. Nigdy nie smaż ryby dla dziecka, zrezygnuj też z ryb wędzonych i tych przygotowanych w panierce. Wędzone ryby są zbyt słone dla malucha, natomiast panierka ryb smażonych chłonie tłuszcz i jest ciężkostrawna. Ryby smażone, wędzone i marynowane to potrawy, które okazjonalnie może spożywać dziecko po ukończeniu 3. roku życia.
JeÅ›li nie masz zaufania do sprzedawców, brakuje Ci czasu na samodzielne przygotowanie posiÅ‚ku albo  po prostu obawiasz siÄ™ oÅ›ci, siÄ™gnij po gotowe danie w sÅ‚oiczku z rybÄ… w roli głównej. Na rynku pojawia siÄ™ coraz wiÄ™cej tego typu propozycji, zawierajÄ…cych sprawdzone i wÅ‚aÅ›ciwie przygotowane miÄ™so ryb z kontrolowanych poÅ‚owów. JednÄ… z nich sÄ… obiadki marki BoboVita w wersjach z Å‚ososiem, tuÅ„czykiem i rybami z rodziny dorszowatych.

Kiedy podać pierwszą rybkę?
JeÅ›li karmisz dziecko mlekiem modyfikowanym, możesz podać mu rybÄ™ już w 6. miesiÄ…cu życia, w przypadku dzieci karmionych mlekiem matki – po 7. miesiÄ…cu. Rozpocznij od maÅ‚ych porcji ryby raz w tygodniu. Podaj maluchowi okoÅ‚o 10 gram ryby (1-2 Å‚yżeczki). Możesz zacząć od dodania niewielkich porcji ryby do zupek niemowlÄ™cia. JeÅ›li u dziecka nie wystÄ…pi reakcja alergiczna, malucha nie bÄ™dzie bolaÅ‚ brzuszek ani nie wystÄ…pi biegunka można stopniowo podawać coraz wiÄ™cej ryb - najlepiej, by docelowo dziecko jadÅ‚o rybÄ™ 1-2 razy w tygodniu.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma zupa zacierkowa
Ile kalorii ma karaÅ› gotowany
Ile kalorii ma halibut gotowany na parze
Ile kalorii ma makrela
Ile kalorii mają śledzie
Ile kalorii majÄ… kotlety z dorsza
Ile kalorii mają gołąbki
Ile kalorii ma leszcz smażony
Ile kalorii ma tuńczyk z puszki
Ile kalorii ma dorsz smażony na patelni
Ryby pod lupÄ… (2013-03-04)
Tuńczyk w oleju po odsączeniu
Ile kalorii ma flądra wędzona
Ile kalorii ma dorsz w panierce smażony
Troć wędzona kalorie
noworodek

Wersja do druku