Cannelloni Arrighi z papryką
Spis treści
Autor
Kuchnia włoska zachwyca nie tylko mnogością smaków, barw i aromatów, ale także najwyższą jakością produkowanych w tym kraju makaronów. Nie oszukujmy się - nie ma dobrego włoskiego dania bez prawdziwego włoskiego makaronu! Poniżej prezentujemy przepis na iście włoskie nadziewane Cannelloni.
Danie to jest wspaniałe w swej prostocie, bardzo efektowne, a przede wszystkim - niezwykle smaczne, pod warunkiem jednak, że do jego przyrządzenia użyty zostanie odpowiedni makaron, którego ciasto po ugotowaniu będzie lekkie, sprężyste, nie rozgotowane i nie klejące. Oto Cannelloni Arrighi z papryką :
składniki dla 4 osób:
* 12 rurek cannelloni Arrighi, * 1 zielona papryka, * 1 ząbek czosnku, * 2 cebule,
* 200 g mielonej cielęciny lub łopatki, * 1 szczypta gałki muszkatołowej, * sól I pieprz,
* 50 g boczku drobno pokrojonego, * 30 g pieczywa tostowego, * 1/2 kieliszka czerwonego wina, * 40 g startego parmezanu, * kilka listków bazylii, * 1 jajko, * 1/2 szklanki mleka
sposób przygotowania:
Namocz chleb (bez skórki) w mleku. W tym czasie drobno posiekaj czosnek i jedną cebulę, a następnie pokrój paprykę w małą kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę z czosnkiem, a po chwili drobno pokrojony boczek i mięso mielone. Dopraw solą i pieprzem oraz duś przez ok. 15 min. Następnie dodaj paprykę i po kolejnych 10 min dolej ½ kieliszka czerwonego wina. Pozwól mu odparować. Zdejmij przygotowany farsz z ognia i odstaw na chwilę, aby się ostudził. Dodaj odsączony chleb, jajko oraz parmezan oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszaj dokładnie i nałóż tak przygotowany farsz do rurek cannelloni. Zeszklij drugą posiekaną drobno cebulę na oliwie z oliwek, dodaj pomidory krojone, dopraw solą i pieprzem (możesz również dodać swoje ulubione zioła i przyprawy). Na końcu dodaj listki bazylii i przełożyć ¼ przygotowanego sosu do naczynia żaroodpornego. Ułóż na nim napełnione farszem rurki i polej pozostałym sosem. Przykryj naczynie pokrywą lub folią aluminiową i piecz w nagrzanym do temp. 180oC przez ok. 30 min. Następnie zdejmij pokrywę i zarumień powierzchnię. Smacznego!
Więcej przepisów rodem z Włoch znajdziesz na www.indexfood.pl
Ile kalorii mają żeberka
Ile kalorii ma papryka czerwona
Ile kalorii ma chleb żytni
Ile kalorii ma zupa pomidorowa
Ile kalorii ma baranina
Ile kalorii mają kotlety mielone
Łyżka parmezanu kcal
Ile kalorii ma papryka faszerowana
Wersja do druku
Danie to jest wspaniałe w swej prostocie, bardzo efektowne, a przede wszystkim - niezwykle smaczne, pod warunkiem jednak, że do jego przyrządzenia użyty zostanie odpowiedni makaron, którego ciasto po ugotowaniu będzie lekkie, sprężyste, nie rozgotowane i nie klejące. Oto Cannelloni Arrighi z papryką :
składniki dla 4 osób:
* 12 rurek cannelloni Arrighi, * 1 zielona papryka, * 1 ząbek czosnku, * 2 cebule,
* 200 g mielonej cielęciny lub łopatki, * 1 szczypta gałki muszkatołowej, * sól I pieprz,
* 50 g boczku drobno pokrojonego, * 30 g pieczywa tostowego, * 1/2 kieliszka czerwonego wina, * 40 g startego parmezanu, * kilka listków bazylii, * 1 jajko, * 1/2 szklanki mleka
sposób przygotowania:
Namocz chleb (bez skórki) w mleku. W tym czasie drobno posiekaj czosnek i jedną cebulę, a następnie pokrój paprykę w małą kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę z czosnkiem, a po chwili drobno pokrojony boczek i mięso mielone. Dopraw solą i pieprzem oraz duś przez ok. 15 min. Następnie dodaj paprykę i po kolejnych 10 min dolej ½ kieliszka czerwonego wina. Pozwól mu odparować. Zdejmij przygotowany farsz z ognia i odstaw na chwilę, aby się ostudził. Dodaj odsączony chleb, jajko oraz parmezan oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszaj dokładnie i nałóż tak przygotowany farsz do rurek cannelloni. Zeszklij drugą posiekaną drobno cebulę na oliwie z oliwek, dodaj pomidory krojone, dopraw solą i pieprzem (możesz również dodać swoje ulubione zioła i przyprawy). Na końcu dodaj listki bazylii i przełożyć ¼ przygotowanego sosu do naczynia żaroodpornego. Ułóż na nim napełnione farszem rurki i polej pozostałym sosem. Przykryj naczynie pokrywą lub folią aluminiową i piecz w nagrzanym do temp. 180oC przez ok. 30 min. Następnie zdejmij pokrywę i zarumień powierzchnię. Smacznego!
Więcej przepisów rodem z Włoch znajdziesz na www.indexfood.pl
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma makaron z seremIle kalorii mają żeberka
Ile kalorii ma papryka czerwona
Ile kalorii ma chleb żytni
Ile kalorii ma zupa pomidorowa
Ile kalorii ma baranina
Ile kalorii mają kotlety mielone
Łyżka parmezanu kcal
Ile kalorii ma papryka faszerowana
Wersja do druku
Szukaj
Paleniska ogrodowe – serce przydomowej przestrzeni
W obliczu coraz szybszego tempa życia poszukujemy sposobów na relaks i odpoczynek na łonie natury, nie wyjeżdżając daleko od domu. W tym kontekście
Wanna wolnostojąca przyścienna – nowoczesność i elegancja w łazience
Współczesne tendencje w projektowaniu wnętrz łazienkowych coraz częściej skłaniają się ku połączeniu funkcjonalności z wyrafinowanym stylem. W
Zakolanówki - ponadczasowy element garderoby
Zakolanówki, często postrzegane jedynie jako element stroju szkolnego lub rekwizyt z kreskówek, na przestrzeni lat ewoluowały, stając się waż
Co powinnaś wiedzieć o ochronie przeciwsłonecznej? 3 fakty na temat SPF
Czego potrzebuje skóra wiosną i latem? Zdecydowanie nawilżenia i regeneracji, ale także bardzo skutecznej ochrony przeciwsłonecznej. Kosmetolodzy wsk
Jakie gadżety reklamowe na targi?
Targi handlowe stanowią istotną platformę dla firm, aby promować swoje produkty i usługi, nawiązywać kontakty biznesowe oraz budować swoją markę. Jedn