Zima zaskoczyła nas wszystkich. Z tego względu warto przygotować coś nie tylko smacznego ale i zdrowego! O tym, że cebula jest zdrowa wiedzą wszyscy, ale o tym, że można przygotować z niej coś pysznego tylko niektórzy! My zdradzamy Wam przepis na znakomitą zupę cebulową, idealną na zimowe wieczory. Bądźcie zdrów!

fot: Międzybrodzkie Makarony


Zupa cebulowa
Składniki:
- Międzybrodzki Makaron ryż – ½ paczki
- cebula - 1kg
- czosnek - 5 ząbków
- olej  - 3 łyżki
- pomidory krojone z puszki - 1 mała puszka
- wino białe wytrawne  - 250ml
- woda  - ok. 1 ½ l
- liść laurowy  - 3 szt.
- ziele angielski -  6 ziarenek
- sól, pieprz, majeranek i sos sojowy do smaku
- natka pietruszki - 1 mały pęczek

Wykonanie:
W pierwszej kolejności gotujemy nasz ryżowy makaron. Równocześnie cebulę kroimy w półkrążki i podsmażamy w garnku na lekko złoty kolor. Następnie dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, wlewamy wodę, wino, dokładamy pomidory z puszki, liść laurowy i ziele angielskie. Całość doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i sosem sojowym do smaku. Zupę gotować na wolnym ogniu 10 minut. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i pokrojoną natkę. Do zupy można podać grzanki z białego pieczywa z serem.

Smacznego!

Przepis został przygotowany przez Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Roberta Muzyczkę.


Podobne artykuły:

Ile kalorii ma makaron z serem
Ile kalorii ma żurek
Ile kalorii ma risotto
Ile kalorii ma ryż
Ile kalorii ma zupa pomidorowa
Ile kalorii ma wino czerwone
Ile kalorii ma wino czerwone wytrawne
Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami kalorie
Ryż z jabłkami przepis babci

DRUKUJ