Karp w galarecie, pierogi z kapustÄ… i barszcz z uszkami – to tylko kilka „żelaznych” punktów, które co roku muszÄ… znaleźć siÄ™ na wigilijnych stoÅ‚ach Polaków. Bogactwo Å›wiÄ…tecznych potraw jest w naszym kraju równie wielkie, co przywiÄ…zanie do tradycji. A gdyby tak w tym roku spróbować tÄ™ tradycjÄ™ odrobinÄ™ wzbogacić, zaskakujÄ…c przy wigilijnym stole rodzinÄ™ i przyjaciół?

 

Karp panierowany z czerwonym chilli
Składniki:
Panierka na jednego karpia średniej wielkości:
0,5 kg mÄ…ki groszkowej Besan
ok. 300 ml wody
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki czerwonego chilli w proszku
pół łyżeczki przyprawy Chat Masala

Przygotowanie:

Mieszamy wszystkie składniki. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji maczamy kawałki karpia w cieście i wrzucamy na głęboki olej do obsmażenia. Po wyjęciu obsypujemy przyprawą Chat Masala.


Karp marynowany z zielonym chilli

Składniki:
Marynata na 1 karpia średniej wielkości:
łyżeczka soli
kilka ziaren pieprzu
łyżeczka chilli w proszku
1 sztuka świeżego zielonego chilli
1 zÄ…bek czosnku
0,5 cm świeżego imbiru
kilka gałązek świeżej kolendry
2 łyżki oleju roślinnego
łyżeczka Haldi (kurkumy)

Przygotowanie:

Wszystkie skÅ‚adniki ugniatamy w moździerzu na jednolitÄ… pastÄ™. Boki ryby przecinamy w 4 – 6 miejscach i obsmarowujemy przygotowanÄ… marynatÄ…. Karpia zostawiamy na noc w lodówce. Grillujemy na patelni tuż przed podaniem.







Nie namawiamy oczywiście do zbyt drastycznych posunięć w kwestii urozmaicania świątecznego menu, zdając sobie sprawę z faktu, że spora część tradycjonalistów zapewne podeszłaby do tego pomysłu sceptycznie. Dla osób z bardziej radykalnym podejściem, próby jakichkolwiek zmian w temacie potraw wigilijnych i tak będą zapewne zakrawały o swego rodzaju świętokradztwo. Zawsze można jednak pokusić się o drobne kulinarne urozmaicenia, które z pewnością zaintrygują świątecznych gości, a nawet u tych, z podejściem bardziej konserwatywnym, nie wywołają szoku i sprzeciwu.
Weźmy na przykÅ‚ad karpia. W galarecie, smażony, po żydowsku – w Polsce od lat popularne sÄ… różne wariacje na temat tej najpopularniejszej wigilijnej ryby. A gdyby tak tym razem, wÅ‚aÅ›nie za sprawÄ… karpia, wprowadzić na Å›wiÄ…teczny stół powiew Å›wieżoÅ›ci rodem z… Indii? Tapinder Sharma, wÅ‚aÅ›ciciel sieci indyjskich restauracji „Ganesh” zapewnia, że to doskonaÅ‚y pomysÅ‚: Karp w Å›wietny sposób może komponować siÄ™ za smakiem orientalnych przypraw, takich jak chilli, kurkuma czy imbir, które nie dość, że nadadzÄ… rybie nowego, zaskakujÄ…cego charakteru, to jeszcze doskonale nas rozgrzejÄ…. I choć poÅ‚Ä…czenie to może wydawać siÄ™ niektórym dość egzotyczne, to gwarantujÄ™, że bÄ™dzie ono smakowaÅ‚o nie tylko najbardziej zagorzaÅ‚ym zwolennikom indyjskiej kuchni.
Indie na wigilijny stół możemy spróbować „przemycić” za pomocÄ… karpia na kilka sposobów. Tapinder Sharma prezentuje proste przepisy, które nadadzÄ… ÅšwiÄ™tom odrobiny orientalnego charakteru.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma dorsz w panierce smażony

Wersja do druku