Jesienią nie powinniśmy rezygnować ze świeżych warzyw i owoców, będących źródłem naturalnych witamin wzmacniających odporność organizmu. Warto sięgać zwłaszcza po produkty z krajowych upraw i własnego ogrodu.


Owoce dla wzmocnienia odporności

    Do jednych z najbardziej popularnych owoców w sezonie jesiennym należą jabÅ‚ka. Z uwagi na różnorodność odmian i smaku sÄ… nie tylko dobrÄ… przekÄ…skÄ…, np. na drugie Å›niadanie, ale również skÅ‚adnikiem wielu potraw polskiej kuchni. NajsÅ‚odsze odmiany to: Jonagold, Lobo, Delikates, Spartan, Ligol, Gala, Golden Delicious, Rubin, Macintosh. Do kwaÅ›nych gatunków należą: Szara Reneta i Antonówka, które doskonale nadajÄ… siÄ™ do ciast, dżemów i musów. Oprócz wspaniaÅ‚ego smaku, jabÅ‚ka dostarczajÄ… także cennych dla zdrowia skÅ‚adników. ZawierajÄ… m.in.: witaminÄ™ C, A, B1 i B2. Ponadto sÄ… źródÅ‚em magnezu, który wzmacnia ukÅ‚ad nerwowy oraz potasu obniżajÄ…cego ciÅ›nienie krwi. KolejnÄ… zaletÄ… rodzimych owoców jest wysoka zawartość bÅ‚onnika regulujÄ…cego pracÄ™ jelit, redukujÄ…cego cholesterol i wspomagajÄ…cego usuwanie szkodliwych substancji z organizmu.
    Podobne wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci majÄ… również gruszki bogate w witaminy: A, C, E i PP, a także potas, wapÅ„, żelazo i cynk. - Owoce te nie wywoÅ‚ujÄ… alergii, dziaÅ‚ajÄ… leczniczo w schorzeniach dróg żółciowych i kamicy nerkowej. Co wiÄ™cej oczyszczajÄ… organizm oraz pomagajÄ… w obniżaniu gorÄ…czki – mówi Marietta Bracha, dietetyk z Centrum Naturhouse we WÅ‚ocÅ‚awku.
    W walce z jesiennymi przeziÄ™bieniami pomocne sÄ… owoce dzikiej róży, ponieważ z uwagi na dużą zawartość witaminy C wzmacniajÄ…cej odporność organizmu. Owoce zawierajÄ… również żelazo, magnez, karoten, wapÅ„, potas i fosfor. ŹródÅ‚em cennych witamin oraz minerałów sÄ… także przetwory z pigwy, która poprawia odporność i wzmacnia organizm podczas przeziÄ™bienia czy grypy. Warto również pamiÄ™tać o korzystnych dla zdrowia wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciach żurawiny, uznawanej za naturalny antybiotyk.

Warzywa oczyszczajÄ… organizm
    W naszym jadÅ‚ospisie powinny siÄ™ także znaleźć jesienne warzywa. Najbardziej charakterystyczne dla tej pory roku sÄ… dynie, bÄ™dÄ…ce źródÅ‚em witaminy: A, C, E, B1, B2, PP oraz potasu, żelaza, magnezu i wapnia. Dynia reguluje przemianÄ™ materii, usprawnia trawienie, wspomaga usuwanie toksyn z jelit i obniża poziom tÅ‚uszczów we krwi. Równie cenne sÄ… pestki, które dziÄ™ki zawartoÅ›ci kukurbitacynów zwalczajÄ… pasożyty ukÅ‚adu pokarmowego. PamiÄ™tajmy także o niskokalorycznej kapuÅ›cie. Warzywo to jest źródÅ‚em bÅ‚onnika, dziÄ™ki czemu zapewnia szybkie uczucie sytoÅ›ci. Podobnie jak grzyby, bÄ™dÄ…ce nieodÅ‚Ä…cznym skÅ‚adnikiem jesiennych potraw.

Orzechy na poprawÄ™ koncentracji
    SÅ‚odycze, chipsy i paluszki, po które chÄ™tnie siÄ™gamy podczas dÅ‚ugich jesiennych wieczorów warto zastÄ…pić orzechami. - W zależnoÅ›ci od gatunku sÄ… one źródÅ‚em witaminy A, E z grupy B i skÅ‚adników mineralnych. Wielonienasycone kwasy tÅ‚uszczowe obecne w orzechach obniżajÄ… poziom cholesterolu LDL oraz trójglicerydów w surowicy krwi, a zawarty w nich magnez reguluje ciÅ›nienie tÄ™tnicze – dodaje Marietta Bracha, dietetyk z Naturhouse. Wszystkie gatunki orzechów polecane sÄ… dla osób zestresowanych, przemÄ™czonych i majÄ…cych problemy z zasypianiem.
     JednÄ… z najważniejszych zasad zdrowego odżywania jest peÅ‚nowartoÅ›ciowa dieta bogata we wszystkie skÅ‚adniki odżywcze. KorzystajÄ…c z dobrodziejstw natury w sezonie jesiennym wzbogacimy nasz jadÅ‚ospis o produkty, które sÄ… nie tylko smaczne, ale także korzystne dla naszego zdrowia.  


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii mają grzyby smażone
Ile kalorii ma bajaderka
Ile kalorii ma dżem
Paluszki rybne z piekarnika kcal
Talerz zupy grzybowej kcal

Wersja do druku