Jesienne smaki dla zdrowia

Owoce dla wzmocnienia odporności
Do jednych z najbardziej popularnych owoców w sezonie jesiennym należą jabłka. Z uwagi na różnorodność odmian i smaku są nie tylko dobrą przekąską, np. na drugie śniadanie, ale również składnikiem wielu potraw polskiej kuchni. Najsłodsze odmiany to: Jonagold, Lobo, Delikates, Spartan, Ligol, Gala, Golden Delicious, Rubin, Macintosh. Do kwaśnych gatunków należą: Szara Reneta i Antonówka, które doskonale nadają się do ciast, dżemów i musów. Oprócz wspaniałego smaku, jabłka dostarczają także cennych dla zdrowia składników. Zawierają m.in.: witaminę C, A, B1 i B2. Ponadto są źródłem magnezu, który wzmacnia układ nerwowy oraz potasu obniżającego ciśnienie krwi. Kolejną zaletą rodzimych owoców jest wysoka zawartość błonnika regulującego pracę jelit, redukującego cholesterol i wspomagającego usuwanie szkodliwych substancji z organizmu.
Podobne właściwości mają również gruszki bogate w witaminy: A, C, E i PP, a także potas, wapń, żelazo i cynk. - Owoce te nie wywołują alergii, działają leczniczo w schorzeniach dróg żółciowych i kamicy nerkowej. Co więcej oczyszczają organizm oraz pomagają w obniżaniu gorączki – mówi Marietta Bracha, dietetyk z Centrum Naturhouse we Włocławku.
W walce z jesiennymi przeziębieniami pomocne są owoce dzikiej róży, ponieważ z uwagi na dużą zawartość witaminy C wzmacniającej odporność organizmu. Owoce zawierają również żelazo, magnez, karoten, wapń, potas i fosfor. Źródłem cennych witamin oraz minerałów są także przetwory z pigwy, która poprawia odporność i wzmacnia organizm podczas przeziębienia czy grypy. Warto również pamiętać o korzystnych dla zdrowia właściwościach żurawiny, uznawanej za naturalny antybiotyk.
Warzywa oczyszczają organizm
W naszym jadłospisie powinny się także znaleźć jesienne warzywa. Najbardziej charakterystyczne dla tej pory roku są dynie, będące źródłem witaminy: A, C, E, B1, B2, PP oraz potasu, żelaza, magnezu i wapnia. Dynia reguluje przemianę materii, usprawnia trawienie, wspomaga usuwanie toksyn z jelit i obniża poziom tłuszczów we krwi. Równie cenne są pestki, które dzięki zawartości kukurbitacynów zwalczają pasożyty układu pokarmowego. Pamiętajmy także o niskokalorycznej kapuście. Warzywo to jest źródłem błonnika, dzięki czemu zapewnia szybkie uczucie sytości. Podobnie jak grzyby, będące nieodłącznym składnikiem jesiennych potraw.
Orzechy na poprawę koncentracji
Słodycze, chipsy i paluszki, po które chętnie sięgamy podczas długich jesiennych wieczorów warto zastąpić orzechami. - W zależności od gatunku są one źródłem witaminy A, E z grupy B i składników mineralnych. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe obecne w orzechach obniżają poziom cholesterolu LDL oraz trójglicerydów w surowicy krwi, a zawarty w nich magnez reguluje ciśnienie tętnicze – dodaje Marietta Bracha, dietetyk z Naturhouse. Wszystkie gatunki orzechów polecane są dla osób zestresowanych, przemęczonych i mających problemy z zasypianiem.
Jedną z najważniejszych zasad zdrowego odżywania jest pełnowartościowa dieta bogata we wszystkie składniki odżywcze. Korzystając z dobrodziejstw natury w sezonie jesiennym wzbogacimy nasz jadłospis o produkty, które są nie tylko smaczne, ale także korzystne dla naszego zdrowia.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii mają grzyby smażoneIle kalorii ma bajaderka
Ile kalorii ma dżem
Paluszki rybne z piekarnika kcal
Talerz zupy grzybowej kcal
Wersja do druku
Szukaj
Co jeść, a czego nie jeść przy zespole jelita drażliwego?
Zespół jelita drażliwego to przewlekłe schorzenie układu pokarmowego, które wpływa na jakość życia u wielu osób. Objawy, takie jak
Liposukcja z perspektywy czasu. Przegląd długoterminowych efektów zabiegu
Wiadomo, że liposukcja potrafi błyskawicznie odmienić sylwetkę. Efekty są widoczne niemal od razu. Jednak czy to rozwiązanie na lata? Sprawdzamy, jak zmie
Poduszka pod łokieć – mały detal, wielki komfort w pracy stylistki paznokci
Praca stylistki paznokci to nie tylko kreatywność i precyzja, ale także długie godziny spędzone przy biurku. Każda profesjonalistka wie, jak ważne
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu