Za nasze odczuwanie głodu lub sytości odpowiada mózg. Ośrodek regulujący nasz apetyt oraz odczucie głodu i sytości znajduje się w części mózgu zwanej podzwgórzem. Pobudzenie jednej z jego części, tzw. ośrodka głodu, skłania nas do poszukiwania pokarmu. Pobudzenie innej części, tzw. ośrodka sytości wpływa na to, że przestajemy jeść.

Do ośrodków głodu (G) i sytości (S) przekazywane są informacje o aktualnych potrzebach organizmu. Jednym z sygnałów dla mózgu, że człowiek powinien coś zjeść - lub przestać jeść - jest poziom glukozy we krwi.

Zasada jest dosyć prosta: kiedy glukoza wzrasta we krwi, czujemy sytość i tracimy chęć do jedzenia. Kiedy glukoza opada, zaczynamy odczuwać głód i potrzebę zjedzenia czegoś. Każdy z nas powinien więc dbać o poziom cukru we krwi. W poprzednim artykule wspomnieliśmy o tym, że dieta o niskim indeksie glikemicznym ważna jest w przypadku osób odchudzających się i chorych na cukrzycę. Poniżej wyjaśniam dlaczego tak jest.

Chcę schudnąć i co dalej?
Osoby, które chcą zrzucić wagę powinny zwracać uwagę zarówno na ilość posiłków, jak i na ich jakość. Spożywanie 4-5 posiłków dziennie co około 2,5-3 godziny jest podstawą w przypadku takiej diety. Aby schudnąć, nie wystarcza dbanie wyłącznie o ilość posiłków. W czasie odchudzania się ważne jest, aby dobierać te produkty, które dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Ilość spożywanych kalorii powinna być obniżona.
Spożywanie posiÅ‚ków co 2,5-3 godziny wpÅ‚ywa na utrzymanie poziomu cukru we krwi. Ponieważ naturalnie cukier opada we krwi po 2 godzinach, po tym czasie dostarczenie organizmowi jakiegoÅ› pokarmu pomaga wyrównać poziom cukru. Gdy jego poziom jest zbyt niski, dochodzi do hipoglikemii. Objawia siÄ™ ona „wilczym apetytem”. Rzucamy siÄ™ wtedy na jedzenie, nie kontrolujÄ…c tego, jakie iloÅ›ci spożywamy. CzÄ™sto przyczynÄ… nadwagi jest wÅ‚aÅ›nie spożywanie zbyt dużych iloÅ›ci jedzenia po znacznych spadkach cukru.

W ciÄ…gu dnia w pracy nie mamy czasu aby coÅ› zjeść, wiÄ™c po przyjÅ›ciu do domu dogadzamy sobie wszystkim, co znajdzie siÄ™ w zasiÄ™gu rÄ™ki. Dostarczanie ciÄ…gle jakiejÅ› iloÅ›ci cukru sprawia, że nie dopuszczamy do takiego spadku cukru we krwi, kiedy sygnaÅ‚ o tym, aby „szukać jedzenia” staje siÄ™ bardzo silny. JeÅ›li wiÄ™c naszym najwiÄ™kszym problemem w odchudzaniu siÄ™ sÄ… napady gÅ‚odu, warto zacząć od wprowadzenia tej zmiany: czÄ™stsze posiÅ‚ki o niskim IG. Podobnie jest w przypadku osób chorujÄ…cych na cukrzycÄ™. One też muszÄ… utrzymywać staÅ‚y poziom glukozy we krwi.
Niezależnie od tego czy wÅ‚aÅ›nie siÄ™ odchudzamy, czy jesteÅ›my chorzy na cukrzycÄ™, IG jest istotny w diecie każdej osoby. W prawidÅ‚owo skomponowanym caÅ‚odziennym jadÅ‚ospisie powinniÅ›my ograniczyć  produkty o wysokim IG i zastÄ…pić je tymi o niskiej bÄ…dź Å›redniej wartoÅ›ci.
Spożywanie produktów o niskim wskaźniku glikemicznym wpływa na powolne wydzielanie hormonu insuliny. Insulina odpowiada za trawienie. Jeśli jest wolniej wydzielana to dłużej odczuwamy sytość, gdyż żywność jest trawiona powoli. Innym pozytywnym skutkiem stosowania takiej diety jest zmniejszenie stężenia szkodliwego cholesterolu i trójglicerydów we krwi.

Ponadto pożywienie o niskich wartościach IG powoduje, że zawarte w nim węglowodany są efektywniej wykorzystywane podczas wysiłku fizycznego. Mięśnie pracują dzięki energii dostarczanej z glukozy. W przypadku wysiłku fizycznego czy długotrwałych ćwiczeń glukoza powinna być stale dostarczana, aby mięśnie mogły wydajnie pracować.
Dzięki odpowiednio zbilansowanemu jadłospisowi możemy stracić na wadze, chronimy swój organizm przed cukrzycą oraz dostarczamy niezbędnej energii mózgowi i mięśniom. Warto o to zadbać!
Artykuł przygotowany przez dietetyk, Urszulę Głowacką, ekspertkę kampanii nieidealna.pl.

WiÄ™cej informacji o kampanii znajdziecie na stronie www.nieidealna.pl oraz na fanpage’u www.facebook.com/kobietanieidealna.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku