Ogromna rozpiętość cen - za małe opakowanie możemy zapłacić w supermarkecie od kilku do kilkudziesięciu złotych. Wybór jest również imponujący, a ceny kuszą i zachęcają do eksperymentowania. Co to znaczy, że kawa jest dobrej jakości i czy warto zapłacić za nią więcej?

 Fot.Segafredo Zanetti Poland

Wyprodukowanie kawy generuje określone koszty. Związane są one m.in. z odpowiednią dbałością o glebę, stosowaniem określonej technologii produkcji, czy wreszcie z liczbą pracowników, którzy są zaangażowani w cały proces. Nie oznacza to jednak, że tani produkt musi smakować źle. Nie możemy jednak spodziewać się po nim ani zbyt wysokiej jakości, ani powtarzalnego, niezmiennego smaku. Nadmierna oszczędność powoduje, że efekt końcowy może być często dziełem przypadku.

Po pierwsze: gatunek
Na świecie obecnie uprawia się głównie 2 gatunki kawy: Arabikę i Robustę, a każda z nich występuje jeszcze w różnych odmianach. Krzewy Arabiki są bardziej wymagające. Uprawia się je głównie w wyższych partiach gór Ameryki Południowej i Afryki,
w tropikalnym klimacie. RosnÄ… na żyznej ziemi,  z dala od mocnego sÅ‚oÅ„ca. Z jej podÅ‚użnych ziaren powstaje kawa o delikatnym, pozbawionym goryczki smaku, z nutÄ… kwasowoÅ›ci. Arabika ma niewiele, bo maksymalnie 1,7% kofeiny. Drugi gatunek, RobustÄ™, można uprawiać w niższych partiach gór. Jest też bardziej wytrzymaÅ‚a na trudne warunki klimatyczne,  bardziej gorzka i ostrzejsza w smaku. Zawiera wiÄ™cej kofeiny – od 2 nawet do 4 %.
Chociaż ArabikÄ™ powszechnie uważa siÄ™ odmianÄ™ szlachetniejszÄ… ze wzglÄ™du na Å‚adnie wyglÄ…dajÄ…ce ziarno, każda z nich ma swoich zwolenników. Popularność konkretnej kawy zależy głównie od przyzwyczajeÅ„ panujÄ…cych w danym kraju. - We WÅ‚oszech pije siÄ™ głównie mieszanki Arabiki i Robusty – mówi Joanna Szpak z firmy Segafredo Zanetti, producenta kawy – Im dalej na poÅ‚udnie, tym zawartość tej drugiej w poszczególnych mieszankach jest wiÄ™ksza, czasem nawet znacznie przekracza 50 %. Wiąże siÄ™ to również z popularnoÅ›ciÄ… espresso – kremowa pianka na jego powierzchni to wÅ‚aÅ›nie zasÅ‚uga Robusty.
Obecnie ok 80 % plantacji kawy na świecie to uprawy różnych odmian Arabiki. Pozostałe 20% to Robusta.

Po drugie: pochodzenie
To, w jakich warunkach dojrzewają ziarna kawowca, ma wpływ na ich smak i aromat. Przyczyniają się do tego m.in. wysokość nad poziomem morza, rodzaj podłoża, nasłonecznienie, temperatura czy opady. Dlatego kawy z różnych rejonów świata mają inny bukiet smakowy. Uprawy położone wysoko w górach dają ziarno uważane za bardziej wartościowe i aromatyczne. Noce są tam chłodniejsze i owoce dojrzewają dłużej, dzięki czemu są bardziej wartościowe i nabierają szlachetniejszego smaku, o wyróżniającej się kwasowej nucie. Dostęp do takich terenów jest trudniejszy, w konsekwencji czego ziarno jest droższe. Przykładem takiej kawy jest Arabika uprawiana na Kostaryce. Plantacje w tym kraju są uważane za jedne z najlepszych na świecie. Popularne są także odmiany brazylijskie. Tereny są tam zróżnicowane, dlatego również dlatego również kawa z pochodząca z tego regionu trafia w różnorakie gusta. Kupując mieszankę z Brazylii, zwróćmy więc uwagę na to, jak producent ją opisuje. Jeżeli nie znajdziemy specyfikacji na opakowaniu, poszukajmy na stronie internetowej. Oprócz kategorii takich jak: kwasowość, goryczka, łagodność, opisując smak i aromat kawy mówi się o także jej pikantności (np. kawa indyjska), aromacie wina, jagód, czekolady czy ziemistym posmaku.

Po trzecie: zbieranie i przechowywanie
Nie bez znaczenia dla smaku kawy jest sposób zbierania ziarna. Można to robić maszynowo lub rÄ™cznie. W pierwszym przypadku istnieje ryzyko, że do jednego zbioru trafiajÄ… różne ziarna - zarówno te Å‚adne i dojrzaÅ‚e, jak i gorsze lub z jeszcze nie caÅ‚kiem dojrzaÅ‚ych owoców. Smak kawy nie bÄ™dzie wtedy tak peÅ‚ny, jak w przypadku, gdy mieszanka skÅ‚ada siÄ™ z samych dojrzaÅ‚ych i wyselekcjonowanych ziaren. Taki efekt osiÄ…ga siÄ™ poprzez rÄ™czne zbiór owoców i wyÅ‚uskiwanie ziaren z Å‚upin. Aby wiÄ™c mieć gwarancjÄ™, że do naszej filiżanki trafia wysokiej jakoÅ›ci napar, najlepiej kupować  kawy niezmielone. Widzimy wówczas jak wyglÄ…dajÄ… ziarna, jaki jest ich kolor i czy majÄ… regularne ksztaÅ‚ty. Poza tym specjaliÅ›ci uważajÄ…, że zmielone ziarno powinno być od razu zaparzone – tylko wtedy maÅ‚a czarna osiÄ…ga peÅ‚niÄ™ smaku.

Po czwarte: sposób mielenia ziarna
Na smak kawy ma również wpływ sposób mielenia ziarna. Może ono być zmielone na miałki proszek - znajduje wtedy zastosowanie do parzenia w kafetierze, lub grubiej, tak że widać jego drobinki - wtedy doskonale nadaje się do zaparzenia w ekspresie kolbowym lub przelewowym. Jeśli do domu kupujemy kawę wcześniej zmieloną warto zwrócić uwagę na oznaczenia producenta do jakiego rodzaju parzenia dedykowana jest dana mieszanka. Pozwoli nam to na pełne delektowanie się jej smakiem i aromatem.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma kawa z cukrem
Ile kalorii ma kawa z cukrem i śmietaną
Ile kalorii ma gruszka
Ile kalorii majÄ… kotlety mielone
Ile kalorii majÄ… klementynki

Wersja do druku