Salata rzymska z jabłkami, chrupiącym bekonem i żurawinowym dressingiem
Spis treści
Autor
Jedząc niektóre owoce i warzywa, np. jabłka, można wybielić sobie zęby. Podczas gryzienia działają one jak szczoteczka, oczyszczając zęby z osadu i płytki nazębnej. Soczyste jabłka zwiększają także produkcję śliny, która zapobiega osadzaniu się na zębach bakterii.
Salata rzymska z jabłkami, chrupiącym bekonem i żurawinowym dressingiem
Składniki dla 4 osób:
200 ml czerwonego wina
2 łyżki octu
3 łyżki brązowego cukru
100 gr całych, suszonych cranberris (żurawin amerykańskich)
sól
pieprz
125 gr bekonu w plasterkach
1 jabłko (około 200 gr)
1- 2 małe sałaty rzymskie
40 gr parmezanu
Przygotowanie:
1. Czerwone wino, ocet oraz cukier gotujemy 10 minut, aż sos zgęstnieje. Następnie dodajemy żurawinę amerykańską, przyprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia.
2. Bekon pieczemy na patelni bez tłuszczu, aż stanie się chrupiący. Następnie zdejmujemy z ognia i osuszamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
3. Jabłka myjemy i wycieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie na cieniutkie plasterki. Sałatę myjemy, osuszamy i kroimy (lub odrywamy) na średniej wielkości kawałki. Parmezan ścieramy na tarce.
4. Wszystkie składniki układamy na talerzu, polewamy dressingiem i posypujemy przygotowanym parmezanem.
Czas przygotowania: około 30 minut
Wartość odżywcza (1 porcja):
Wartość energetyczna: 419 kcal / 1760 kJ
Białko: 5,1gr
Tłuszcz: 31,3 gr
Węglowodany: 21,8gr
kawa z ekspresu
Wersja do druku
Salata rzymska z jabłkami, chrupiącym bekonem i żurawinowym dressingiem
Składniki dla 4 osób:
200 ml czerwonego wina
2 łyżki octu
3 łyżki brązowego cukru
100 gr całych, suszonych cranberris (żurawin amerykańskich)
sól
pieprz
125 gr bekonu w plasterkach
1 jabłko (około 200 gr)
1- 2 małe sałaty rzymskie
40 gr parmezanu
Przygotowanie:
1. Czerwone wino, ocet oraz cukier gotujemy 10 minut, aż sos zgęstnieje. Następnie dodajemy żurawinę amerykańską, przyprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia.
2. Bekon pieczemy na patelni bez tłuszczu, aż stanie się chrupiący. Następnie zdejmujemy z ognia i osuszamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
3. Jabłka myjemy i wycieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie na cieniutkie plasterki. Sałatę myjemy, osuszamy i kroimy (lub odrywamy) na średniej wielkości kawałki. Parmezan ścieramy na tarce.
4. Wszystkie składniki układamy na talerzu, polewamy dressingiem i posypujemy przygotowanym parmezanem.
Czas przygotowania: około 30 minut
Wartość odżywcza (1 porcja):
Wartość energetyczna: 419 kcal / 1760 kJ
Białko: 5,1gr
Tłuszcz: 31,3 gr
Węglowodany: 21,8gr
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma kawa rozpuszczalnakawa z ekspresu
Wersja do druku
Szukaj
Pielęgnacja i efekt delikatnego makijażu. Kremy BB w wiosennych stylizacjach
Wiosna to źródło nieskończonych inspiracji stylizacyjnych i makijażowych. Eksperci wskazują, że nadchodzący sezon stoi pod znakiem delikatneg
Jak dobrze dobrać rozmiar stanika i majtek. Praktyczny przewodnik
Dobrze dobrana bielizna to klucz do komfortu i pewności siebie. Niestety, wiele osób boryka się z problemem źle dobranego rozmiaru stanika i majtek, c
Pierwsze urodziny syna - jak wybrać gadżety na imprezę w gronie rodziny i przyjaciół?
Pierwsze urodziny Twojego syna zbliżają się wielkimi krokami? Wybór odpowiednich gadżetów na imprezę nie musi być dla Ciebie oczywisty. Dowiedz się, ja
Ile będzie kosztowało korzystanie z klimatyzatora w okresie letnim
Jak szybko policzyć koszt użytkowania klimatyzacji
Jak zacząć prowadzić działalność nierejestrowaną w 2024 roku?
Pomysł założenia własnego biznesu niesie ze sobą bardzo dużo obaw, szczególnie związanych ze skomplikowanymi formalnościami, które na pocz