6 sierpnia, czyli świętujemy Dzień Musztardy
Skąd się wzięła musztarda?
Musztarda (łac. mustum ardens - palący w smaku winny sok) znana jest ludzkości od około 2 tysięcy lat. Wytwarza się ją z gorczycy, rośliny przyprawowej, której zawdzięcza swój wyjątkowy smak i aromat. Jej jakość, intensywność czy barwa zależy od rodzaju ziaren przyprawy i kompozycji dodatkowych składników. Popularność tego specjału wynika z wielorakiego zastosowania zarówno w kuchni, jak i w medycynie.
Najstarszy przepis na jej sporządzenie pochodzi z 42 roku naszej ery. Musztardę podawano po obfitych posiłkach ponieważ pobudzała trawienie. Dla wielu jej wytwarzanie okazało się bardziej dochodowe niż rzemiosło i handel, dzięki czemu narodził się zawód musztardnika. Za czasów Karola Wielkiego musztardników było tak wielu, że w walce o uznanie dworów powstawały musztardy o rozmaitych smakach: waniliowe, różane i pomarańczowe. Dziś najwięcej, bo niemal 90% światowej produkcji gorczycy uprawia się na amerykańskich Wielkich Równinach. To właśnie tam Święto Musztardy cieszy się największą popularnością. Jej największymi smakoszami są zaś Francuzi. Statystyczny mieszkaniec Republiki zjada rocznie aż 1,5 kg musztardy.
Z czym to się je?
Musztarda jako dodatek stanowi bazę dla rozmaitych dressingów i sosów. Można ją używać do przyrządzania marynat oraz w wersji klasycznej do śniadaniowych parówek i dań mięsnych. Wspomniany sos musztardowy jest prosty do przygotowania. Do rozpuszczonego na patelni masła wystarczy dodać mąkę a następnie mleko. Kolejno musztardę i np. pieprz. Taki sos stanowi świetny dodatek nie tylko do mięs, ale także ryb, jajek i sałatek. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a zastosowanie go w potrawach całkowicie zmienia ich smak. Podobnie z dressingiem, który wychodzi najlepiej po połączeniu musztardy z miodem, oliwą z oliwek i roztartym czosnkiem.
- Musztarda wyśmienicie komponuje się zarówno z daniami zimnymi, jak i ciepłymi, jednak najczęściej używamy jej jako dodatku do wędlin i potraw grillowych – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol. – Wszelkich smaków i rodzajów musztard jest tak wiele, że zapewne każdy ma swoją ulubioną. Odpowiednio, musztardy o wyrazistym, ostrym smaku, takie jak Rosyjska czy najpopularniejsza Dijon, polecam do delikatniejszych mięs i wędlin np. do Boczku z komina oraz Golonki królewskiej. Natomiast łagodne odmiany - Stołową lub Delikatesową - do wędlin mocno doprawianych, z naturalnymi aromatami, jak Łopatka w majeranku lub Karkówka Grillowa Uczta – dodaje Małgorzata Wódkiewicz. Musztarda jest także bardzo dobrym dodatkiem żółtych serów.
Dla zdrowia i … miłości
Musztarda posiada nie tylko walory smakowe, które dodają smaku praktycznie każdej potrawie. Jest ona bogata w wapń, magnez i witaminę B. Wszelkie wyniki badań naukowych potwierdzają, że musztarda pobudza aktywność mózgu i pomaga trawić tłuszcze, a przy tym jest niskokaloryczna (łyżeczka to ok. 10 kcal). Działa pobudzająco na apetyt i stymuluje układ krążenia, ale nie tylko. Ponoć w starożytności sprzedawano musztardę jako afrodyzjak, który był składnikiem rozmaitych napojów miłosnych. Zgodnie z doniesieniami, Greczynki mieszały pikantny krem z nasionami indyjskich, jadalnych kwiatów.
Ciekawostki związane z musztardą:
• Obecnie na świecie jest około 4 tys. różnych rodzajów i smaków musztardy. W ciągu roku spożywa się jej ponad 340 milionów kilogramów.
• Francuzi, którzy nazywają musztardę „przyprawą królów", produkują najpopularniejszą musztardę na świecie tj. Dijon. Miano musztardy „diżońskiej” może nosić jedynie musztarda z ziaren gorczycy czarnej lub sarepskiej bez dodatku stabilizatorów i wszelkich barwników, za to z odrobiną białego wina lub octu winnego.
• Najpopularniejszym muzeum musztardy jest Muzeum Musztardy w Mount Horeb w USA. Jego kolekcja jest imponująca i składa się przede wszystkim z opakowań musztardy z całego świata, których zgromadzono około 4 tysięcy. Wśród zbiorów nie brakuje również opakowań pochodzących z Polski. To właśnie z inicjatywy Barry’ego Levenson’a - kustosza owego muzeum - powstał w 1991 r. Światowy Dzień Musztardy.
• W ofercie światowych producentów musztardy jest wiele specjałów smakowych, miodowych, kwiatowych i innych. Niektórzy producenci nadają smak musztardom wcześniej, na początku procesu produkcji np. macerując ziarna gorczycy w winie. Warto wiedzieć, że w celu wzmocnienia smaku domowej musztardy, możemy dodać do niej tarty chrzan. Musztarda wtedy nie tylko zyska na smaku, ale nie będzie miała aż tak ostrego, octowego smaku.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma musztardaIle kalorii ma serek danio
Ile kalorii ma pieczona karkówka
kupno mieszkania
Wersja do druku
Szukaj
Wyjątkowa sukienka na wesele
Wesele to wyjątkowy dzień, pełen radości i magicznych chwil. Mimo że oczy wszystkich zwrócone są na Parę Młodą, to gości również powinn
Pielęgnacja i efekt delikatnego makijażu. Kremy BB w wiosennych stylizacjach
Wiosna to źródło nieskończonych inspiracji stylizacyjnych i makijażowych. Eksperci wskazują, że nadchodzący sezon stoi pod znakiem delikatneg
Jak dobrze dobrać rozmiar stanika i majtek. Praktyczny przewodnik
Dobrze dobrana bielizna to klucz do komfortu i pewności siebie. Niestety, wiele osób boryka się z problemem źle dobranego rozmiaru stanika i majtek, c
Pierwsze urodziny syna - jak wybrać gadżety na imprezę w gronie rodziny i przyjaciół?
Pierwsze urodziny Twojego syna zbliżają się wielkimi krokami? Wybór odpowiednich gadżetów na imprezę nie musi być dla Ciebie oczywisty. Dowiedz się, ja
Ile będzie kosztowało korzystanie z klimatyzatora w okresie letnim
Jak szybko policzyć koszt użytkowania klimatyzacji