Kompostowanie, zwane również organicznym recyclingiem, jest najprostszą i najbardziej efektywną metodą pozyskiwania żyznego podłoża dla naszych roślin. Jest to również doskonały sposób na pozbycie się odpadów pochodzenia naturalnego, takich jak resztki jedzenia, skorupy jaj czy fragmenty tektury, w zgodzie z naturą i bez generowania dodatkowych kosztów.
Typ kompostownika:
Kompostownik można założyć w ogrodzie, na działce, na fragmencie ziemi w pobliżu bloku i  nawet w mieszkaniu. W przypadku pomieszczeń zamkniętych, warto zastanowić się nad zakupem domowej maszyny do kompostowania, która  szybko i bezproblemowo zamienia odpady na biomasę lub zbudowanie go z zamykanego na klapę wiadra z kranikiem (np. do produkcji wina). Ważne jest, żeby dostosować wielkość  kompostownika do naszych potrzeb, zastanowić się i oszacować jakie ilości odpadków generujemy.

Jak zrobić kompostownik?
Kompostownikiem może być dół wykopany w ziemi, nasyp piasku w kształcie sześcianu albo skrzynia. Decydując się na kompostowanie odpadów w skrzyni musimy podjąć decyzje czy odpowiada nam tańszy kompostownik drewniany czy droższy, ale bardziej efektywny i trwały, wykonany z ekoplastiku. Miejsce, w którym zbudujemy kompostownik powinno być osłonięte przed wiatrem i zacienione, a jego zakładanie powinno odbywać się w okresie wiosennym lub jesiennym, kiedy wilgotność powietrza sprzyja rozkładowi masy. Kiedy zdecydujemy jaką formę będzie miał nasz kompostownik i przygotowaliśmy dla niego odpowiednie miejsce, możemy zabierać się do pracy:
Na dno kładziemy połamane grube gałęzie, żeby zapewnić odpowiednią cyrkulacje powietrza . Jest to bardzo ważne, ponieważ procesy zachodzące podczas kompostowania, wymagają ciągłego dostępu tlenu. Drugą warstwę stanowi torf, którym posypujemy ułożone gałęzie.  Kolejny etap to organiczne odpady. Na te warstwę nadaje się prawie wszystko, co ulega naturalnemu rozkładowi, jednak warto rozdrabniać materiał, żeby przyspieszyć procesy zachodzące w kompostowniku. Układamy kilka poziomów gałęzi, torfu i odpadów i jeśli mamy możliwość, dodajemy do naszej masy trochę gotowego kompostu lub dodatku zakupionego w sklepie ogrodniczym, który rozpocznie proces rozkładu i aktywuje bakterie do działania.

Co dalej?
Tak przygotowany kompostownik mieszamy kilka razy w ciągu roku i z biegiem czasu dodajemy do niego kolejne odpady z naszych domów i ogrodów. Postępując w ten sposób, już po kilku miesiącach otrzymujemy wspaniały naturalny nawóz dla naszych roślin. Można stosować go przy sadzeniu kwiatów, drzew, trawy, warzyw i owoców, mając pewność, że będą rosły zdrowe bez konieczności dodawania chemicznych dodatków.

Co można wrzucić do kompostownika?
Resztki jedzenia, fusy, obierki, skoszoną trawę, gałęzie, papier i tekturę, popiół z kominka lub grilla i opadnięte liście.

Czego nie należy wrzucać do kompostownika?

Należy unikać dodawania kości i tłuszczy, ponieważ znacznie spowalniają rozkład w kompostowniku. Nie wolno dodawać skażonych chorobą liści i chwastów z nasionami, żeby uniknąć skażenia nawożonych kompostem roślin. Nie wskazane są również nasiona drzew i krzewów, ponieważ mogą spowodować obrastanie kompostowników.
Budowa domowego kompostownika nie jest trudna ani czasochłonna. Kompostownik może być dyskretny i pozbawiony brzydkiego zapachu, a korzyści z niego płynące są ogromne. Kompost jest najbardziej naturalnym nawozem, i jedynym rozwiązaniem dla osób pragnących uprawiać domowy zielnik lub ogród w  zgodzie z naturą i bez ponoszenia dodatkowych kosztów.

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku