Pierogi staropolskie z sosem z bryndzy z parmezanem i szałwią
Spis treści
Autor
Czasem brakuje nam pomysłu na szybki i pyszny obiad dla całej rodziny, po raz kolejny przygotowujemy więc danie fix lub potrawę ze słoika - a przecież zrobienie smacznego i oryginalnego dania w kilkanaście minut jest możliwe. Trzeba tylko wejść w posiadanie odpowiedniego przepisu.
Odpowiedni przepis i dobre produkty to podstawa. Dzięki tym dwóm składnikom z potraw „najzwyklejszych” możemy wyczarować oryginalne i zaskakujące dania doskonałe na szybki obiad, ale też elegancką kolację. Pierogi to jedna z najpopularniejszych potraw w naszej kuchni, lubimy je zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Najchętniej zjadamy pierogi ruskie, z mięsem, kapustą i grzybami, a także z owocami. Oprócz wymienionych najpopularniejszych smaków istnieje jednak cała gama innych pierożkowych możliwości np. mało znane pierogi z kaszą i grzybami. Wielbiciele i poszukiwacze kulinarnych innowacji koniecznie powinni spróbować pierogów staropolskich Jawo z sosem z bryndzy, parmezanu i szałwii. Pierożki z kaszą jaglaną i grzybami Jawo to podstawa oryginalnego, wyjątkowo apetycznego i szybkiego w przygotowaniu dania. Bryndza jest jednym z najbardziej znanych, lecz niedocenianych polskich serów, parmezan to król serów we Włoszech będący składnikiem prawie każdego włoskiego dania – odpowiednio przyrządzone i podane razem tworzą wyjątkowy „polsko-włoski” sos doskonały do staropolskich pierogów. Efektem połączenia tradycyjnych smaków kuchni polskiej za smakami z południowej Europy jest zaskakujące i pyszne danie, które zadziwi niejednego Polaka i niejednego „Południowca”. Smacznego!
Przepis:
Do przygotowania sosu potrzebować będziemy:
- 250 ml śmietany 30%
- 200 g bryndzy
- 100 g parmezanu
- ½ doniczki świeżej szałwii
- sól, pieprz biały do smaku
Przyrządzenie aromatycznego sosu zajmuje kilka minut: na wstępie do naczynia należy wlać śmietanę i wkruszyć do niej bryndzę oraz starty parmezan. Wymieszaną masę gotujemy, aby następnie odparować ok. ¼ sosu – tak zredukowany nabierze intensywniejszego smaku oraz gęstej, aksamitnej konsystencji. Pod koniec gotowania dodajemy poszatkowaną drobno szałwię i doprawiamy wszystko solą oraz białym pieprzem. Kiedy sos będzie już przygotowany, wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody odpowiednią ilość Pierogów staropolskich Jawo i gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Całość podajemy na ciepło, przybierając talerz listkami szałwii. Więcej przepisów na stronie www.jawo.pl
Ile kalorii ma wino czerwone wytrawne
Łyżka parmezanu kcal
Pierogi ruskie kalorie 10 szt
Ile kalorii mają pierogi ruskie
Wersja do druku
Odpowiedni przepis i dobre produkty to podstawa. Dzięki tym dwóm składnikom z potraw „najzwyklejszych” możemy wyczarować oryginalne i zaskakujące dania doskonałe na szybki obiad, ale też elegancką kolację. Pierogi to jedna z najpopularniejszych potraw w naszej kuchni, lubimy je zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Najchętniej zjadamy pierogi ruskie, z mięsem, kapustą i grzybami, a także z owocami. Oprócz wymienionych najpopularniejszych smaków istnieje jednak cała gama innych pierożkowych możliwości np. mało znane pierogi z kaszą i grzybami. Wielbiciele i poszukiwacze kulinarnych innowacji koniecznie powinni spróbować pierogów staropolskich Jawo z sosem z bryndzy, parmezanu i szałwii. Pierożki z kaszą jaglaną i grzybami Jawo to podstawa oryginalnego, wyjątkowo apetycznego i szybkiego w przygotowaniu dania. Bryndza jest jednym z najbardziej znanych, lecz niedocenianych polskich serów, parmezan to król serów we Włoszech będący składnikiem prawie każdego włoskiego dania – odpowiednio przyrządzone i podane razem tworzą wyjątkowy „polsko-włoski” sos doskonały do staropolskich pierogów. Efektem połączenia tradycyjnych smaków kuchni polskiej za smakami z południowej Europy jest zaskakujące i pyszne danie, które zadziwi niejednego Polaka i niejednego „Południowca”. Smacznego!
Przepis:
Do przygotowania sosu potrzebować będziemy:
- 250 ml śmietany 30%
- 200 g bryndzy
- 100 g parmezanu
- ½ doniczki świeżej szałwii
- sól, pieprz biały do smaku
Przyrządzenie aromatycznego sosu zajmuje kilka minut: na wstępie do naczynia należy wlać śmietanę i wkruszyć do niej bryndzę oraz starty parmezan. Wymieszaną masę gotujemy, aby następnie odparować ok. ¼ sosu – tak zredukowany nabierze intensywniejszego smaku oraz gęstej, aksamitnej konsystencji. Pod koniec gotowania dodajemy poszatkowaną drobno szałwię i doprawiamy wszystko solą oraz białym pieprzem. Kiedy sos będzie już przygotowany, wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody odpowiednią ilość Pierogów staropolskich Jawo i gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Całość podajemy na ciepło, przybierając talerz listkami szałwii. Więcej przepisów na stronie www.jawo.pl
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
przepis na pierogiIle kalorii ma wino czerwone wytrawne
Łyżka parmezanu kcal
Pierogi ruskie kalorie 10 szt
Ile kalorii mają pierogi ruskie
Wersja do druku
Szukaj
Niszowe perfumy damskie- dlaczego warto w nie zainwestować?
Rynek perfumeryjny obfituje w różnorodne zapachy, a półki sklepowe są pełne masowych produktów. Jednak prawdziwe skarby znajdują się w świecie niszowy
Ekskluzywna odzież dla kobiet i mężczyzn LA FENICE - Uosobienie ponadczasowej elegancji i luksusu
W świecie mody nie brakuje elementów garderoby, które kuszą swoim wyglądem i obietnicą luksusu. Jednak prawdziwą ekskluzywność odnajdujemy w tych kreac
Ipanema Sempre Nova - hit tego lata
Ipanema Sempre Nova to prawdziwy hit tego sezonu. Ta ekskluzywna kolekcja klapków i sandałów, której ambasadorką została kolumbijska artystka Shakira,
Poznaj przykładowe zabiegi stomatologiczne
Zdrowie jamy ustnej jest elementem ogólnego stanu zdrowia każdego człowieka. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jak ważna jest regularna