W jesienno-zimowe chłody, przy niskich temperaturach, kiedy często jest się zziębniętym lub przemoczonym i łatwo o przeziębienie, należy zadbać o rozgrzanie wychłodzonego organizmu. Istnieją różne, sprawdzone, domowe sposoby – często stare, rodem jeszcze z „babcinej” apteczki.

Znakomicie rozgrzewają: herbata z sokiem malinowym, grzane wino, ciepła kąpiel z olejkami lub dodatkiem wywaru z korzennych przypraw (goździki, cynamon, kardamon), gorący prysznic połączony z energicznym masażem czy bardziej energetyczne, zdrowe i syte zupy z kaszą oraz ostrymi przyprawami (pieprz, chili, imbir). W podniesieniu temperatury ciała pomoże również przytulanie ciepłego zwierzaka – kota lub psa, dobry, a trochę zapomniany już termofor bądź koc elektryczny. Jak widać - sposobów na rozgrzanie jest dużo, ale właśnie pojawił się nowy…
Inka Korzenna to rozpuszczalna kawa zbożowa, która – dzięki dodatkowi naturalnych, orientalnych przypraw: imbiru, kardamonu, goździków i cynamonu – ma także działanie rozgrzewające, ochronne i relaksacyjne.

Kardamon – okazała, wieloletnia roślina. W stanie dzikim rośnie na Wybrzeżu Malabarskim, uprawia się go przede wszystkim w Indiach i na Cejlonie. Ponieważ uprawa kardamonu jest czasochłonna i droga, jest on, oprócz szafranu i wanilii, jedną z najcenniejszych przypraw. Źródłem łagodnego aromatu i intensywnego, korzennego smaku z wyraźną nutą kamfory i eukaliptusa są nasiona kardamonu.
Już w starożytnym Egipcie używany był do aromatyzowania perfum. Kardamon wzmacnia organizm, doskonale odświeża oddech, poprawia smak potraw słodkich i pikantnych. Może być dodawany do herbaty, kawy, ciast, sałatek owocowych, jak również do mięs, ryb i drobiu. Stosowany w lecznictwie – pobudza apetyt. Dodany do kawy – intensyfikuje jej smak i wzmaga działanie pobudzające.

Imbir
– ostra przyprawa o licznych właściwościach leczniczych. Jego intensywny aromat o świeżej, słodko-drzewnej nucie znakomicie współgra z palącym, lekko gorzkim smakiem. Ów specyficzny aromat i smak zawdzięcza imbir dużej ilości olejków eterycznych.
Jako przyprawa znany jest od ponad 3 tysięcy lat. Przywieziony przez Fenicjan w region Morza Śródziemnego, używany był nawet jako środek płatniczy i już wtedy polecany do sosów, mięsa i drobiu. Najwyższej jakości gatunek imbiru pochodzi z Jamajki, uprawiany jest także w Indiach, Chinach i Malezji. Jadalne są grube, bulwiaste i silnie rozgałęzione kłącza. Z nich pozyskuje się przyprawę, służą także do produkcji piwa imbirowego. Jako składnik mieszanki curry imbir nadaje jej niepowtarzalny charakter orientu. W krajach azjatyckich jest również stosowany jako afrodyzjak…
Imbir wspomaga trawienie, wzmaga apetyt, poprawia krążenie krwi, stymuluje organizm, działa odkażająco i przeciwzapalnie. Dlatego w medycynie chińskiej określany jest jako „gorący” – wzbogacona nim kawa wspaniale rozgrzewa i przynosi ulgę w przeziębieniu.

Goździki
– nierozkwitłe, wysuszone pąki goździkowca korzennego – wiecznie zielonego drzewa goździkowego. Ciemnobrunatna barwa goździków powstaje w procesie ich suszenia i odymiania.
To jedna z najstarszych przypraw w dziejach ludzkości, do Europy trafiła dopiero ok. XI w. Goździki mają piekący smak i charakterystyczny, ostry, ale przyjemny, korzenny zapach Są znakomitą, aromatyczną przyprawą do win, likierów, kompotów, konfitur, marynat, przetworów mięsnych i wyrobów cukierniczych. Posiadają właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i antyseptyczne.
Jak stwierdzono, są również silnymi przeciwutleniaczami. Mają zastosowanie w ziołolecznictwie i stomatologii – olejek goździkowy jest m.in. skutecznym środkiem przeciw bólowi zębów. Goździki poprawiają przemianę materii, podnoszą ciepłotę ciała, stymulują organizm, usuwają zmęczenie i wyczerpanie psychicznie. Dzięki swym walorom rozgrzewającym są składnikiem piwa i wina grzanego oraz kawy.

Cynamon – prawdopodobnie najstarsza przyprawa świata, pochodząca z Chin, otrzymywana z wysuszonej kory wiecznie zielonego drzewa cynamonowca. Lubiana i wszechstronna w użyciu, o charakterystycznym, słodkawo-korzennym, lekko piekącym smaku i silnym aromacie. Obecnie najdroższa i najbardziej ceniona odmiana o słodkim smaku pochodzi z Cejlonu.
Cynamon znajduje powszechne zastosowanie w gastronomii – używa się go m.in. do przyprawiania słodkich potraw z ryżu, pieczonych jabłek, ciast, grzanego wina i ponczu oraz aromatyzowania mięs i ryb.
Do celów leczniczych wykorzystywano cynamon od najdawniejszych czasów. Jest cennym źródłem błonnika, żelaza i wapnia oraz wzmacnia w stanach ogólnego osłabienia. Poprawia krążenie, wspomaga trawienie i rozgrzewa organizm. Cynamon dodaje energii i witalności, a jego zapach skutecznie odpręża.




Podobne artykuły: