Kurczak w rumie i ananasach
Spis treści
Autor
Kiedy za oknem robi siÄ™ szaro, chÅ‚odno i nieprzyjemnie bardzo czÄ™sto mamy ochotÄ™ zaszyć siÄ™ w domu z ciekawÄ… książkÄ… i ciepÅ‚Ä… herbatÄ… lub … przygotować prawdziwÄ… ucztÄ™ dla podniebienia. - Kurczak podany w rumie i ananasach to zdrowe i peÅ‚nowartoÅ›ciowe danie – idealna propozycja na obiad lub spotkanie ze znajomymi – zapewnia Zofia UrbaÅ„czyk, dietetyk z Centrów Naturhouse.
Pyszna potrawa o właściwościach rozgrzewających, której przygotowanie zajmie nam kilkanaście minut z pewnością zainteresuje niejednego smakosza.
Składniki (4p porcje)
- świeży, dojrzały ananas
- 700 g mięsa drobiowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka masła
- 2 drobno posiekane cebule
- zÄ…bek czosnku
- 2 łyżki rumu
- sok z połowy limonki
Sposób przygotowania:
MiÄ™so kroimy w kawaÅ‚ki, solimy, pieprzymy ze wszystkich stron. W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy 2 Å‚yżki oliwy i masÅ‚o, nastÄ™pnie smażymy miÄ™so na rumiany kolor. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskÄ™. MiÄ™so wyjmujemy z rondla. Na pozostaÅ‚y tÅ‚uszcz wrzucamy siekanÄ… cebulkÄ™ i smażymy przez 5 minut, na Å›rednim ogniu, czÄ™sto mieszajÄ…c. NastÄ™pnie cebulÄ™ wyjmujemy z rondla, a na jej miejsce wrzucamy kostki ananasa, smażymy je na sporym ogniu, aż owoc siÄ™ przyrumieni. Do rondla wykÅ‚adamy z powrotem miÄ™so i cebulÄ™, podgrzewamy, po czym wlewamy rum. Po rozgrzaniu, podpalamy zapaÅ‚kÄ…, kiedy ogieÅ„ zgaÅ›nie dodajemy czosnek i sok z limetki. Po posiÅ‚ku można napić siÄ™ filiżanki ekstraktu z karczocha – Levanat Instant.
Wersja do druku
Pyszna potrawa o właściwościach rozgrzewających, której przygotowanie zajmie nam kilkanaście minut z pewnością zainteresuje niejednego smakosza.
Składniki (4p porcje)
- świeży, dojrzały ananas
- 700 g mięsa drobiowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka masła
- 2 drobno posiekane cebule
- zÄ…bek czosnku
- 2 łyżki rumu
- sok z połowy limonki
Sposób przygotowania:
MiÄ™so kroimy w kawaÅ‚ki, solimy, pieprzymy ze wszystkich stron. W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy 2 Å‚yżki oliwy i masÅ‚o, nastÄ™pnie smażymy miÄ™so na rumiany kolor. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskÄ™. MiÄ™so wyjmujemy z rondla. Na pozostaÅ‚y tÅ‚uszcz wrzucamy siekanÄ… cebulkÄ™ i smażymy przez 5 minut, na Å›rednim ogniu, czÄ™sto mieszajÄ…c. NastÄ™pnie cebulÄ™ wyjmujemy z rondla, a na jej miejsce wrzucamy kostki ananasa, smażymy je na sporym ogniu, aż owoc siÄ™ przyrumieni. Do rondla wykÅ‚adamy z powrotem miÄ™so i cebulÄ™, podgrzewamy, po czym wlewamy rum. Po rozgrzaniu, podpalamy zapaÅ‚kÄ…, kiedy ogieÅ„ zgaÅ›nie dodajemy czosnek i sok z limetki. Po posiÅ‚ku można napić siÄ™ filiżanki ekstraktu z karczocha – Levanat Instant.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Najlepsze sokownikiWersja do druku
Szukaj
Niszowe perfumy damskie- dlaczego warto w nie zainwestować?
Rynek perfumeryjny obfituje w różnorodne zapachy, a półki sklepowe są pełne masowych produktów. Jednak prawdziwe skarby znajdują się w świecie niszowy
Ekskluzywna odzież dla kobiet i mężczyzn LA FENICE - Uosobienie ponadczasowej elegancji i luksusu
W świecie mody nie brakuje elementów garderoby, które kuszą swoim wyglądem i obietnicą luksusu. Jednak prawdziwą ekskluzywność odnajdujemy w tych kreac
Ipanema Sempre Nova - hit tego lata
 Ipanema Sempre Nova to prawdziwy hit tego sezonu. Ta ekskluzywna kolekcja klapków i sandałów, której ambasadorkÄ… zostaÅ‚a kolumbijska artystka Shakira, Å
Poznaj przykładowe zabiegi stomatologiczne
Zdrowie jamy ustnej jest elementem ogólnego stanu zdrowia każdego czÅ‚owieka. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jak ważna jest regularna