Rolada z perliczki

Na szczęście dzięki firmie DROP nie zniknął on całkowicie ze sklepowych półek – Perliczka Wielkopolska dostępna jest szeroko w dobrych polskich sklepach.
Rolada z perliczki
Składniki:
• tuszka perliczki 1,3 - 1,5 kg
• boczek wędzony parzony
• 2 ząbki czosnku
• majeranek, sól, pieprz,
• papryka
Perliczkę umyć i wytrybować z kości. Mięso delikatnie rozbić tłuczkiem, posypać delikatnie solą, pieprzem, majerankiem, papryką i natrzeć czosnkiem. Na tak przygotowaną tuszkę ułożyć pokrojony w plastry boczek wędzony parzony, całość starannie zwinąć w roladę, owinąć w folię aluminiową. Piec w temp. 150°C ok. 45 min. Po 45 min. odwinąć z folii i piec 15 min. w temp.180°C. Podawać pokrojoną w plastry.
Smacznie i zdrowo – w szlacheckim stylu
Mięso perliczki jest niezwykle szlachetnym gatunkiem drobiu, cenionym głównie za wytworny smak dziczyzny oraz niezwykłe walory odżywcze. Jest wyjątkowo soczystym i delikatnym mięsem, a przy tym posiada niewielką zawartość tłuszczu. Mięso perlicze jest niemal dwukrotnie chudsze niż mięso kurczaków – mięso nóżek zawiera ok. 2,7% tłuszczu, a mięso z piersi 1,1%. Oznacza to, że jest ono najchudsze spośród wszystkich gatunków drobiu! Dlatego też, jest ono świetną propozycją dla osób dbających o linię. Oprócz niskiej zawartości tłuszczu, także wartość kaloryczna jest niezwykle korzystna –100 g mięsa zawiera jedynie ok. 160 kcal. Mówiąc o mięsie perliczek nie można pominąć różnorodności jego składników mineralnych. Magnez, potas czy żelazo oraz witaminy: B1, B2 i E, wysoka zawartość białka oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Ze względu na rozmaitość składników odżywczych, spożywanie mięsa perliczek jest szczególnie polecane osobom walczącym z otyłością czy cukrzycą, ale także stosującym wysokobiałkową bądź niskotłuszczową dietę.
Perliczka Wielkopolska firmy DROP - szlachecki przysmak
W tradycyjnej polskiej kuchni dania z perlicy zajmują wyjątkowe miejsce ze zarówno względu na walory smakowe, jak i łatwość w przygotowaniu. W wielu kręgach uchodzą one za niezwykle wykwintne i wytworne, a ich obecność podczas uroczystych biesiad prawie zawsze wzbudza zachwyt. W przeciwieństwie do mięsa dziczyzny, które wymaga zazwyczaj bardzo długiej obróbki termicznej, delikatne mięso perliczki można przygotować bez długotrwałego marynowania, a gotowanie go nie zajmuje wiele czasu. Można je polecić osobom, które maja niewielkie doświadczenie w kuchni, a planują szykowną kolację, którą chcą własnoręcznie przygotować. Przygotowując dania z Perlicy Wielkopolskiej firmy DROP można być pewnym, że zadowolą one niejednego wielbiciela tradycyjnych polskich przysmaków.
W zgodzie z naturą
Perlica domowa była niegdyś hodowana w każdym gospodarstwie, dzięki czemu bardzo często gościła na stołach. Dziś można ją spotkać jedynie w małych stadkach w przydomowych zagrodach, a zajmują się nimi głównie hodowcy - amatorzy. Przedsiębiorstwo DROP dokłada wszelkich starań, by ich Perliczka Wielkopolska była hodowana w warunkach jak najbardziej zbliżonych do warunków naturalnych: karmi je wyłącznie paszami opartymi na naturalnych ziarnach zbóż.
Szukając nowych inspiracji w dobrej polskiej tradycji kulinarnej, warto sięgnąć po mięso Perliczki Wielkopolskiej firmy DROP. Dzięki swojej niepowtarzalnej delikatności oraz szlachetnemu smakowi, zachwyci ona zarówno smakoszy poszukujących oryginalnych smaków, jaki i zwolenników tradycyjnych posiłków.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
rolada biszkoptowa z kremem kalorieBoczek wędzony wartości odżywcze
Wersja do druku
Szukaj
Ciekawe t-shirty damskie – jak wyróżnić się w tłumie dzięki modnej i wygodnej bazie stylizacji?
Codzienna moda nie musi być nudna, a wygodne ubrania mogą jednocześnie przyciągać wzrok i podkreślać indywidualny styl. Idealnym przykładem są ciekawe
Praca Opiekunów osób starszych w Niemczech - wymagania i korzyści
Opieka nad osobami starszymi w Niemczech to temat niezwykle ważny i zyskujący na popularności, szczególnie wśród osób poszukujących st
Na narty z dziećmi - gdzie na narty z dzieckiem w Polsce i za granicą, czyli pierwsze kroki na stoku
Ferie czas start! Gdy za oknem śnieg a dzieci rozpoczynają przerwę zimową, zaczynamy się zastanawiać jaki kierunek wybrać, aby dziecko zaraziło się mi
Co jeść, a czego nie jeść przy zespole jelita drażliwego?
Zespół jelita drażliwego to przewlekłe schorzenie układu pokarmowego, które wpływa na jakość życia u wielu osób. Objawy, takie jak
Liposukcja z perspektywy czasu. Przegląd długoterminowych efektów zabiegu
Wiadomo, że liposukcja potrafi błyskawicznie odmienić sylwetkę. Efekty są widoczne niemal od razu. Jednak czy to rozwiązanie na lata? Sprawdzamy, jak zmie