Pomimo tego, że olejek arganowy już od dawna cieszy się uznaniem wśród Marokańczyków, u nas zaczęto wykorzystywać go w kosmetyce o wiele później. Ten wspaniały kosmetyk ma wiele dobroczynnych właściwości.

Olejek arganowy to nie tylko kosmetyk, ale i  dobry środek leczniczy. Posiada lekko czerwonawy, ciemny kolor i delikatny posmak orzeszków ziemnych.  Pochodzi z drzewa arganowego rosnącego w południowo-zachodnim Maroko. Olej, który się z niego wytwarza jest niezwykle bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminę E, dzięki czemu odżywczo działa na naszą skórę. Przyjmowany doustnie obniża poziom szkodliwego cholesterolu, poprawia krążenie i wzmacnia system odpornościowy. Olej tłoczony jest na zimno, dzięki temu zachowuje wszystkie swoje cenne właściwości.

W kosmetologii olej arganowy jest nieoceniony głównie ze względu na swoje działanie odmładzające. Obecnie jest prawdziwym hitem w grupie produktów ANTI-AGING.

Jego zalety to również:


•     działa regenerująco na skórę,
•    wzmacnia włosy oraz paznokcie,
•    chroni przed agresywnym działaniem słońca i wiatru,
•    chroni przed przedwczesnym pojawieniem się zmarszczek
•    łagodzi objawy trądziku młodzieńczego, alergii oraz łuszczycy,
•    przynosi świetne efekty w chorobach skóry,
•    przyspiesza gojenie ran, owrzodzeń, odleżyn, odmrożeń,

Z jego pomocą możemy tworzyć ulubione kompozycje z dodatkiem olejków eterycznych do kąpieli lub masażu. Jako ciekawostkę warto dodać, że Marokańskie kobiety wcierają olejek arganowy w całe pasma włosów jak odżywkę. Aplikowany na końcówki zapobiega rozdwajaniu, a wmasowywany w skórę głowy poprawia żywotność i stan włosów.






Podobne artykuły: