Cukier postarza

Jeden z dermatologów, dr Fredric Brandt ujawnił w swojej książce, że słodycze to jedna z przyczyn powstawania zmarszczek. Węglowodany proste osadzają się na włóknach kolagenowych, które tracą swoją sprężystość. W efekcie czego zmarszczki stają się bardziej widoczne, a skóra mniej jędrna. Zmniejsza się zdolność do jej regeneracji .
Warto wiedzieć, że węglowodany proste występują zarówno w białym cukrze, jak i brązowym oraz w miodzie. Poleca się zastępować je cukrem brzozowym, który nie posiada ich w swoim składzie.
Co ciekawe, naukowcy udowodnili również, że nasz mózg może uzależnić się od cukru i tłuszczów tak samo jak od twardych narkotyków. Nałogowe leczenie smutków za pomocą czekolady i innych smakołyków nadaje się na przejście na odwyk. Podobnie jak po substancjach odurzających, po zjedzeniu czekolady czujemy się lepiej, by potem sportem powrócić do poprzedniego stanu.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Co jeść, a czego nie jeść przy zespole jelita drażliwego?
Zespół jelita drażliwego to przewlekłe schorzenie układu pokarmowego, które wpływa na jakość życia u wielu osób. Objawy, takie jak
Liposukcja z perspektywy czasu. Przegląd długoterminowych efektów zabiegu
Wiadomo, że liposukcja potrafi błyskawicznie odmienić sylwetkę. Efekty są widoczne niemal od razu. Jednak czy to rozwiązanie na lata? Sprawdzamy, jak zmie
Poduszka pod łokieć – mały detal, wielki komfort w pracy stylistki paznokci
Praca stylistki paznokci to nie tylko kreatywność i precyzja, ale także długie godziny spędzone przy biurku. Każda profesjonalistka wie, jak ważne
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu