Ciastka owocowe z kremem z serka mascarpone

PIECZONY RABARBAR
5-6 łodyg rabarbaru
Jasnobrązowy cukier – do smaku
Nagrzać piekarnik do 200C. Pociąć rabarbar na kawałki o długości ok. 15cm – to mniej więcej tyle, ile wynosi długość trzonka drewnianej kuchennej łyżki. Ułożyć je na blasze do pieczenia, podlać niewielką ilością wody, posypać cukrem. Piec niedługo – tyle, żeby można było łatwo nakłuć kawałki czubkiem noża (ok. 10-15 minut). Ostudzić. Można użyć albo do szybkich ciastek rabarbarowych, albo podać z makrelą. Jeśli cokolwiek zostanie, wystarczy dodać trochę naturalnego jogurtu – i mamy pyszny, błyskawiczny deser.
SZYBKIE CIASTKA OWOCOWE Z KREMEM Z SERKA MASCARPONE
Wystarczy na 3 porcje
Porcja gotowego ciasta francuskiego (jeśli kupiliśmy mrożone – rozmrozić)
Pieczony rabarbar (z przepisu powyżej)
2 duże jajka z organicznej hodowli – oddzielić białka od żółtek
2 łyżki cukru
Pojemnik serka mascarpone
2-3 krople esencji waniliowej
Nagrzać piekarnik do 220C. Rozwinąć ciasto, rozwałkować, by było cieńsze. Ostrym nożem wyciąć z „arkusza” ciasta trzy jednakowe prostokąty, “poznaczyć” nożem obwódkę każdego z nich (szerokości ok. 1,5 cm) – tylko ostrożnie, by nie przeciąć ciasta! Ułożyć na lekko natłuszczonym pergaminie do pieczenia.
Układać po 3-4 kawałki rabarbaru (zależnie od grubości) na środku każdego z prostokątów. Sokiem z upieczonego rabarbaru posmarować brzegi ciastek, żeby nadać im połysk. Piec przez 20 minut, aż ciasto stanie się złote i wyrośnie.
Gdy ciasto jest w piekarniku, wymieszać w misce żółtka z cukrem – muszą być naprawdę dobrze połączone. Roztrzepać w nich serek mascarpone, aż powstanie bladożółty krem. Dodać esencję waniliową, wystarczą ze dwie krople. Czystą trzepaczką ubić białko na sztywną pianę. Ostrożnie połączyć z kremem mascarpone.
Podawać krem do ciepłych ciastek z rabarbarem. Jeśli zostanie nam trochę kremu, możemy zaserwować go następnego dnia – na przykład z jagodami czy malinami, albo jako krem do bez, podawanych z owocami.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Większość z nas nie ma czasu przyrządzać na co dzień skomplikowanych dań. Nigel zdradzi nam pomysły na tygodniowy zestaw łatwych i pysznych potraw. Będzie zaglądał do szafek i na grządki, by udowodnić, że przy odrobinie wyobraźni, możemy wyczarować niezwykłe dania z prostych składników.
Nigel podzieli się także swoją pokrewną pasją – uprawą własnych owoców i warzyw. Okaże się, że warzywa i owoce znajdują się nie tylko w jego ogrodzie, ale i w doniczkach. Podczas gotowania, Nigel będzie używał świeżych składników – z doniczki prosto na talerz. Odwiedzi też miejscowe ogródki działkowe i pozna ludzi, którzy, podobnie jak on, uwielbiają jeść własne płody rolne.
Nowoczesny szef kuchni zachęca ludzi do większej pewności siebie w kuchni i dosłownie wymyślania własnych potraw w trakcie trwania programu. Jego rady sprawią, że każda uczta na długo pozostanie w pamięci.
Seria 1 – emisja we wtorki o 23.00 i 23.35
BBC Lifestyle
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Pyszne ciasteczkaCiastka Reklamowe
Wersja do druku
Szukaj
Jak wybrać odpowiednie obuwie na ciepłe dni?
Odkryj, jak wybrać najlepsze obuwie na ciepłe dni, zwracając uwagę na materiał, fason oraz wygodę. Dowiedz się, które cechy sandałów i lek
PURE Flex – hulajnoga stworzona z myślą o kobiecych potrzebach w mieście
Czy zastanawiałaś się kiedyś nad alternatywą dla zatłoczonej komunikacji miejskiej lub problemów z parkowaniem w centrum? Szukasz praktycznego śro
Co warto kupić przed narodzinami dziecka?
Przygotowania do narodzin malucha to wyjątkowy czas pełen emocji, planów i... zakupów. Wśród przyszłych rodziców pojawia się po
Wakacje na cztery łapy – jak przygotować się na podróż ze swoim zwierzakiem?
Podróżowanie ze zwierzętami to coraz częstszy wybór opiekunów, którzy traktują swoje pupile nie tylko jak towarzyszy, ale wręcz
Buty Grisport City – idealne na city break!
Weekendowe wyjazdy i aktywności to doskonała okazja, by oderwać się od codziennych obowiązków – nawet, gdy nie możemy zaplanować dłuższego