Dziewczyny lubią sól

Chęć zmiany nawyków żywieniowych deklaruje niewielki odsetek Polek. Kobiety boją się, że zmiana mogłaby być dla nich kosztowna lub wymagałaby nadmiernego wysiłku. Nawet mając świadomość zagrożeń i konieczności zmiany diety, kobiety nie chcą się ograniczać. Ponadto, panie nie uważają, że problem nadużywania soli dotyczy ich osobiście. Polki są przekonane, że spożywają odpowiednią ilość soli i nie dostrzegają zagrożenia.
Z badań Instytutu Żywności i Żywienia wynika, że przeciętny Polak spożywa codziennie ok. 16-18 g soli, z czego ponad połowę stanowi sól dodawana przez nas do potraw. Powodem braku wiedzy na temat tego ile soli zjadamy jest nieświadomość, że dostarczamy ją do naszego organizmu nie tylko dosalając potrawy. Do tego należy dodać sól znajdującą się w gotowych produktach spożywczych. Mimo braku zadeklarowanej chęci permanentnej zmiany diety, ponad połowa Polek (55%) przyznaje, że czasem stara się ograniczyć spożycie soli. Panie chętniej niż panowie czytają etykiety na opakowaniach żywności. Kobiety są tym samym bardziej świadome od mężczyzn. Szacuje się, że różnica między spożyciem soli wśród mężczyzn i kobiet może wynosić nawet 20%. Wynika to z faktu, że kobiety jedzą mniej produktów gotowych i wysoce przetworzonych. Panie częściej same przygotowują posiłki, a także są bardziej wyczulone na zdrową dietę.
Deklaracja zdrowego odżywiania się nie wystarczy do tego, aby być zdrowym – podkreśla dr n. med. Krystyna Knypl, specjalista leczenia nadciśnienia tętniczego. – Postanowienie trzeba zadecydowanie wprowadzić w życie. Badania wskazują, że kobiety odnoszą bardzo duże korzyści zdrowotne z ograniczenia nadmiernego spożycia soli. Zdaniem niektórych badaczy korzyści te są większe u kobiet niż u mężczyzn.
Najbardziej skłonne ograniczać ilość soli w diecie są kobiety starsze i z wyższym wykształceniem. Ponad 30% kobiet po 60 roku życia ogranicza spożycie soli. Do wyrzeczeń skłonnych jest tylko 6% młodych konsumentek w wieku 18-29 lat. Polki z wykształceniem wyższym trzykrotnie częściej mają świadomość szkodliwego działania nadmiaru soli i starają się kontrolować spożycie soli.
Problem nadmiernego spożycia soli nie jest wynikiem szokującym na tle innych nawyków żywieniowych Polek. Polskie konsumentki nie lubią sobie niczego odmawiać, nawet jeśli wiedzą, że jest to niezdrowe. Jednocześnie w przeważającej większości twierdzą, że zdrowo się odżywiają. 72% deklaruje, że zawsze wybiera zdrowe jedzenie, a 89% twierdzi, że jakość produktów żywieniowych jest dla nich ważna.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Co jeść, a czego nie jeść przy zespole jelita drażliwego?
Zespół jelita drażliwego to przewlekłe schorzenie układu pokarmowego, które wpływa na jakość życia u wielu osób. Objawy, takie jak
Liposukcja z perspektywy czasu. Przegląd długoterminowych efektów zabiegu
Wiadomo, że liposukcja potrafi błyskawicznie odmienić sylwetkę. Efekty są widoczne niemal od razu. Jednak czy to rozwiązanie na lata? Sprawdzamy, jak zmie
Poduszka pod łokieć – mały detal, wielki komfort w pracy stylistki paznokci
Praca stylistki paznokci to nie tylko kreatywność i precyzja, ale także długie godziny spędzone przy biurku. Każda profesjonalistka wie, jak ważne
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu