Świat od kuchni. W poszukiwaniu posiłku doskonałego
Spis treści
Autor Paweł Miłosz
Tę książkę powinni przeczytać ci, którzy poza ciekawością świata cenią także dobry smak. Jest też kilka innych warunków między innymi jedzą mięso – do vegan Anthony Bourdain z pewnością nie należy. Podjął dzielną próbę znalezienia idealnego posiłku bez mięsa jednak bezowocnie. Idealnego dania szukał w najdziwniejszych miejscach na świecie. Raz cieszył się na myśl o miejscach, które odwiedzi innym razem jechał lub płynął z duszą na ramieniu. Nie tylko bojąc się o to, co dostanie do jedzenia, ale najzwyczajniej o to, czy w ogóle dożyje posiłku.

Autor bardziej niż smak jedzenia dostrzega i przedstawia ludzi, którzy te posiłki przygotowują. Docenia ich szacunek do zwierząt, które później trafiają na stół. Może z wyjątkiem pewnego meksykanina... Dowiemy się także, dlaczego niewarto pracować w telewizji.
„Świat od kuchni...” napisany przez szefa kuchni nie jest książką kucharską. Można się zainspirować występującymi tam nazwami potraw. Jednak trudno przepisów na nie szukać w polskim internecie. Trudno też będzie znaleźć niektóre produkty potrzebne do ich wykonania. Warto jednak przeczytać tę książkę by poznać przepis na doskonały posiłek.
Anthony Bourdain (ur. 1956 r.) to smakosz, szef kuchni prestiżowej restauracji Les Halles na Manhattanie, podróżnik i poszukiwacz przygód, autor kryminałów oraz książek kulinarnych. Od 2005 r. prowadzi autorski program Anthony Bourdain: Bez rezerwacji, w ramach którego przemierza świat w poszukiwaniu najciekawszych smaków i niezapomnianych miejsc. Mieszka w Nowym Jorku. Lubi The Ramones. Nie lubi owijać w bawełnę.
Wersja do druku

Autor bardziej niż smak jedzenia dostrzega i przedstawia ludzi, którzy te posiłki przygotowują. Docenia ich szacunek do zwierząt, które później trafiają na stół. Może z wyjątkiem pewnego meksykanina... Dowiemy się także, dlaczego niewarto pracować w telewizji.
„Świat od kuchni...” napisany przez szefa kuchni nie jest książką kucharską. Można się zainspirować występującymi tam nazwami potraw. Jednak trudno przepisów na nie szukać w polskim internecie. Trudno też będzie znaleźć niektóre produkty potrzebne do ich wykonania. Warto jednak przeczytać tę książkę by poznać przepis na doskonały posiłek.
Anthony Bourdain (ur. 1956 r.) to smakosz, szef kuchni prestiżowej restauracji Les Halles na Manhattanie, podróżnik i poszukiwacz przygód, autor kryminałów oraz książek kulinarnych. Od 2005 r. prowadzi autorski program Anthony Bourdain: Bez rezerwacji, w ramach którego przemierza świat w poszukiwaniu najciekawszych smaków i niezapomnianych miejsc. Mieszka w Nowym Jorku. Lubi The Ramones. Nie lubi owijać w bawełnę.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Stoły i ławy ogrodoweWersja do druku
Szukaj
Co jeść, a czego nie jeść przy zespole jelita drażliwego?
Zespół jelita drażliwego to przewlekłe schorzenie układu pokarmowego, które wpływa na jakość życia u wielu osób. Objawy, takie jak
Liposukcja z perspektywy czasu. Przegląd długoterminowych efektów zabiegu
Wiadomo, że liposukcja potrafi błyskawicznie odmienić sylwetkę. Efekty są widoczne niemal od razu. Jednak czy to rozwiązanie na lata? Sprawdzamy, jak zmie
Poduszka pod łokieć – mały detal, wielki komfort w pracy stylistki paznokci
Praca stylistki paznokci to nie tylko kreatywność i precyzja, ale także długie godziny spędzone przy biurku. Każda profesjonalistka wie, jak ważne
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu