Kwas foliowy i żelazo w diecie przyszłej mamy

Kwas foliowy dla właściwego rozwoju...
Kwas foliowy jest ważny z prostego powodu. To on, poprzez syntezę kwasów nukleinowych – materiału genetycznego komórek, bierze udział w procesie wzrostu i rozmnażania,. Jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju układu pokarmowego i nerwowego, a także do powstania czerwonych krwinek w szpiku. U przyszłym mam zapobiega anemii. Ma on ogromne znaczenie w profilaktyce wad cewy nerwowej u płodu, do których należą m.in. bezmózgowie, rozszczep kręgosłupa, przepuklina oponowo-rdzeniowa.
Nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć go sam. Dlatego musimy zadbać o dostarczenie tego pierwiastka w odpowiedniej ilości, zarówno sobie jak i dziecku. Ważne jest regularne spożywanie go w trakcie jak i przed zajściem w ciążę.
Kwas foliowy znajdziemy w pomarańczach, bananach, fasoli, soczewicy, soi, szpinaku, sałacie, natce pietruszki, szparagach, brukselce, groszku, brokułach, burakach, owocach (kiwi, awokado, maliny) ryżu, jęczmieniu, pszenicy, żółtkach jaj, wątróbce, serach, orzeszkach ziemnych.
Jest on bardzo „wrażliwą” witaminą. Traci swoje właściwości pod wpływem wysokiej temperatury. Dlatego należy spożywać produkty surowe lub przygotowane na parze. Zabójcami kwasu foliowego są także nikotyna i alkohol. Wyjątkiem tutaj jest piwo, które, co ciekawe, jest źródłem tej witaminy.
W 1997 r. w Polsce Instytut Matki i Dziecka we współpracy z Państwową Inspekcją Sanitarną wprowadził Program Pierwotnej Profilaktyki Wad Cewy Nerwowej. Jego zadaniem jest popularyzacja tematów związanych z wadami cewy nerwowej u dzieci.
Żelazo pierwiastkiem życia...
Żelazo jest niezwykle ważnym składnikiem, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To on dba o właściwy poziom dotlenienia krwi, zarówno matki jak i płodu. Jego niedobór prowadzi do anemii, co może wywoływać konsekwencje, w postaci m.in. poronienia.
Gdy narzekacie na osłabienie organizmu, senność czy bóle głowy, oznaczać to może niedobór żelaza w waszym organizmie. Należy wtedy zbadać poziom hemoglobiny we krwi.
W przypadku kobiet w ciąży pierwiastek ten musi być dostarczany w większych dawkach, często w kombinacji z innymi, działającymi na układ krwionośny i nerwowy płodu.
Chcąc wzbogacić dietę w żelazo należy spożywać dużo czerwonego mięsa, wątróbkę drobiową, ryby, brokuły, szpinak, rośliny strączkowe, kapustę, suszone owoce, kaszę, ciemne pieczywo, owoce oraz soki cytrusowe.
W przyswajaniu żelaza pomaga witamina C. Należy jednak uważać z suplementami, gdyż przyjmowanie zbyt dużej dawki żelaza może prowadzić do nadciśnienia i w efekcie być szkodliwe dla dziecka.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Grecja -idealny kierunek na wakacje marzeń
Słoneczne plaże, bogata historia, malownicze wyspy oraz znakomita kuchnia ? to tylko niektóre powody, dla których Grecja co roku przyciąga miliony turystó
Korzyści korzystania z kołdry puchowej 200x220 cm
Kołdry puchowe wciąż są bardzo często kupowane przez użytkowników w różnym wieku. Mają mnóstwo zalet, które zapewniają zdro
Subtelność z wyrafinowanym charakterem - mgiełka Sorvella Perfume Miss Baccarat
MGIEŁKI ZAPACHOWE TO DOSKONAŁA ALTERNATYWA DLA TRADYCYJNYCH PERFUM, SZCZEGÓLNIE WIOSNĄ I LATEM. SĄ OD NICH LŻEJSZE I MOŻNA JE APLIKOWAĆ NA CIAŁO
Zegarki które zmieniły historię
Zegarki Breitling to nie tylko narzędzia do pomiaru czasu, ale prawdziwe dzieła sztuki, które zmieniły historię zegarmistrzostwa. Te luksusowe czasom