Chudnij po włosku
Spis treści
Autor
Niewiele jest osób, które nie lubią włoskiej kuchni. Pizza, pasta, risotto – na samo wspomnienie tych potraw niejeden zaczyna odczuwać głód. Gdyby tylko można było je jeść bez strachu o nabranie dodatkowych kilogramów… Dzięki książce Gino D’Acampo pt. "Dieta italiana" każdy może zrealizować to pragnienie, nie narażając się na zwiększenie masy ciała.

Wersja do druku

„Włosi należą do najszczuplejszych nacji europejskich, rzadziej umierają na raka czy choroby serca i odznaczają się długowiecznością” – pisze autor w przedmowie do swojej książki. Potwierdzają to dane statystyczne: spośród wszystkich krajów europejskich pod względem otyłości Włosi znaleźli się na drugim miejscu od końca.
W czym więc tkwi tajemnica sukcesu Włochów? Oczywiście w diecie. Bo wbrew stereotypom, włoska dieta to prawdziwa dieta śródziemnomorska. Porcje w niej nie są duże. Menu zawiera dużo produktów świeżych, nieprzetworzonych. Podstawę posiłków stanowią warzywa, owoce, makarony, chleb, nasiona roślin strączkowych i ryż. Często jada się także potrawy z ryb.
Taką dietę prezentuje w swojej książce Gino D’Acampo. Publikacja zawiera 100 prostych przepisów na zdrowe i smakowite potrawy. Wszystkie one przygotowuje się z prostych, ogólnie dostępnych składników. Dania nie wymagają wielkiego talentu kulinarnego, są łatwe w przygotowaniu. W tej diecie nie ma produktów wykluczonych, których nie wolno spożywać – nadal można jeść makarony, pieczywo i desery. A jeśli już o deserach mowa, to warto wspomnieć, że w prezentowanej książce znalazł się osobny rozdział poświęcony właśnie nim. Czy ktoś się spodziewał, że pojawi się on w książce poświęconej… diecie?
W czym więc tkwi tajemnica sukcesu Włochów? Oczywiście w diecie. Bo wbrew stereotypom, włoska dieta to prawdziwa dieta śródziemnomorska. Porcje w niej nie są duże. Menu zawiera dużo produktów świeżych, nieprzetworzonych. Podstawę posiłków stanowią warzywa, owoce, makarony, chleb, nasiona roślin strączkowych i ryż. Często jada się także potrawy z ryb.
Taką dietę prezentuje w swojej książce Gino D’Acampo. Publikacja zawiera 100 prostych przepisów na zdrowe i smakowite potrawy. Wszystkie one przygotowuje się z prostych, ogólnie dostępnych składników. Dania nie wymagają wielkiego talentu kulinarnego, są łatwe w przygotowaniu. W tej diecie nie ma produktów wykluczonych, których nie wolno spożywać – nadal można jeść makarony, pieczywo i desery. A jeśli już o deserach mowa, to warto wspomnieć, że w prezentowanej książce znalazł się osobny rozdział poświęcony właśnie nim. Czy ktoś się spodziewał, że pojawi się on w książce poświęconej… diecie?
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Ciekawe t-shirty damskie – jak wyróżnić się w tłumie dzięki modnej i wygodnej bazie stylizacji?
Codzienna moda nie musi być nudna, a wygodne ubrania mogą jednocześnie przyciągać wzrok i podkreślać indywidualny styl. Idealnym przykładem są ciekawe
Praca Opiekunów osób starszych w Niemczech - wymagania i korzyści
Opieka nad osobami starszymi w Niemczech to temat niezwykle ważny i zyskujący na popularności, szczególnie wśród osób poszukujących st
Na narty z dziećmi - gdzie na narty z dzieckiem w Polsce i za granicą, czyli pierwsze kroki na stoku
Ferie czas start! Gdy za oknem śnieg a dzieci rozpoczynają przerwę zimową, zaczynamy się zastanawiać jaki kierunek wybrać, aby dziecko zaraziło się mi
Co jeść, a czego nie jeść przy zespole jelita drażliwego?
Zespół jelita drażliwego to przewlekłe schorzenie układu pokarmowego, które wpływa na jakość życia u wielu osób. Objawy, takie jak
Liposukcja z perspektywy czasu. Przegląd długoterminowych efektów zabiegu
Wiadomo, że liposukcja potrafi błyskawicznie odmienić sylwetkę. Efekty są widoczne niemal od razu. Jednak czy to rozwiązanie na lata? Sprawdzamy, jak zmie