Dla większości z nas zbliża się ulubiona pora roku – lato, kiedy dużo czasu spędzamy na świeżym powietrzu, spacerujemy, uprawiamy sporty. Dzieci mają wakacje, odpoczywają i nabierają sił do sprostania nowym obowiązkom szkolnym. Co zrobić, by maksymalnie wykorzystać słoneczne miesiące na odpoczynek i w pełni sił wrócić do zawodowych i szkolnych zajęć?

Lato to czas odpoczynku od codziennych schematów - wyjeżdżamy na wakacje i chodzimy na długie spacery po to, aby zmienić trochę rytm życia. Także nasze pociechy regenerują siły po szkolnych trudach, nieustannie biegając za piłką lub grając w swoje ulubione gry. Warto wykorzystać letni czas na wprowadzenie nowych, zdrowych zwyczajów, które pomogą całej rodzinie w odpoczynku i przygotowaniu się do nowych obowiązków.

5 porcji warzyw, owoców lub soku w ciągu dnia to zalecana przez specjalistów naturalna dawka witamin, dzięki której codzienne posiłki naszej rodziny będą nie tylko smaczne ale też zdrowe i pożywne. Dlaczego tak ważne staje się, aby zarówno dzieci jak i rodzice każdego dnia spożywali 5 porcji warzyw, owoców lub soku? Jak podkreśla ekspert kampanii Justyna Domanowska-Kaczmarek, psycholog żywienia: Często zapominamy o tym, że dzieci są świetnymi obserwatorami – patrzą na to, co jemy i chcą jeść tak jak my. Dlatego warto pamiętać każdego dnia, że jeśli mówimy dzieciom o dobrych przekąskach, same powinnyśmy je spożywać. Ważne, abyśmy wiedziały i rozumiały, dlaczego warzywa, owoce i soki są ważne. To pozwala na przekonujące i wiarygodne tłumaczenie dzieciom, dlaczego tak istotne okazuje się ich spożywanie. Warzywa, owoce i soki dostarczają do organizmu składniki mineralne, witaminy i błonnik, tak ważne w codziennym życiu, a różnorodna dieta jest niezbędna dla naszego organizmu – to ważne, aby dzieci uczyły się tego właśnie od nas.

Naturalne witaminy w pełni sezonu

W pełni sezonu warzywno-owocowego nie trudno o smaczne i tanie produkty, a w przygotowaniu urozmaiconych potraw ograniczać nas może tylko wyobraźnia. Jeśli nasze pociechy lubią kuchenne eksperymenty, nie wahajmy się skorzystać z ich pomysłów i pomocy w kuchni. Dobrym pomysłem będzie wspólne przygotowanie obiadu - warzywnej zupy, w skład której wejdzie brokuł, kalafior, marchewka oraz groszek, drugiego dania z pyszną sałatką oraz deseru – galaretki owocowej czy też ciasta z owocami. Obok potraw warto postawić szklankę soku, który jest warzywno-owocową porcją i dostarcza do organizmu naturalnych witamin. Wiele mam nie podaje swoim dzieciom wystarczającej liczby porcji, tłumacząc się brakiem czasu na przygotowanie przekąski, a także niemożnością kupienia świeżych produktów w pobliżu domu. W okresie letnim to zadanie staje się o wiele łatwiejsze, niemal przy każdym sklepie znajdują się półki pełne świeżych pomidorów, papryki, ogórków ale także owoców – jabłek, gruszek czy winogron. A to przecież tylko te najbardziej znane produkty! Na sklepowych półkach znaleźć możemy o wiele więcej smaków i kolorów. Niezmiennym argumentem, jaki przytaczają osoby lekceważące zalecenia dietetyków jest to, że zarówno dzieci jak i dorośli nie lubią tych produktów. Owoców i warzyw jest wiele i każdy znajdzie coś dla siebie, jeśli poszuka. Ale nawet dla najbardziej opornych rozwiązaniem jest pyszny sok, który może dostarczać do organizmu m.in. beta-karoten, witaminę C oraz składniki mineralne, a ilość smaków, które są dostępne na rynku, zaspokoi gusta nawet bardzo wymagających.





Dla każdego coś dobrego

Warto także pamiętać, że kluczem zarówno do tworzenia smacznych potraw, jak i utrzymania zdrowej diety, jest różnorodność. Nie można wyłącznie jadać pomidorów, jabłek i pomarańczy, nawet jeśli to one są naszymi ulubionymi smakołykami. Pamiętajmy, że istnieje całe bogactwo warzyw i owoców, które pozwalają nam pozyskiwać niezbędne dla organizmu, cenne składniki. Zatem, jeśli chcemy wzbogacić swoją dietę w większą ilość witaminy C – warto sięgnąć po owoce cytrusowe, czarne porzeczki, natkę pietruszki, jarmuż, czy brokuły. ß-karoten znajdziemy w ciemnozielonych warzywach liściastych oraz żółtych i pomarańczowych warzywach i owocach, czyli m.in. marchewce, dyni, papryce, pomidorach, kapuście, brokułach, morelach i brzoskwiniach. Witaminy E, która poprawia elastyczność i miękkość naskórka, możemy szukać w jeżynach, a także w czarnych porzeczkach, jagodach, szpinaku i brokułach. Natomiast ważny dla trawienia błonnik znajdziemy w groszku zielonym, cykorii, fasolce szparagowej, marchewce, czy jagodach.

Wolno, wolniej… smakujemy lato

Dłuższe dni dodają nam energii, a mocne słońce powoduje, że z większą chęcią realizujemy nawet bardzo szalone pomysły. Mimo tego warto zwolnić tempo dnia i rozsmakować się w słonecznej chwili lata. Dojrzałe w słońcu owoce i warzywa oraz pyszne mixy sokowe wzbogacą chwile i nadadzą im niepowtarzalny smak. Warto korzystać z naturalnych darów natury, po to, by w długie, zimowe wieczory móc wrócić do beztroskich chwil lata. Jak ułatwić sobie taką podróż w wyobraźni? Każdego letniego dnia przygotuj sobie smaczny sok lub mieszankę soków – smak pomarańczowy z grejpfrutowym, ananasowy z czarną porzeczką, to tylko przykładowe smaki, które dodadzą ci nie tylko energii, ale i ugaszą pragnienie oraz dostarczą niezbędnych witamin. Gdy w śnieżne popołudnie będziesz chciała wrócić do beztroskich letnich chwil, znajomy smak wakacji pomoże ci odnaleźć ten sam sokowy mix. A jeśli przez cały rok chcesz czuć tyle energii, co w lecie – nie zapominaj o 5 porcjach!

Pyszne przepisy na zdrowe przysmaki

Sałatka z pomarańczy i rzodkiewek
• 3 duże pomarańcze
• 2–3 duże czerwone rzodkiewki
• 100 g czarnych oliwek bez pestek
Sos:
• 4–5 łyżek oliwy
• 2 łyżki soku z cytryny
• po szczypcie mielonego kminku, otartej skórki z pomarańczy i soli

Przygotować sos: oliwę utrzeć z sokiem cytrynowym, kminkiem, otartą skórką oraz solą, schłodzić.

Pomarańcze obrać, oczyścić z albedo, pokroić w plasterki (wyciekający sok dodać do sosu). Umyte i osuszone rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki. Połowę oliwek przekroić na pół, pozostałe pokroić w paski. W środku okrągłego półmiska ułożyć połówki oliwek, wokół układać plasterki pomarańczy na przemian z plasterkami rzodkiewek. Posypać paskami oliwek, polać sosem i od razu podawać.

Galaretka na bazie soku owocowego
•    4 szklanki ulubionego soku owocowego
•    1 szklanka wody
•    4 łyżki żelatyny
•    sok z 1–2 cytryn

Sok owocowy zmieszaj z wodą oraz sokiem z cytryny. Żelatynę przygotuj wg przepisu na opakowaniu i wymieszaj z wcześniej przygotowanym sokiem. Gotową galaretkę podawaj z ulubionymi owocami lub bitą śmietaną.

Chłodnik po hiszpańsku
•    6 dużych pomidorów
•    duży świeży ogórek
•    duża zielona papryka
•    duża cebula
•    4 ząbki czosnku
•    3 szklanki soku pomidorowego
•    sok z 1 cytryny
•    oliwa z oliwek
•    sól, pieprz

Wszystkie warzywa sparz i posiekaj. Zmiksuj je na jednolitą masę, dodaj sok pomidorowy oraz przyprawy. Schłodzoną zupę serwuj z grzankami.




Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii mają ogórki kiszone
Ile kalorii ma brzoskwinia
Ryba faszerowana w galarecie kcal
Ile kalorii ma brokuł z bułką tartą
Ile kcal ma Galaretka truskawkowa
Ile kalorii ma galaretka wieprzowa z warzywami

Wersja do druku