Wszyscy zgodnie przyznamy, że mamy już dość śniegu i mrozu. Chyba każdy z nas zaczął już niecierpliwie wyglądać wiosny. Na szczęście już rozpocznie się przedwiośnie, a wraz z nim nadejdą również dłuższe dni. Lżejsze ubrania i mocniej świecące słońce dodadzą nam energii.

Przesilenie wiosenne jednak dla niektórych z nas może okazać się uciążliwe, bo właśnie wtedy istnieje ryzyko złapania jakiejś infekcji. By temu zaradzić powinniśmy (jeśli oczywiście nie robiliśmy tego przez całą zimę) systematycznie spożywać warzywa i owoce oraz pić soki By dodatkowo wzmocnić odporność nie możemy zapominać o witaminie C, która obecna jest w natce pietruszki, czerwonej papryce, jarmuże, brokułach, czarnych porzeczkach oraz w sokach cytrusowych. W tym okresie niezbędny staje się także cynk, selen i miedź, który znajdziemy w kokosie, orzechu nerkowca czy marchewce. Właśnie te substancje są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu -  biorą udział w wielu procesach życiowych, np. w wytwarzaniu hormonów, enzymów.

By faktycznie dostarczać naszemu organizmowi właśnie tych produktów, bogatych w minerały, przygotowując posiłki powinniśmy zwracać uwagę na to, by były one wartościowe, pyszne i pełne witamin.

Walentynki już, co prawda za nami, ale cały miesiąc luty przepełniony jest zwykle miłosnymi wyznaniami. Miłość naszym bliskim możemy okazywać również w bardziej oryginalny sposób niż gesty i słowa. Smaczna, zdrowa sałatka czy pyszny deser z owocami może towarzyszyć miłemu wieczorowi z osobą, którą kochasz. Pamiętaj, że niektóre z owoców i warzyw przez wieki traktowane były jako przysmaki miłości – czyli naturalne afrodyzjaki. Jeśli więc planujesz romantyczny wieczór z ukochanym, sięgnij do tej tradycji! Będzie nie tylko romantycznie, ale i zdrowo! Tradycyjnie polecane są owoce - banany, brzoskwinie, figi, granaty oraz orzechy, także warzywa – marchewka oraz szparagi. Nieodzownym elementem będzie także pyszny, zdrowy sok, którego z pewnością nie powinno zabraknąć podczas waszego wieczoru.

Przykładowe desery:

Muffinki ryżowe z owocami


Składniki:

•    1 szklanka ryżu krótkoziarnistego (do risotto)
•    3 szklanki mleczka kokosowego
•    1 opakowanie cukru wanilinowego
•    4 jaja
•    2 łyżki masła
•    500 g owoców (np. brzoskwinie z puszki)
•    2 łyżki cukru
•    250 ml śmietany kremówki
•    sól

Sposób przygotowania:

Mleczko kokosowe dopraw szczyptą soli i zagotuj. Dodaj ryż i powoli gotuj pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia płynu. Dodaj cukier waniliowy. Owoce pokrój na małe kawałki. Na patelni rozpuść masło, dodaj owoce oraz cukier. Smaż na mocnym ogniu, aż owoce puszczą sok. Ważne, aby zachowały swój kształt. Oddziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj z przestudzonym ryżem. Z białek ubij pianę i delikatnie wymieszaj z masą ryżową. Teflonowe formy na 12 muffinek nasmaruj masłem i wypełnij powstałą masą ryżową. Piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Muffinki powinny się zrumienić i urosnąć. Muffinki podawaj na ciepło ze smażonymi owocami oraz ubitą śmietaną.

Galaretka na bazie soku owocowego

Składniki:

- 4 szklanki ulubionego soku owocowego
- 1 szklanka wody
- 4 łyżki żelatyny
- sok z 1-2 cytryn

Sposób przygotowania:

Sok owocowy zmieszaj z wodą oraz sokiem z cytryny. Żelatynę przygotuj wg przepisu na opakowaniu i wymieszaj z wcześniej przygotowanym sokiem. Gotową galaretkę podawaj z ulubionymi owocami lub bitą śmietaną.




Podobne artykuły: