Znajdujące się w czarnej herbacie teaflawiny mogą obniżyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Dowodzą tego wyniki najnowszych badań opublikowane na łamach Agricultural Food Chemistry. Eksperyment przeprowadzony przez Lipton Institute of Tea w Holandii udowodnił, że teaflawiny obniżają ilość pobieranego z jelit cholesterolu, który jest głównym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia. Z dobrodziejstw tej substancji korzystać możemy pijąc herbatę zarówno w wersji ciepłej jak i mrożonej.
Herbata jest jednym z ulubionych napojów Polaków. Ma wiele zalet i - jak pokazały badania - odznacza się również korzystnym wpływem na nasze zdrowie. Naukowcy z Lipton Institute of Tea w Holandii postanowili bacznie przyjrzeć się zdrowotnym właściwościom czarnej herbaty, a zwłaszcza zawartym w niej teaflawinom.

Teaflawiny to substancje z grupy polifenoli należące do przeciwutleniaczy. Są to związki chemiczne wykazujących zdolność neutralizowania wolnych rodników. Z kolei micele to malutkie struktury znajdujące się w jelicie, które biorą udział w transporcie cholesterolu z jelita do układu krwionośnego.Eksperyment przeprowadzony metodą in vitro na micelach pokazał, że teaflawiny ingerują
w sposób ich ułożenia w jelicie. Dzięki temu redukują one ilość pobieranego i rozprowadzanego po całym jelicie cholesterolu.

Teaflawiny, które odnajdziemy w herbacie powstają w procesie fermentacji liści herbacianych. To one odpowiadają za charakterystyczny odcień czarnej herbaty, na bazie której powstają dwa warianty Lipton Ice Tea: Peach i Lemon.

Korzystne właściwości czarnej herbaty odnajdziemy także w Lipton Ice Tea Lemon i Peach. Lipton Ice Tea Lemon to połączenie czarnej herbaty z orzeźwiającym aromatem cytryny. Ta kompozycja stanowi doskonały mrożony odpowiednik lubianej przez Polaków herbaty z cytryną. Mrożona herbata czarna z nutą brzoskwini to druga propozycja marki  - Lipton Ice Tea Peach. Polakom przypadło do gustu to połączenie. Brzoskwinie cieszą się u nas dużą popularnością ze względu na delikatny aromat i soczystość, który jest doskonałym dopełnieniem smaku herbaty. Powodzenie tego owocu, zawartego w Lipton Ice Tea, obrazuje również fakt, że jego konsumpcja w naszym kraju systematycznie wzrasta.

Herbata ma także szereg innych zalet. Zawiera witaminy – P, K, B1, B2, PP i witaminę C. Regularne jej picie wpływa korzystnie na układ krwionośny, usprawnia trawienie, ma działanie bakteriobójcze, a dodatkowo poprawia zdolność koncentracji i myślenia. W czarnej herbacie znajdziemy też związki fluoru, które pomagaj chronić zęby przed próchnicą, a  pita w ilości do trzech szklanek dziennie pomaga ochronić organizm przed kamicą żółciową. Po herbatę – zarówno w wersji mrożonej, jak i ciepłej – chętnie sięgają osoby, które szukają lekko pobudzającej alternatywy dla kawy. Dlaczego? Bo oba warianty herbaty zawierają teinę

Picie herbaty, to także zdrowa przyjemność. Herbaty często występują bowiem w postaci aromatyzowanej. Dodawane są do nich przeróżne składniki – od owoców i pąków roślin, po przyprawy korzenne. W ofercie Lipton Ice Tea znalazły się dwie propozycje aromatyzowanej herbaty czarnej.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

in vitro

Wersja do druku