Francuskie ciasto z lodami i ziarnem kawy w karmelu
Składniki:
1 opakowanie mrożonego francuskiego ciasta
1 jajko
½ szklanki cukru
karmel z kawą:
2 łyżki ziarna kawy
½ szklanki cukru
2 łyżki wody
lody Carte d’Or Tiramisu
Wykonanie:
Ciasto rozmrozić, rozłożyć na prostokąt i posmarować rozmąconym jajkiem, posypać cukrem i ciasno zwinąć w rulon (zawijać krótszy bok do środka). Roladę pokroić na plastry grubości 1 cm. Układać na papierze do pieczenia dociskając aby było zwarte i piec w 200 st C przez ok 10 minut, aż zbrązowieją. Ugotować karmel z cukru i wody, wrzucić do niego ziarno kawy, gdy będzie za gęsty dodać odrobinę wody, ponownie zagotować. Placki z ciasta francuskiego przekroić na połówki, przełożyć lodami, przykryć drugą połówką ciasta i polać karmelem z ziarnem kawy.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Jajecznica z 3 jajek kcalWersja do druku
Szukaj
Paleniska ogrodowe – serce przydomowej przestrzeni
W obliczu coraz szybszego tempa życia poszukujemy sposobów na relaks i odpoczynek na łonie natury, nie wyjeżdżając daleko od domu. W tym kontekście
Wanna wolnostojąca przyścienna – nowoczesność i elegancja w łazience
Współczesne tendencje w projektowaniu wnętrz łazienkowych coraz częściej skłaniają się ku połączeniu funkcjonalności z wyrafinowanym stylem. W
Zakolanówki - ponadczasowy element garderoby
Zakolanówki, często postrzegane jedynie jako element stroju szkolnego lub rekwizyt z kreskówek, na przestrzeni lat ewoluowały, stając się waż
Co powinnaś wiedzieć o ochronie przeciwsłonecznej? 3 fakty na temat SPF
Czego potrzebuje skóra wiosną i latem? Zdecydowanie nawilżenia i regeneracji, ale także bardzo skutecznej ochrony przeciwsłonecznej. Kosmetolodzy wsk
Jakie gadżety reklamowe na targi?
Targi handlowe stanowią istotną platformę dla firm, aby promować swoje produkty i usługi, nawiązywać kontakty biznesowe oraz budować swoją markę. Jedn